“Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες”, λέει μια παλιά παροιμία. Και, στην περίπτωση της οικογένειας Γουόλτον, από τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι ταιριάζει… γάντι. Οι διάδοχοι του Σαμ Γουόλτον, δηλαδή τα τρία παιδιά του, Άλις, Τζιμ και Ρομπ, η θετή του κόρη, Κρίστι και ο γιος της, Λούκας, που διαθέτουν κατάτι λιγότερο από το 50% του κολοσσού του retail, Walmart, αντιμετωπίζουν φέτος μια πρωτοφανή “φουρτούνα”. Η οποία τους κοστίζει δισεκατομμύρια. Πολλά δισεκατομμύρια.

Για την ακρίβεια, σωρευτικά, από την αρχή του έτους ως σήμερα, τα μέλη της οικογένειας που ελέγχουν το παραπάνω ποσοστό της Walmart είδαν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται συνολικά κατά περισσότερα από 58 δισεκατομμύρια δολάρια. Απογοητευτικότατη επίδοση για τους ανθρώπους που, μέχρι πρότινος, κέρδιζαν 4 εκατομμύρια δολάρια κάθε ώρα που ήταν ανοιχτά τα Walmart. Το τρομακτικό είναι ότι οι απώλειες καταγράφονται μέσα σε μερικές μόνο ώρες και ότι η θύελλα που τους πλήττει έχει μόλις αρχίσει. Τουλάχιστον μπορούν να παρηγορηθούν, ωστόσο, από το γεγονός ότι η συνολική τους περιουσία είναι ακόμα αρκετή, αφού υπολογίζεται λίγο παρακάτω -πια- από τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πόσο μεγάλη είναι η κρίση για τη Walmart -η οποία πολλές φορές φέτος έχει χτυπήσει το “καμπανάκι” για τον πληθωρισμό και τους κινδύνους στο retail, ίσως να είναι ικανό να το ξαναδείξει όχι τόσο η επαναλαμβανόμενη, χειρότερη του αναμενόμενου επίδοση σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα τριμήνου, όσο το γεγονός ότι αναγκάζεται να κάνει περικοπές. Αναγκάζεται να κάνει 200 απολύσεις στελεχών. Ο αριθμός είναι μικρός για έναν γιγαντιαίο εργοδότη, όμως σίγουρα δείχνει το πόσο “στριμωγμένη” είναι η Walmart μετά από δύο χρονιές πανδημικών υψηλών που μετατράπηκαν σε μια χρονιά απογοητευτικών αποτελεσμάτων, κατάρρευσης της μετοχής και αβεβαιότητας για το μέλλον, μέσα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον.

Σίγουρα, τα μέλη της οικογένειας Γουόλτον, κληρονόμων του ιδρυτή του μεγαλύτερου retailer της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, δεν θα είναι ευχαριστημένα. Από τη μία, διαβάζουν τις αναλύσεις που μιλούν για λάθη στη διοίκηση, όπως υπερέκθεση στη Wall Street, υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσλήψεων, αποτυχία πρόβλεψης του μεγέθους του πληθωρισμού και αποτυχία διαχείρισης του stock. Και το κυριότερο, ενώ η Walmart ξεκίνησε καλά, απορροφώντας τις πρώτες αυξήσεις, τώρα που η πληθωριστική κρίση “θεριεύει” και οι πελάτες περικόπτουν και τα απαραίτητα, οι πωλήσεις πέφτουν κατακόρυφα.

Ιστορίες… τρόμου διακινούνται για την πτώση των πωλήσεων και το stock. Λόγω του disruption που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα στην εφοδιαστική αλυσίδα και της αναμονής για ακριβότερες τιμές, η Walmart αποφάσισε να στοκάρει εμπορεύματα ώστε να έχει διαθέσιμα προϊόντα και σε χαμηλότερες τιμές. Όμως αυτό της βγήκε μπούμερανγκ, καθώς πλέον οι αποθήκες της είναι ασφυκτικά γεμάτες από προϊόντα τα οποία είναι αδύνατο να πουληθούν, λόγω μειωμένης ζήτησης.

Κατά 32% αύξησε το απόθεμα προϊόντων στις αποθήκες της η αλυσίδα στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου, αλλά το κακό είναι ότι αυτό το απόθεμα δεν μπορεί να διατεθεί πουθενά. Υπάλληλοι της εταιρείας περιγράφουν χιλιάδες παλέτες οι οποίες έχουν στοιβαχτεί στις αποθήκες σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν χωρά ούτε άνθρωπος να περάσει, σωρούς από κούτες που έχουν μπλοκάρει τις εισόδους στις τουαλέτες και φορτηγά τα οποία παραμένουν έξω από τα καταστήματα, φορτωμένα με προϊόντα που δεν έχουν πού να αφήσουν.

