«Τα ποσά είναι ασήμαντα σε σύγκριση με το κόστος της καταστροφής που προκάλεσε η Ρωσία στον λαό και τη γη της Ουκρανίας, αλλά η συμβολή τους είναι σημαντική».

Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης KleptoCapture του Λευκού Οίκου, Άντριου Άνταμς, δεν πανηγυρίζει ακόμα. Τα πρώτα 5,4 εκατομμύρια δολάρια που κατασχέθηκαν από Ρώσο ολιγάρχη σε εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον στενών συνεργατών του Πούτιν είναι γεγονός, αφού μέχρι σήμερα είχαμε «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων. Τα χρήματα θα διατεθούν για τη στήριξη του λαού της Ουκρανίας, ωστόσο για τον «κυνηγό» της παγκόσμιας διαφθοράς -και τελευταία των Ρώσων ολιγαρχών- αυτή πρέπει να είναι μόνο η αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, η 3η Φεβρουαρίου 2023 είναι μία ιστορική ημέρα. Είναι η ημέρα που ο γενικός εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών και προϊστάμενος της KleptoCapture, Μέρικ Γκάρλαντ, ανακοίνωσε ότι περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου ολιγάρχη, Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, που κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές αρχές, θα δοθούν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με ρητή εντολή να αξιοποιηθούν για τη στήριξη της Ουκρανίας. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του νόμου Μπάιντεν που υπογράφηκε στα τέλη του 2022 και έδωσε αυτή τη δυνατότητα στο αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης.

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ είναι ο πρώτος Ρώσος ολιγάρχης που βλέπει μέρος των κεφαλαίων του να δίνονται υπέρ της Ουκρανίας. Στα τέλη Ιανουαρίου 2023, το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ενέκρινε την κατάσχεση των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων από λογαριασμό του Ρώσου επενδυτή και καναλάρχη στην τράπεζα Sunflower με έδρα στο Ντένβερ.

Η σύνδεση με την Ελλάδα και η «μοιραία» κίνηση

Ο 48χρονος Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ αποτελεί μέλος των «αυλής» που στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του ήδη από το 2014 καθώς έκριναν ότι «ήταν μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης των Ρώσων που προωθούσαν τον αυτονομισμό στην Κριμαία και βοήθησε ουσιαστικά, χρηματοδότησε και παρείχε οικονομική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη ή αγαθά και υπηρεσίες στη λεγόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, μια αυτονομιστική οργάνωση στην ουκρανική περιοχή του Ντονέτσκ.»

Ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Marshall Capital Partners, o Μαλοφέγιεφ είναι περισσότερο γνωστός για τις «μπίζνες» με τα θεία. Είναι ιδιοκτήτης του ορθόδοξου εκκλησιαστικού τηλεοπτικού σταθμού Tsargrad TV, που βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Για οκτώ χρόνια κατάφερνε να παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις, χρησιμοποιώντας εταιρείες- βιτρίνες και άλλα μέσα. Η επιτυχία του Tsargrad TV γέννησε την ιδέα επέκτασης της τηλεοπτικής επιρροής εκτός ρωσικών συνόρων- στα Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο του FBI, o Μαλοφέγιεφ προσπάθησε να «στήσει» ένα τηλεοπτικό δίκτυο ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα με την ονομασία Hellasnetwork, με ενορχηστρωτή τον Αμερικανό δημοσιογράφο και στενό του συνεργάτη Τζακ Χάνικ και εταίρο ένα ελληνικό επενδυτικό σχήμα.

«Υπό την καθοδήγηση του Μαλοφέγιεφ, ο Χάνικ ταξίδεψε στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία πολλές φορές το 2015 και το 2016 για να εργαστεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες και αναφέρθηκε απευθείας στον Μαλοφέγιεφ για το έργο του. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέγιεφ ότι το ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν μια “ευκαιρία να παρουσιάσουμε λεπτομερώς την άποψη της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση”» αναφέρει η ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Το 2015 ο Μαλοφέγιεφ έκανε το «μοιραίο» λάθος. Το ραντάρ των αμερικανικών αρχών τον έπιασε όταν «συνωμότησε με τον Χάνικ και άλλους για την παράνομη μεταφορά μιας επένδυσης ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων που έκανε ο Μαλοφέγιεφ σε τράπεζα των ΗΠΑ σε έναν επιχειρηματικό συνεργάτη του στην Ελλάδα».
Επρόκειτο για το κεφάλαιο που μετέφερε ο Μαλοφέγιεφ στην Τράπεζα του Τέξας. Σκόπευε να το χρησιμοποιήσει για να αγοράσει τηλεοπτικό δίκτυο στη Βουλγαρία μέσα από μία εταιρεία – κέλυφος, όπου ιδιοκτήτης θα εμφανιζόταν Έλληνας συνεργάτης του.

«Σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαλοφέγιεφ να αποκτήσει το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Μαλοφέγιεφ έδωσε εντολή στον Χάνικ να λάβει μέτρα για να αποκρύψει το ρόλο του Μαλοφέγιεφ στην εξαγορά, διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις μέσω ενός Έλληνα συνεργάτη του Μαλοφέγιεφ, έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο αγοραστής ήταν Έλληνας υπήκοος και όχι ο Μαλοφέγιεφ» περιγράφει το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος ο Μαλοφέγιεφ, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών βρίσκεται στη Ρωσία, αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο δεν μπήκε στον κόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο αμερικανικό δικαστήριο. Η απόφαση για την κατάσχεση των 5,4 εκατομμυρίων ελήφθη ερήμην του.

«Έχει δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές προηγούμενο» σχολίασε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass. «Χρησιμοποιώντας διάφορα νομικά τεχνάσματα και χειρισμούς, οι τοπικές αρχές κατέφυγαν σε ευθεία κλοπή ιδιωτικών περιουσιών για χάρη καιροσκοπικών συμφερόντων» προσθέτει στη σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη

Spider: Πώς οδηγήθηκε στην κατάρρευση – Ξανά στο σφυρί το εργοστασιακό συγκρότημα

Το δράμα και τα ελληνοτουρκικά, το βαρύ πρόστιμο στο σούπερ μάρκετ, ο Μεγάλου αντεπιτίθεται στη MIG και το Athens Heart κλείνει 

Πρώτη κατάσχεση σε Ρώσο ολιγάρχη – Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ και η «μοιραία» κίνηση στην Ελλάδα (pics + tweet)