Πόσο απέχουν οι «έξυπνες» πόλεις του μέλλοντος από το σημερινό μοντέλο που έχουν στο μυαλό τους οι experts της καινοτομίας; Πόσο εφαρμόσιμα είναι τα σχέδια τους; Πόσο πιο εύκολη και ποιοτικότερη, πραγματικά, μπορούν να κάνουν την λειτουργία επιχειρήσεων και βιομηχανιών ή την ζωή των πολιτών οι λύσεις που προτείνουν; Οι άνθρωποι των start ups οι οποίες θα λάβουν μέρος στην 6η θεματική διαδικτυακή εκδήλωση της πρωτοβουλίας Innovation Ready με τίτλο «Έξυπνες υποδομές για βιώσιμη διαβίωση- Smart Infrastructure» (Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, 16:30-18:15, www.sev.org.gr) θεωρούν ότι κατέχουν τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία για να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους στην καθημερινότητα των Smart Cities και αναζητούν την απαραίτητη διασύνδεση με την αγορά για να υλοποιήσουν τις ιδέες και τα πλάνα τους.

Η λογική και η ιδέα της «έξυπνης» πόλης αναδεικνύεται από όσα αναφέρουν στο newmoney οι επικεφαλής start ups οι οποίες θα συμμετάσχουν στο νέο event του ΣΕΒ με στόχο να παρουσιάσουν τις τεχνολογίες τους και να πετύχουν στη συνέχεια B2B συναντήσεις που θα τους οδηγήσουν σε εμπορικές συνεργασίες…

«Έχουμε δημιουργήσει το SMARTH-PROP. Ένα σύστημα έξυπνου αυτορυθμιζόμενου θερμοστάτη ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων, το οποίο βασίζεται σε cloud computing και αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Ανάλογα με την περίπτωση του κτηρίου, τοποθετούμε δικούς μας θερμοστάτες ή αν διαθέτει προσαρμόζουμε το software και επιφέρουμε εξοικονόμηση ενέργειας σε ψύξη, θέρμανση, κλιματισμό μέχρι και 40%. Απευθυνόμαστε κυρίως σε βιομηχανίες, αλλά και μεγάλα κτήρια…», δηλώνει ο Χρήστος Ιωακειμίδης, CEO/Co-founder της Inteligg, καθηγητής επί 27 χρόνια και ιθύνων νους του πρώτου διεθνούς μεταπτυχιακού στην Ευρώπη πάνω στο project των Smart Cities στο Βέλγιο και προσθέτει: «Πως φαντάζομαι την «έξυπνη» πόλη; Επειδή την έχω δει, κάνει την ζωή μας πάρα πολύ εύκολη. Με αλλαγές πάρα πολύ σημαντικές, ακόμα και για ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιδιαίτερα γνώστης πληροφοριακών συστημάτων για να απολαμβάνει τα οφέλη που προέρχονται από ένα «έξυπνο» κτήριο ή μια «έξυπνη» πόλη.».

Μια start up η οποία υπάρχει από το 2009, η Future Intelligence λανσάρει στην αγορά δυο τεχνολογικά εργαλεία: το FINoT Smart Lighting και την FINoT Platform.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Ζώτο, CEO της νεοφυούς εταιρείας: «Μπορεί κάποιος να διαχειρίζεται με αυτά τον φωτισμό του, ενεργειακούς μετρητές, μετεωρολογικούς σταθμούς ή σταθμούς μέτρησης ποιότητας αέρα, «έξυπνες» πινακίδες κ.α. Εργαλεία με τα οποία έχουμε την δυνατότητα να διαχειρισθούμε πολλές εφαρμογές και αντικείμενα, εγκαταστημένα σε ένα περιβάλλον πόλεως ή σε μια υποδομή. Μια «έξυπνη» πόλη, είναι αυτή η οποία θα έχει value για τον πολίτη, το σημαντικότερο, αλλά και τεχνολογία εναρμονισμένη πλήρως με τις ανάγκες του. Αυτό φανταζόμαστε εμείς εδώ στην εταιρεία…».

