business stories

Εξαπλάσιες οι τιμές στα πολυτελή σπίτια σε Μύκονο – Σαντορίνη σε σύγκριση με τα «τυπικά» εξοχικά

  • Στεφανία Σούκη


Στη Μύκονο η τιμή μπορεί να ξεπερνά τα €20.500 ανά τετραγωνικό και στη Σαντορίνη τα €17.000 - Υψηλές οι τιμές και στην Πάρο αλλά και την Κύθνο και την Κέα, που θεωρούνται από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς

Ακόμη και πάνω από τα 20.500 ευρώ ανά τ.μ. μπορεί να κοστίζει αυτή την στιγμή κατ’ ανώτατο μία πολυτελής κατοικία στη Μύκονο, 5,6 φορές περισσότερο από ένα τυπικό εξοχικό στο νησί.

Στη Σαντορίνη οι πιο υψηλές τιμές για υπερπολυτελείς κατοικίες διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω των 17.000 ευρώ ανά τ.μ., ήτοι 5,9 φορές πάνω από το μέσο όρο της τιμής όπου πωλείται μία τυπική εξοχική κατοικία, ενώ στην Πάρο η ανώτατη τιμή μπορεί να προσεγγίζει τα 10.600 ευρώ ή αλλιώς 4,2 φορές πιο πάνω από ένα τυπικό εξοχικό στο νησί.

Τα στοιχεία προέρχονται από το τελευταίο Παρατηρητήριο Αξιών για τις εξοχικές κατοικίες της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων GEOAXIS, που παρουσιάζει, μεταξύ άλλων και την εικόνα στις πολυτελείς κατοικίες ιδιαιτέρων πλεονεκτημάτων σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων αλλά και σε κοντινούς προορισμούς στην Αττική, σε νησιά όπως η Κύθνος και η Κέα.

Συνολικά για την αγορά β’ κατοικίας οι τιμές φέτος συνεχίζουν την άνοδο της τελευταίας διετίας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες, αν και, όπως επισημαίνει η GEOAXIS «η αβέβαιη φετινή τουριστική περίοδος, η πιθανότητα νέας έξαρσης του ιού από το φθινόπωρο, η επίδραση από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς την πραγματική οικονομία και η εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει τελικά ο COVID-19 στην αγορά ακινήτων γενικότερα. Ως εκ τούτου, κάθε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής», επισημαίνει η έρευνα, η οποία εξετάζει πέντε βασικές αγορές και ειδικότερα από τις Κυκλάδες, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο αλλά και την Κύθνο και την Κέα ως δύο από τους πιο κοντινούς και εύκολα προσβάσιμους από την Αθήνα νησιωτικούς προορισμούς, που θεωρούνται γι’ αυτό το λόγο κι από τους πλέον ανερχόμενους.

Ως γενικό συμπέρασμα αναφέρεται ότι «ο συνεχόμενος ρυθμός της πτώσης των αξιών που είχε καταγραφεί μέχρι και το 2017 αναστράφηκε το 2018 και φαίνεται να εμπεδώνεται το θετικό πρόσημο το 2019-2020, αφού και στις 5 περιοχές μελέτης καταγράφεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αύξηση των πιθανών τιμών πώλησης των θερινών εξοχικών κατοικιών. Η αύξηση μετρήθηκε σε μέσο όρο 1,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2019 και 3,5% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2018, ενώ συγκριτικά με το 2013 η αγορά εξακολουθεί και βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 10,3%.

Σήμερα, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη αξία μονάδος με 2.228 ευρώ /τμ και ακολουθεί η Σαντορίνη με 1.830 ευρώ /τμ και η Πάρος με 1.827 ευρώ /τμ. Η Τζιά καταγράφει 1.708 ευρώ /τμ και η Κύθνος 1.359 ευρώ /τμ..

Τα στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψη δεν έχουν ποσοτικοποιήσει πλήρως την επίδραση του COVID-19 στις αξίες, καθώς αφενός ο όγκος των συναλλαγών έχει μειωθεί αρκετά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και αφετέρου οι ζητούμενες τιμές που καταγράφηκαν στις αγγελίες δεν έχουν ακόμη τροποποιηθεί σημαντικά σε σχέση με την αρχή του έτους. «Αναμένουμε το 2ο εξάμηνο να υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα του βάθους της επίδρασης του COVID-19 αφού θα έχει μεσολαβήσει και το εξόχως αβέβαιο καλοκαίρι του 2020».

H έρευνα αγοράς πραγματοποιήθηκε με συλλογή στοιχείων μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, ενώ τα ακίνητα που εξετάστηκαν αποτελούν απολύτως τυπικές κατοικίες που δεν ωφελούνται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατασκευής και τοποθεσίας.

Η αγορά των πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών

Και στα πέντε νησιά της μελέτης υπάρχουν περιοχές ή θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής για τα οποία οι ζητούμενες τιμές καταγράφονται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της μελέτης.

Για παράδειγμα, στην Μύκονο σε περιοχές όπως Φτελιά, Ψαρρού, Πάνορμος καθώς και η περιοχή άνωθεν της παραλίας Super Paradise κ.λπ καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών με παροχές (πισίνα, bbq κ.λπ.) που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 20.517 ευρώ /τμ, ενώ στη Σαντορίνη σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία με την εντυπωσιακή θέα που προσφέρουν στην Καλντέρα, καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης που φτάνουν τα 17.045 ευρώ /τμ. Ανάλογα, στην Πάρο καταγράφονται ζητούμενες τιμές που φτάνουν τα 10.577 ευρώ /τμ ενώ στην Κύθνο και στην Κέα, κυρίως λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το λεκανοπέδιο, καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές μέχρι και 8.929 ευρώ/τμ.

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για πολυτελείς κατοικίες στα πέντε νησιά μελέτης για το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Μύκονος εξακολουθεί να καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο αξίας με 12.493 ευρώ /τμ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 10.861 ευρώ/τμ και η Πάρος με 7.609 ευρώ /τμ. Χαμηλότερα βρίσκεται η Τζιά με 5.122 ευρώ /τμ και η Κύθνος με 3.055 ευρώ /τμ.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά που καταγράφεται στις τιμές ζήτησης μεταξύ των μέσων όρων πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Έτσι, στην Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,6 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,9 φορές, στην Πάρο 4,2 φορές, στην Κύθνο 2,2 φορές και στην Κέα 3 φορές.

Ως προς τα χαρακτηριστικά της αγοράς παραθεριστικών κατοικιών η GEOAXIS αναφέρει:

• Μέχρι τον Μάρτιο 2020, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισήλθε σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Από τον Μάρτιο και μετά η τάση βαίνει μειούμενη.

• Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Πάρος ακολουθεί κατά πόδας.

• Έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω οι δυνατότητες ενοικίασης μέσης ποιότητας κατοικίας που θα μπορούσε να στεγάσει εργαζόμενους σεζόν ή δημοσίους υπαλλήλους, αντί για τουρίστες.

• Η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται από την αλλοδαπή, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση χρυσής visa.

• Η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.