Επτά δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας στην Ελλάδα συμπλήρωσε το 2023, που μας αποχαιρέτησε πριν από λίγες εβδομάδες, η PetroGaz, η εταιρεία που έκανε γνωστό στη χώρα μας το υγραέριο και είναι αδιαμφισβήτητη leader αυτής της αγοράς. Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει σχεδόν ταυτίσει τη διαδρομή της με την πορεία της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς δίνει αδιάλειπτα το «παρών» από το 1953, ως η πρώτη θυγατρική του μητρικού ομίλου ButanGas, που ίδρυσε στην Ιταλία το 1948 ο Ρουμάνος καθηγητής Ιωσήφ Κονσταντίν Ντράγκαν.

Ο ευρωπαϊστής εκ πεποιθήσεως Ντράγκαν, αντιλαμβανόμενος τη δυναμικότητα της αγοράς υγραερίου και ορμώμενος από την επίτευξη των στόχων της ButanGas, διείδε από νωρίς ότι το κλειδί βρίσκεται στην ανάπτυξη μέσω εξωστρέφειας. Ετσι, μόλις μία επταετία από την ίδρυση της μητρικής, έκανε το μεγάλο βήμα και προχώρησε το 1953 στη σύσταση της PetroGaz στην Ελλάδα.

Δύο χρόνια μετά την άφιξη στη χώρα μας κατασκευάζονται οι πρώτες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής υγραερίου στην περιοχή Κουκλουτζά της Θεσσαλονίκης, που έπειτα από σχεδόν μια 15ετία μεταφέρθηκαν στα Διαβατά.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια το καταναλωτικό κοινό ανακάλυψε έναν νέο τρόπο θέρμανσης και μαγειρέματος χάρη στην PetroGaz, η οποία κατείχε σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό κλάδο, κάνοντας το όνομά της σχεδόν συνώνυμο της λέξης «υγραέριο» στην Ελλάδα. Κάτι που έθεσε τις βάσεις της περαιτέρω ανάπτυξης.

Ετσι, το 1961 εγκαινιάστηκε η μεγάλη εγκατάσταση της PetroGaz στον Ασπρόπυργο και ξεκίνησε η επέκταση στη νησιωτική και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Ακολούθησαν νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εμφιάλωσης σε Μυτιλήνη (1962), Κέρκυρα (1972), Πάτρα (1974-1975), Καλαμάτα (1974-1975), Πρέβεζα (1974-1975), Ηράκλειο (1980), Χανιά (1980), Χίο (1980), Ιωάννινα (1996), Λάρισα (1998) και Αλεξανδρούπολη (2009). Το 2019 ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ιδιόκτητο πρατήριο υγρών καυσίμων και υγραερίου της εταιρείας επί της λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι.

Στο πέρασμα των χρόνων η PetroGaz αναπτύχθηκε ραγδαία και έγινε μέρος της καθημερινότητας τροφοδοτώντας με υγραέριο χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, βιομηχανίες και πρατήρια υγραεριοκίνησης. Σήμερα συνεργάζεται με περισσότερα από 12.000 πρατήρια διακίνησης εμφιαλωμένου προϊόντος, έχει εγκατεστημένες σε πελάτες της περισσότερες από 15.000 δεξαμενές χύμα προϊόντος και παράλληλα τροφοδοτεί πολλά πρατήρια υγραεριοκίνησης Autogas σε όλη την Ελλάδα.

