O Σαμ Γκλέιζερ είναι ψυχίατρος. Όχι άλλος ένας από τους πολλούς, αλλά ίσως από τους πιο σημαντικούς. Κι αυτό επειδή έχει αναλάβει μια πολύ συγκεκριμένη επαγγελματική κάστα. Όπως θα έχετε δει σε σχετικές ταινίες, χρηματιστές, τραπεζίτες και γενικότερα πολλά μέλη των χρηματοοικονομικών, μπορούν να εθιστούν σε ναρκωτικές ουσίες ή στο αλκοόλ. Κάπως έτσι, για να μπορέσουν να αποβάλλουν τις κακές συνήθειές τους, θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν καναπέ ψυχιάτρου.

Ο Δρ. Γκλέιζερ είναι ιδιοκτήτης κλινικής ψυχοθεραπειών με έξι εξειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι τώρα φροντίζουν 200 ασθενείς. Αυτοί είναι, κατά βάση, traders, διαχειριστές hedge funds, επενδυτικοί τραπεζίτες και δικηγόροι επιχειρήσεων. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι άνδρες και φοβούνται να μιλήσουν στους εργοδότες τους, τόσο για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και έστω να ζητήσουν μια άδεια ασθενείας.

Ο 56χρονος Γκλέιζερ παραχώρησε συνέντευξη στη Wall Street Journal και όσα είπε δεν χωρούν παρερμηνείες. «Υπάρχει μία κουλτούρα παράνοιας. Θα θέλατε να διαχειριστεί τα χρήματά σας κάποιος που έχει αναγνωριστεί ως αλκοολικός;», ρωτά -σαφώς ρητορικά- ο ίδιος.

Όπως αποκαλύπτει, όταν έκανε την πρακτική του, ένας από τους πρώτους ασθενείς του ήταν λογιστής μεγάλης εταιρείας της Wall Street, ο οποίος έχασε τη δουλειά του και εθίστηκε στη κοκαΐνη – τι πιο σύνηθες, δυστυχώς. «Το να τον δω να κάνει στροφή στη ζωή του, να παλέψει και να μείνει νηφάλιος, ήταν κάτι που πραγματικά με γέμισε ικανοποίηση», σημείωσε ο ψυχίατρος. Κάπως έτσι άρχισε να ασχολείται και με άλλους ασθενείς εθισμένους σε αλκοόλ και ναρκωτικά – πάντα από τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Κάπως έτσι, αφού ο ένας τον συνέστηνε σε συναδέλφους του, η λίστα των πελατών του άρχισε να μεγαλώνει και, μέσα σε λίγα χρόνια, οι ασθενείς του προέρχονταν σχεδόν αποκλειστικά από τη Wall Street.

O Σαμ Γκλέιζερ

Είναι γεγονός πως η πίεση που δέχονται οι… παροικούντες τη Wall Street, και οι αλλοιώσεις στην ψυχική υγεία τους δεν αποτελεί μόνο καρέ από κάποια χαριτωμένη κινηματογραφική ταινία, αλλά είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Για να μην κάνουμε αντίστοιχες αναδρομές, θυμίζουμε την υπόθεση του Τόμας Λι -πρωτοπόρος στον χώρο των private equity- ο οποίος αυτοκτόνησε τον περασμένο Φεβρουάριο αφήνοντας πίσω του δισεκατομμύρια και αναπάντητα ερωτηματικά. Τη μια στιγμή παρουσιαζόταν ως άτρωτος λόγω των χρημάτων του και την επόμενη γινόταν γνωστό πως επέλεξε να φύγει από τη ζωή.

Το πρόβλημα, ανάμεσα στα υπόλοιπα, είναι πως αυτοί οι άνθρωποι, οι πανίσχυροι, που ζουν μέσα σε μια βιτρίνα ευζωίας, σουλατσάροντας στη Wall Street, δεν μιλούν για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως υπογραμμίζει ο Γκλέιζερ. Και το άλλο ζήτημα είναι πως στη Wall Street -προς το παρόν- λίγοι κολοσσοί, όπως η JPMorgan Chase, έχουν προωθήσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Οι εταιρείες private equity, τα hedge funds και άλλες μικρότερου μεγέθους χρηματιστηριακές εταιρείες επίσης δεν έχουν προβεί σε ανάλογες κινήσεις, για διάφορους λόγους. Ενας από αυτούς είναι πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν, αλλά δεν γνωστοποιούν το πρόβλημά τους για να μην κουβαλούν στις ζωές τους το στίγμα. To θετικό, όμως, είναι πως σε άλλους επαγγελματικούς χώρους υπάρχουν κινήσεις για να αφαιρεθεί αυτή η «ρετσινιά» και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν εθισμούς και προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να λάβουν άδεια μετ’ αποδοχών και, βασικά, δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής, αναφέρει ο διάσημος ψυχίατρος.

Ένας άλλος ψυχοθεραπευτής, εξίσου γνωστός με τον Γκλέιζερ, ο Τζόναθαν Άλπερτ, υπογράμμισε στη WSJ πως «τα ζητήματα εθισμού στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στην τεχνολογική αγορά είναι τεράστιο πρόβλημα. Το να ζητήσει κάποιος βοήθεια είναι πιθανότατα πιο αποδεκτό στον χώρο της τεχνολογίας, γιατί είναι ένας τομέας που εστιάζει στην ευημερία. Η Wall Street, ωστόσο, είναι πιο παραδοσιακή και τα στελέχη της θέλουν να δίνουν την εικόνα των σκληροτράχηλων ανθρώπων, που σφίγγουν τα δόντια και κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν».

Πάντως, όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να παγιδευτούν στην εικόνα τους και είναι έτοιμοι να μιλήσουν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ο Δρ. Σαμ Γκλέιζερ θα είναι εκεί για να τους δείξει νέους δρόμους. Η αμοιβή του -σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει, χωρίς να προσδιορίζεται από κάπου επίσημα- είναι αρκετά υψηλή.

Το βέβαιο είναι πως όσοι βρίσκονται στη Wall, αντιμετωπίζοντας τα δικά τους σοβαρά θέματα, λένε πως το να βρεθεί η λύση στο πρόβλημά τους δια χειρός Γκλέιζερ, αποτελεί αξία ανεκτίμητη – και, λογικά, θα έπαιζαν όλες τις μετοχές τους για αυτό…

Διαβάστε ακόμη  

Τι είναι ο πληθωρισμός της απληστίας που πλήττει (και) την Ελλάδα 

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Το σχέδιό του για μια νέα ελληνική πολυεθνική με αιχμή την «ΙΟΝ» 

Καλοκαιρινές διακοπές: Σε ποια χώρα οι τιμές «καίνε» τους τουρίστες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