Σε αυτά, πολύ πρόσφατα ήρθαν να προστεθούν και άλλοι πονοκέφαλοι. Η μετοχή της Walmart κατέρρευσε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την πρόβλεψη για ακόμα πιο απογοητευτικούς αριθμούς στο μέλλον. Και αυτό, είχε αντίκρυσμα στην περιουσία των μετόχων. Η οικογένεια έχασε 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις μία ημέρα από την πτώση της μετοχής.

Δεν ήταν η πρώτη φορά, ωστόσο. Τον περασμένο Μάιο, η οικογένεια είχε χάσει άλλα 33,7 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία της και πάλι από την κατάρρευση κατά 11,4% της μετοχής της Walmart- τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της μετοχής τα τελευταία 35 χρόνια.

Οι Τζιμ, Ρομπ και Άλις Γουόλτον, παιδιά του ιδρυτή, Σαμ Γουόλτον, είδαν την περιουσία τους να μειώνεται κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια έκαστος, μόνο σε δύο μέρες.

Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο έχασε η χήρα του αδερφού τους, Τζον Γουόλτον, Κρίστι, ενώ περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια έχασε ο γιος της, Λούκας. Τα παιδιά του αδελφού του ιδρυτή, Μπαντ Γουόλτον, που κληρονόμησαν επίσης ποσοστό στην εταιρεία, Αν Γουόλτον Κρόενκε και Νάνσυ Γουόλτον Λόρι, έχασαν συνολικά κάτι παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Γουόλτον είχαν χάσει άλλα περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια και πάλι από την πτώση της μετοχής- η οποία οφειλόταν στις κακές προσδοκίες για το σύνολο του έτους.

Το κακό, δεν είναι ότι συνολικά, η πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου έχει χάσει 58 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από 6 μήνες. Είναι ότι η κάθε πτώση της μετοχής της Walmart συμπαρασύρει την “αγορά των αγορών”, τη Wall Street και, ακόμα περισσότερο, ότι τα “σημάδια” που δείχνει ο γίγαντας του εμπορίου, είναι ανησυχητικά για το σύνολο του retail στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο. Καταδεικνύεται δε η πίεση που βιώνει ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής που αναγκάζεται να συμπιέσει τα έξοδά του.

Άλλωστε, για τους Αμερικανούς, η Walmart είναι, κατά κάποιο τρόπο, η ουσία των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί συνηθίζουν να λένε αστειευόμενοι ότι είναι χαρακτηριστικότερη μια φωτογραφία ενός καταστήματος Walmart από αυτή του αγάλματος της Ελευθερίας, αν κάποιος θέλει να περιγράψει τις ΗΠΑ με μια εικόνα. Γιατί ο κολοσσός του λιανεμπορίου, είναι το “American Dream”.

Αυτό το όνειρο το έζησε ο Σάμιουελ Μουρ Γουόλτον, ο οποίος και ίδρυσε την αλυσίδα που έμελλε να διαφεντεύσει το αμερικανικό retail. Ο, γεννημένος το 1918 Γουόλτον -είχε ζήσει τα παιδικά του χρόνια στα απόνερα του Μεγάλου Κραχ του 1922 και της γεωργικής κρίσης που ακολούθησε- ήταν εργάτης, ο οποίος ωστόσο ήταν και άριστος μαθητής. Πέρασε στο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα εργαζόταν στο Des Moines, ως εκπαιδευόμενος διευθυντής, για 75 δολάρια το μήνα. Και θα είχε κάνει καριέρα στελέχους, εάν ο ΄Β Παγκόσμιος Πόλεμος δεν κατέστρεφε τα σχέδιά του.

Επιστρέφοντας από τον πόλεμο, προσπάθησε πολλές φορές να κάνει κάτι “δικό του”, ανοίγοντας καταστήματα τα οποία αποτύγχαναν, ή αναλαμβάνοντας το μάνατζμεντ. Η εμπειρία που απο το Des Moines τον έστειλε να αναλάβει, το 1954, το πρώτο franchise της αλυσίδας λιανικής Ben Franklin, με τα έσοδα από την οποία έχτισε τη δική του αλυσίδα από franchise, μέχρι να ανοίξει το δικό του, εκπτωτικό πολυκατάστημα στην πόλη Ρότζερς του Αρκάνσας στις ΗΠΑ. Τα εγκαίνια έγιναν στις 2 Ιουλίου του 1962. Η πορεία, από τότε, ήταν φρενήρης. Θα καταφέρουν να την αποκαταστήσουν αυτή την πορεία οι διάδοχοί του;

Διαβάστε ακόμα:

Η κρίση γεννάει κροίσους στη Ναυτιλία

Επισύνδεσης συνέχεια: Νέο θεσμικό πλάνο για την ΕΥΠ από το Μαξίμου – Πώς αντιδρούν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

UBS: Τι εκτιμά για επιτόκια, ύφεση, κατανάλωση – Οι επενδυτικές επιλογές