Οι οικονομικές επιδόσεις

Τα τελευταία χρόνια, η PetroGaz, αναδιαμφισβήτητη leader της αγοράς υγραερίου, καθώς, όπως υπολογίζεται, ένας στους τρεις καταναλωτές που χρησιμοποιούν υγραέριο στην Eλλάδα είναι πελάτης της, έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα στις οικονομικές επιδόσεις της. Ετσι, ενώ προ δεκαετίας, την περίοδο 2012-13, ο κύκλος εργασιών βρισκόταν στην περιοχή των 150-152 εκατ. ευρώ, το 2014 έπεσε στα 143,4 εκατ. ευρώ, το 2015 μειώθηκε στα 113,96 εκατ. ευρώ και το 2018 περαιτέρω στα 107,4 εκατ. ευρώ. Στην επομένη χρήση, το 2019, ο τζίρος περιορίστηκε στα 101 εκατ. ευρώ και το 2020 στα 83,7 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των πωλούμενων ποσοτήτων υγραερίου, αλλά και της μέσης τιμής πώλησης υγραερίου, ως συνέπεια της πανδημίας του COVID-19.
Αυτό, όπως φαίνεται, ήταν και το κατώτερο όριο των επιδόσεών της, καθώς από το 2021 άρχισε η ανάκαμψη, με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 22,70% στα 102,7 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των πωλούμενων ποσοτήτων υγραερίου, αλλά και της μέσης τιμής πώλησης, κάτι που πάλι αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση που επικράτησε στην αγορά των καυσίμων μετά την έξαρση της πανδημίας.

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία παρέμεινε σε ζημιογόνα τροχιά, με τις ζημίες της χρήσης να διαμορφώνονται σε 465.224 ευρώ, έναντι 3,5 εκατ. ευρώ το 2020 και με τις συσσωρευμένες ζημίες να φτάνουν στα 7,12 εκατ. ευρώ.
Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 125,47 εκατ. ευρώ (22,17%), κάτι που οφείλεται, σύμφωνα με τη διοίκηση, περισσότερο στην αύξηση της μέσης τιμής πώλησης υγραερίου και λιγότερο στην αύξηση των πωλούμενων ποσοτήτων. Σε αυτή τη χρήση η εταιρεία κατάφερε να γυρίσει σε κερδοφόρα πορεία, καταγράφοντας κέρδη 139.378 ευρώ. Από πλευράς ποσοτικών δεδομένων πωλήσεων, κατά τη χρήση του 2022 πραγματοποίησε συνολικό όγκο πωλήσεων υγραερίου 100.038 τόνους έναντι 100.103 τόνων το 2021. Εξ αυτών οι βασικότερες δραστηριότητες αφορούν το χύμα βιομηχανικό προϊόν (31.097 τόνοι), το εμφιαλωμένο (26.939 τόνοι) και το AutoGas (21.963 τόνοι), που έφεραν τα 97,25 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου. Σημειώνεται ότι στην εταιρεία κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2022 απασχολούνταν 164 εργαζόμενοι. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του 2023 αποφασίστηκαν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Η πρώτη αύξηση κατά 1,6 εκατ. ευρώ έγινε έπειτα από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 6ης Απριλίου και, όπως σημειώνεται, «συμμετείχαν όλοι οι μέτοχοι με τα ποσοστά που τους αντιστοιχούν στο μετοχικό κεφάλαιο.

Ακολούθησε, αντίστοιχα, νέα αύξηση κατά 1,4 εκατ. ευρώ, έπειτα από σχετική απόφαση στις 18 Σεπτεμβρίου. Ετσι σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 11.951.100 ευρώ και διαιρείται σε 4.065.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 2,94 ευρώ εκάστη.

Το ατυχές άνοιγμα

Στην πολυετή διαδρομή της η PetroGaz έχει κάνει αρκετές επιτυχημένες κινήσεις κυρίως μέσω εξαγορών και επεκτάσεων. Ωστόσο, ατυχές αποδείχθηκε το άνοιγμα στα νέα (για την ίδια) πεδία της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Η εταιρεία ακολούθησε την τάση και άλλων ενεργειακών ομίλων που επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, ποντάροντας προφανώς και στο ευρύτατο πελατολόγιο που διαθέτει. Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Ιταλία όπου ο μητρικός όμιλος αποφάσισε την επέκταση στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, το 2017 έλαβε από τη ΡΑΕ άδεια προμήθειας φυσικού αερίου και το 2018 άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 250 ΜW.