«Οι start ups αυτό που θέλουν με την τεχνητή νοημοσύνη είναι να «εκπαιδεύσουν» τον αλγόριθμο με όλους τους διαφορετικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα τους. Χρειάζονται δεδομένα. Για αυτό λένε: το πετρέλαιο του μέλλοντος είναι τα δεδομένα!», σχολιάζει ο Βρεττός Μουλός, Ερευνητής Μηχανικός του DKMS, που θα παρουσιάσει την δική του πλατφόρμα στην συνάντηση της Τετάρτης και έχει την δυνατότητα να χειριστεί τα δεδομένα διαφόρων φορέων ή επιχειρήσεων με ασφαλή τρόπο, συμβατά με το GDPR, έτσι ώστε να «οικοδομηθεί» ένα οικοσύστημα –αποτελούμενο και από start ups- το οποίο θα διαμορφώνει και θα παρέχει πρόσθετες υπηρεσίες και εφαρμογές.

«Αυτό αφορά μια κρίσιμη υποδομή, όπως ένα λιμάνι, ένα νοσοκομείο ή την ΕΥΔΑΠ, το δημόσιο, έναν Δήμο κ.α. Η πλατφόρμα μπορεί να αποτελέσει κομμάτι μιας «έξυπνης» πόλης. Και να συμπεριλάβει από αφίξεις-αναχωρήσεις και τις αλλαγές εισιτηρίων πλοίων, τις καθυστερήσεις των λεωφορείων μέχρι ο,τιδήποτε.

Ο Δήμος Αθηναίων π.χ. δεν έχει τρόπο να ανοίξει τα δεδομένα του προς τις εταιρείες. Αν χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα μας θα μετατρέψουμε τα δεδομένα σε προϊόντα που θα έχουν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν εταιρίες για να προσφέρουν καινούργιες υπηρεσίες στον πολίτη. Και έτσι να κερδίζουν όλοι!», συμπληρώνει ο κ.Μουλός.

Η λεπτομέρεια: το DKMS πρόκειται για ερευνητικό εργαστήριο που προσπαθεί να προωθήσει ένα προϊόν, σε συνδυασμό τριών διαφορετικών ευρωπαϊκών έργων που τρέχει τα τελευταία 5 χρόνια και επιβεβαιώνει τον σκοπό του να μετεξελιχθεί σε start up.

Ο ίδιος μας εξηγεί: «Η κουλτούρα του ΣΕΒ είναι να προσφέρει ώθηση και στα ερευνητικά κέντρα, για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και να γίνουν εταιρεία. Να ξεφύγουν από το καθαρά ερευνητικό σκέλος και να βγουν στην παραγωγή και την αγορά…».

«Οι ευφυείς υποδομές προάγουν την συμμετοχική διακυβέρνηση»

«Υποδομές όπως, τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, η διαχείριση ενεργειακών πόρων, οι συγκοινωνίες, η διαχείριση της κυκλοφορίας οχημάτων, ο οδοφωτισμός, η συλλογή και ανακύκλωση σκουπιδιών θα πρέπει να αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες, προκειμένου να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, να γίνεται αποδοτικότερη χρήση των πόρων και να δημιουργούνται λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι ευφυείς υποδομές προάγουν την συμμετοχική διακυβέρνηση καθώς ο πολίτης έχει περισσότερη πληροφόρηση και πιο δυνατή φωνή. Βοηθούν στην ταχύτερη αντιμετώπιση απειλών για τη δημόσια ασφάλεια. Συμβάλλουν στη μείωση εκπομπών CO2 και επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας και λοιπών πόρων. Η ανάπτυξη συνεργασιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εταιρειών διαχείρισης δημόσιων υποδομών και άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών με καινοτόμες start ups θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία βιώσιμων, ευφυών υποδομών που βελτιώνουν τη ζωή όλων μας», αναφέρει η Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια Τομέα Καινοτομίας ΣΕΒ.

