business stories

Σωκράτης Κόκκαλης: Μπορεί να «γυρίσει την παρτίδα» για την ΙNTRALOT;

  • Νίκος Χρυσικόπουλος


Οι μεγάλες ζημιές στο 9μηνο και οι επιπτώσεις λόγω Τουρκίας, Βουλγαρίας και κορωνοϊού - Αντίστροφη μέτρηση στις συζητήσεις με τους ομολογιούχους

Εικοσιπέντε ημέρες μετά την εκ νέου ανάληψη από τον Σωκράτη Κόκκαλη καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου, η ΙNTRALOT ανακοίνωσε σημαντική, πλην αναμενόμενη λόγω Τουρκίας, Βουλγαρίας και κορωνοϊού, μείωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων στο 9μηνο του 2020, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Με τον κύκλο εργασιών και το EBITDA μειωμένο κατά 52% και 42% αντίστοιχα στο 9μηνο, αλλά και τις ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (ΝΑΤΜΙ) να ξεπερνούν τα 63 εκατ. ευρώ (από 41 εκατ. στο 9μηνο του 2019), τα αρνητικά ίδια κεφάλαια να ανεβαίνουν στα 175 εκατ.ευρώ αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του χρέους του Ομίλου να παραμένουν ανοικτές, η αγορά ανέμενε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις της διοίκησης και πρωτίστως του ίδιου του επιχειρηματία στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών και αναλυτών.

Ο κ. Κόκκαλης τελικά δεν έδωσε το παρών στη χθεσινή ενημέρωση, όμως η διοικητική ομάδα έδωσε – στο βαθμό που το επιτρέπουν οι αποκλειστικές συζητήσεις με τους ομολογιούχους –το στίγμα των συζητήσεων αλλά και το πλαίσιο των εκτιμήσεων για την πορεία της εταιρείας το επόμενο διάστημα.

Πέραν όσων έγιναν γνωστά, η διοικητική ομάδα της INTRALOT (οι κ.κ. Σφάτος -Αναπληρωτής CEO, Νικολακόπουλος-COO, Κωνσταντέλος-CTΟ, Χρυσός-CFO, Παυλάκης – Group Tax & Accounting Director, Σωτηρόπουλος – Group Finance, Controlling & Budgeting Director και Τσαγκαλάκης – Capital Markets Director) ανέφεραν πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης, παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς συνεχίστηκε η δραστηριότητα στη Μάλτα και άνοιξε η αγορά της Αυστραλίας.

Κυρίως, όμως λόγω των συνεχιζόμενων θετικών επιδόσεων της θυγατρικής στις ΗΠΑ από όπου, σύμφωνα με την παρουσίαση, προήλθε το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών και του EBITDA στο εννεάμηνο. Θετικά επέδρασε η συνεισφορά του νέου συμβολαίου στο Illinois για  ένα  πλήρες εννεάμηνο στο  2020 (η έναρξη έγινε στα μέσα  Φεβρουαρίου  2019), καθώς και η σταδιακά αυξανόμενη συνεισφορά των νέων Sports Betting συμβολαίων στις Montana και Washington DC.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση ανέφερε πως το 2021 θα κινηθεί για να διεκδικήσει νέες συμβάσεις, εκ των οποίων 5-6 αφορούν projects σε ΗΠΑ (για sports betting κυρίως), Καναδά και Ευρώπη. Η INTRALOT έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την παροχή αθλητικού στοιχήματος στην Washington, D.C., την Μοντάνα και το New Hampshire.

Στα 25-28 εκατ. οι επιπτώσεις στο EBITDA

Οι διοικούντες ανέφεραν επίσης πως η INTRALOT στο τρίτο τρίμηνο συνέχισε την προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, αλλά και να περιορίσει τις δυσμενείς επιδράσεις από τις εξελίξεις σε περιοχές που δραστηριοποιείται. Μάλιστα, ποσοστικοποίησαν τις αναμενόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στο EBITDA της Intralot για το 2020, αναφέροντας πως η σημαντικά βελτιωμένη εμπορική επίδοση της θυγατρικής στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα μειωμένα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, αλλά και η χρονική μετάθεση κεφαλαιουχικών δαπανών, περιόρισαν τις αναμενόμενες αυτές επιπτώσεις στο ετήσιο EBITDA στην περιοχή των 25-28 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται να διαμορφωθούν στα 60 με 62 εκατ. ευρώ.

Εξελίξεις σύντομα με τους ομολογιούχους

Σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις με τους πιστωτές για τη συνολική κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της INTRALOT, ο αναπληρωτής CEO Χρυσόστομος Σφάτος, ανέφερε πως «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία και θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις όταν θα υπάρχει κάτι δεσμευτικό και συγκεκριμένο, σίγουρα εντός του χρονικού πλαισίου που έχουμε στη διάθεσή μας».

Σημειώνεται πως η INTRALOT εδώ και αρκετούς μήνες σε απευθείας συζητήσεις για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης της με τους ομολογιούχους και τους συμβούλους τους που εκπροσωπούν τόσο τις ομολογίες (Senior Unsecured Notes) του 2021 όσο και τις ομολογίες (Senior Unsecured Notes) του 2024, και οι οποίοι κατέχουν περίπου το 60% των συνολικών ομολογιών του Ομίλου. Τα δύο ομολογιακά αφορούν συνολικά το ποσό των 750 εκατ.ευρώ, με αυτό των 250 εκατ. ευρώ να λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σημειώνεται πως στο 9μηνο ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε στα 641,6 εκατ., αυξημένος κατά 47,6 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, με το σύνολο του δανεισμό στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου να διαμορφώνεται στα 748,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σήμερα δραστηριοποιείται σε 42 κράτη και πολιτείες διεθνώς και απασχολεί 3.400 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη:

Τάσος Πιστιόλας: Με διψήφιο ποσοστό «τρέχουν» οι πωλήσεις της Agrino φέτος

Δώρο Χριστουγέννων: Σε δόσεις για τους εργαζόμενους σε αναστολή

Η Εθνική πουλάει, η ΑΒΑΞ «αγοράζει» και ο Άρειος Πάγος… παιδεύει!