ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Για μισθούς… πείνας κατηγορεί την Amazon, την Walmart και την DoorDash

O ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα ακραίας φτώχειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά με επιστολές του εξηγήσεις από τις επιχειρήσεις, αλλά και από την αμερικανική κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει

Δριμύ κατηγορώ κατά τριών κορυφαίων αμερικανικών πολυεθνικών από τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για θέματα ακραίας φτώχειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφορμή τους πολύ χαμηλούς μισθούς που προσφέρουν στους εργαζόμενους τους.

Σε επιστολή του προς την Amazon, την Walmart και την DoorDash, καθώς και προς την αμερικανική κυβέρνηση, ο Ολιβιέ ντε Σούτερ αποκαλύπτει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, τη σωρεία καταγγελιών που έχει λάβει ο ΟΗΕ με αφορμή τους μισθούς… πείνας που προσφέρουν οι αμερικανικοί κολοσσοί. Μάλιστα εγκαλεί την αμερικανική κυβέρνηση επειδή οι τρεις επιχειρήσεις, με τις πρακτικές τους, εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στην φτώχεια, με αποτέλεσμα να βασίζονται σε κρατικά επιδόματα για να επιβιώσουν.

Ο Βέλγος ακαδημαϊκός επισημαίνει πως η μεγαλύτερη ανησυχία του εντοπίζεται στα επίπεδα του κατώτερου μισθού, στο απρόβλεπτο και συνάμα άκαμπτο ωράριο εργασίας, στην παραβίαση του δικαιώματος των εργαζομένων στον συνδικαλισμό, καθώς και στην εκτεταμένη χρήση από τις επιχειρήσεις εργαζομένων δίχως νόμιμα χαρτιά.

Ειδικά στην Amazon, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στέκεται και στον πολύ υψηλό αριθμό ατυχημάτων, για το οποίο εξάλλου η εταιρεία τελεί υπό έρευνα και από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Η Walmart, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ και έχει καθαρή αξία που υπολογίζεται στα 240 δισ. δολάρια, έχει πολλές φορές στοχοποιηθεί για τη μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στα ισχυρά οικονομικά της και τους χαμηλούς μισθούς που προσφέρει, όπως και για την έντονα επιθετική στάση που κρατά απέναντι σε φαινόμενα συνδικαλισμού.

«Αυτό που κάνουν οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι σε μεγάλο βαθμό παράνομο. Όμως, αυτό που κάνουν είναι να εκμεταλλεύονται παραθυράκια του συστήματος, όπως για παράδειγμα ορίζοντας κάποιους εργαζόμενους ως ανεξάρτητους εργολάβους αντί για μισθωτούς. Υπάρχουν πάρα πολλά κενά στο σύστημα και η αμερικανική κυβέρνηση έχει ευθύνη γι’ αυτό» εξήγησε ο Ντε Σούτερ, δηλώνοντας ότι περιμένει την απάντηση από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, που θα του δίνει εξηγήσεις.

Βασικό σημείο αποτελεί και η εχθρική στάση των επιχειρήσεων απέναντι στην ανάπτυξη του συνδικαλισμού, αν και αυτό είναι ένα ευρύτερο φαινόμενο στην αμερικανική επιχειρηματική αγορά. Άλλωστε οι ΗΠΑ έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μεταξύ των πλουσιότερων κρατών. Ενδεικτικά στη Γαλλία το ποσοστό φτάνει το 98% μεταξύ των εργαζομένων και στις ΗΠΑ μόλις στο 11,7%.

Όσον αφορά στα επίπεδα μισθών, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι το ομοσπονδιακό όριο του κατώτατου μισθού είναι στα 7,25 δολάρια και δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει από το 2009. «Οι μισθοί στις ΗΠΑ δεν έχουν ακολουθήσει την αύξηση του κόστους ζωής. Σε πολλές χώρες οι μισθοί ευθυγραμμίζονται συστηματικά με τις αυξήσεις στο κόστος ζωής. Αυτό δεν γίνεται στις ΗΠΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γραφείο εργασίας, στη χώρα ορίζονται ως εργαζόμενοι φτωχοί όσοι έχουν έσοδα έως 14.850 δολάρια ετησίως. Στην κατηγορία αυτή εκτιμάται ότι εντάσσονται 6,3 εκατ. άτομα, ήτοι το 4,1% του εργατικού δυναμικού.

Οι τρεις πολυεθνικές και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν περιθώριο 60 ημερών προκειμένου να απαντήσουν στις επιστολές που έλαβαν από τον ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη

Ελαΐς – Unilever για το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ: «Διαφωνούμε, θα προχωρήσουμε σε αμφισβήτησή του»

Γκουλνάρα Καρίμοβα: Πώς η «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» έκλεψε τα κρατικά ταμεία

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές αυξάνουν τις παραγγελίες για νεότευκτα πλοία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""