Τα αποτελέσματα, όμως, δεν κρίθηκαν ικανοποιητικά, με την εταιρεία να υποβάλει στη ΡΑΕ τον Ιανουάριο του 2021 αιτήσεις ανάκλησης των δύο αδειών, κάτι που επικυρώθηκε από την Αρχή λίγους μήνες μετά, στα τέλη Απριλίου, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η διαγραφή της από το Μητρώο Χρηστών ΕΣΦΑ. Οπως αναφερόταν στις οικονομικές καταστάσεις για το 2020, «λόγω της συσσώρευσης ζημιών από τον κλάδο της ενέργειας (παροχή ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου) η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας του κλάδου αυτού».

Η αυτοκρατορία της Veroniki Holding

Τόσο η PetroGaz όσο και οι άλλοι βραχίονες του LPG σε Ιταλία, Ρουμανία, Γερμανία, Πολωνία, Σερβία, Αυστρία (ButanGas, ButanGas International, DrachenGas, PropanGas, DragonGaz) ανήκουν στην ισχυρή εταιρεία συμμετοχών Veroniki Holding, η οποία εδρεύει στο Μιλάνο.

H Veroniki Holding ελέγχει μια μικρή αυτοκρατορία που περιλαμβάνει εκτός από την core δραστηριότητα στο LPG και μια σειρά από άλλους βραχίονες. Στις AΠE αναπτύσσει αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά και έργα βιοαερίου και βιομεθανίου. Ειδικότερα, διαθέτει στη Ρουμανία κοντά στην Κωνστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα αιολικό πάρκο ισχύος 25 MW, το οποίο διαχειρίζεται μέσω της Veroniki Wind SRL. Μέσω της εταιρείας Veroniki Water Power απέκτησε έξι μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε βουνά της Ιταλίας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.000 kW και ετήσιας παραγωγής άνω των 20.000 MWh. Ακόμη, διαχειρίζεται ένα ηλιακό πάρκο ισχύος 1 MW δίπλα στο εργοστάσιό της LPG στην Κατάνια της Ιταλίας, διασφαλίζοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία της εγκατάστασης. Η Veroniki Holding έχει σε εξέλιξη αρκετά νέα έργα που στοχεύουν στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Η εταιρεία συμμετοχών δραστηριοποιείται ακόμη στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, στη ναυτιλία, όπου διαθέτει στόλο gas tankers, στον τομέα των ιδιωτικών κλινικών αλλά και της ανακύκλωσης πλαστικών και της παραγωγής φιλμ τροφίμων και δοχείων από r-PET & PP, όπου διαθέτει εργοστάσιο συσκευασίας τροφίμων στη Ρουμανία. Στην ομπρέλα της Veroniki Holding ανήκει και ένας ιδιαίτερα δραστήριος πυλώνας στο real estate, στο portfolio του οποίου περιλαμβάνονται περισσότερα από 250 εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, εκτάσεις κ.ά. Μάλιστα, στην πρώτη θέση των προτιμήσεων βρίσκεται η Ελλάδα, όπου η εταιρεία κατέχει 80 ακίνητα σε Αθήνα, Κέρκυρα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές. Το χαρτοφυλάκιό της περιέχει ακόμη 68 assets στη Ρουμανία, 77 στην Ιταλία (Μιλάνο, Ρώμη, Βενετία κ.ά.), 19 στην Ισπανία και αρκετά ακίνητα στη Γαλλία.

Συμπερασματικά, στη Veroniki Holding υπάγονται 36 εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε εννέα χώρες. Ολα αυτά έφεραν για τη χρήση του 2022 συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 810,75 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 45,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Από κτίρια-φαντάσματα, σε 5στερα resort: Τα ιστορικά ελληνικά ξενοδοχεία που μαγεύουν τους επισκέπτες (pics)

Καταιγισμός αξιολογήσεων και αναβαθμίσεων μέσα στο 2024 για την ελληνική οικονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