Ειδικότερα, στην 6η θεματική εκδήλωση του Innovation Ready «Έξυπνες υποδομές για βιώσιμη διαβίωση», θα παρουσιασθούν τεχνολογίες, όπως:
• Ευφυείς αισθητήρες ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής
• Συστήματα διαχείρισης ενέργειας και δεξαμενών καυσίμου
• Λύσεις για τη βελτιστοποίηση κυκλοφορίας και της αστικής κινητικότητας
• Συστήματα κατανεμημένων data centers (edge cloud data centers)
• Ολοκληρωμένη διαχείριση εργασιακών χώρων
• Έξυπνη διαχείριση μαρινών και τουριστικών λιμανιών
• Σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με επαλήθευση ψήφου.

 Τι θα παρουσιάσουν οι «11»

Ποια είναι συνολικά τα αντικείμενα που θα παρουσιάσουν οι 11 συμμετέχοντες στον 6ο κύκλο του Innovation Ready κατά την διάρκεια των επαφών τους με βιομηχανίες και επιχειρήσεις:

-ACROMOVE:
Παρέχει καινοτόμες λύσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων χωρίς κόπο και Edge Cloud Data Center Infrastructure.

-CIBOS Innovation:
Πλατφόρμα ηλεκτροκίνησης για τον απόλυτο έλεγχο σταθμών φόρτισης διαφορετικών κατασκευαστών.

-DEEP TRAFFIC:
Πλατφόρμα διαχείρισης κυκλοφορίας και αστικής κινητικότητας με δυνατότητες λήψης αποφάσεων σε επίπεδο κυκλοφοριακής λωρίδας.

-Distributed Knowledge and Media Systems Group (DKMS):
Συλλογή επεξεργασία και αξιοποίηση δεδομένων που παράγονται από αισθητήρες και άλλα ψηφιακά συστήματα στην «έξυπνη» πόλη.

-Fuelics:
Έξυπνοι αισθητήρες για τη διαχείριση δεξαμενών καυσίμων και άλλων αστικών εφαρμογών

-Future Intelligence:
Λύσεις για δίκτυα φωτισμού, με δυνατότητα διασύνδεσης σε ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης υποδομών

-Inteligg P.C.:
Έξυπνοι αυτοβελτιούμενοι θερμοστάτες που υποστηρίζουν τον έλεγχο πολλαπλών συστημάτων ψύξης/θέρμανσης και επιτυγχάνουν ενεργειακή εξοικονόμηση ως 40% στα κτήρια

-Meazon AE:
Διασύνδεση όλων των ψηφιακών συστημάτων οδοφωτισμού, ηλεκτροκίνησης, ύδρευσης, ασφάλειας, κ.ά, μιας «έξυπνης» πόλης, σε ενιαία πλατφόρμα

-RADICAL MINDS:
Πλατφόρμα κυλιόμενων ερευνών γνώμης πολιτών και ψηφοφοριών με ασφάλεια και δυνατότητες παραμετροποίησης.

-SAMMY:
Ψηφιακός μετασχηματισμός ναυτιλιακών μαρίνων και λιμανιών σε ευφυή οικοσυστήματα υποδομών για την εμπορική και περιβαλλοντολογική διαχείριση τους.

-YODIWO:
Ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης εργασιακών και εμπορικών χώρων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου: Μια Ελληνίδα στο τιμόνι του γίγαντα των ακινήτων Deutsche Wohnen

Οι τρεις άγνωστοι υποψήφιοι της ΕΧΑΕ, τα 54 ακίνητα της Μονής Εμμαούς και οι νέες εισαγωγές Φουρλή και Στασινόπουλου στο Χρηματιστήριο 

Prodea: Το νέο συγκρότημα των 35 εκατ. στο «δαχτυλίδι» της Κηφισίας και τα «πράσινα» projects άνω των 250 εκατ.