Σε ανοδική τροχιά παραμένει η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινείται πτωτικά και μάλιστα χθες έπεσε κάτω και από τα 40 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 120,95 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,33% σε σχέση με χθες, με τη χαμηλότερη στα 60 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 253,76 ευρώ/MWh.

Στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής τα πρωτεία κατέχει το φυσικό αέριο με ποσοστό 41,6%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 25,8%, ενώ έπονται τα υδροηλεκτρικά λόγω και των αυξημένων βροχοπτώσεων με 11,71%, ο λιγνίτης με 10,63% και τέλος οι εισαγωγές με ποσοστό 7,53%.

Κάτω από τα 40 ευρώ το φυσικό αέριο, αλλά…

Την ίδια ώρα, όλες τις τελευταίες μέρες η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά υποχωρεί, με αποτέλεσμα χθες να πέσει κάτω και από τα 40 ευρώ. Ειδικότερα, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο έκλεισαν στα 39,8 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια πτώση 7%.

Αντίστοιχα, τα συμβόλαια για τον Ιανουάριο έκλεισαν στα 40,75 ευρώ/MWh και για τον Φεβρουάριο στα 41,25 ευρώ/MWh. Το ερώτημα βέβαια είναι εάν θα συνεχιστεί αυτή η πορεία μέχρι αυτό το επίπεδο τιμών να αποτυπωθεί και στην ελληνική αγορά ή εάν αντίθετα θα έχουμε άνοδο.

Και τούτο καθώς ένα πρώτο κύμα κρύου καιρού σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο, με χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις να εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη, από τη Γερμανία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι που ασφαλώς θα δοκιμάσει τα ενεργειακά συστήματα σε έναν δεύτερο χειμώνα χωρίς τον κύριο όγκο των ρωσικών προμηθειών καυσίμων.

Από την άλλη, η καθυστερημένη έναρξη της περιόδου θέρμανσης επέτρεψε σε πολλές χώρες να συγκεντρώσουν αποθέματα ρεκόρ φυσικού αερίου για να προστατευθούν από πιθανές διακοπές του εφοδιασμού, αλλά και από ένα πιθανό νέο «σπριντ» των τιμών…

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: «Φτωχές» οι αποδόσεις στις μετοχές της Ευρωζώνης και το 2024 (γραφήματα)

Αυξάνει το αποτύπωμά της στην Ελλάδα η Google ενόψει της μεγάλης επένδυσης των data centers

Πόλεμος τιμολογίων στο ρεύμα και προσπάθεια αποδόμησης του «πράσινου τιμολογίου»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