Τ ο 48% των γυναικών δεν έχει κάποιου είδους μέντορα στην επιχειρηματική του διαδρομή. Μόλις το 2,3% των επενδύσεων venture capitals κατευθύνεται σε γυναίκες επιχειρηματίες. Από τους CEOs που περιλαμβάνονται στη λίστα του Fortune Global 500, μόνο 13 είναι γυναίκες, ενώ μόλις το 20% των μελών των διοικητικών συμβουλίων παγκοσμίως ανήκει στο γυναικείο φύλο.

Σε ό,τι αφορά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αυτό για να κλείσει θα χρειαστούν 216 χρόνια, με την πανδημία να έχει καθυστερήσει τη διαδικασία για την ισότητα κατά μία… γενιά. Αυτά είναι μερικά από τα στατιστικά που αφορούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τα οποία φιλοδοξούν να αλλάξουν οι Hellenides. Πρόκειται για το πρώτο δίκτυο που απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες, παρέχοντάς τις όλα εκείνα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα προκειμένου να αναδειχθεί το ταλέντο τους: από online εκπαιδευτικά μαθήματα και σεμινάρια από ειδικούς στον τομέα τους μέχρι συμβουλές και tips από επαγγελματίες, διασύνδεση με γυναίκες από όλες τις ηλικίες και στάδια στην καριέρα τους, φυσικά events, συζητήσεις, workshops, retreats, δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις.

Λύσεις για το γυναικείο επιχειρείν

«Παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχε στην Ελλάδα ένα δίκτυο για γυναίκες που να τις ενδυναμώνει, να καλλιεργεί τις δεξιότητές τους και να τις ωθεί να εξελιχθούν και να πετύχουν τα όνειρά τους, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό έγινε σε μία συζήτησή μας στις αρχές του 2022. Βέβαια και οι δυο μας έχουμε νιώσει τη μοναξιά όταν ξεκινήσαμε τις καριέρες μας πριν από 15 χρόνια. Δεν είχαμε mentors, επενδυτές ή άλλες γυναίκες να συζητάμε και να ανταλλάσσουμε ιδέες για την επιχειρηματικότητα και την εργασία», τονίζουν στο «business stories» η Στέλλα Σαμαρτζή και η Στέφη Βασιλοπούλου.

Η πρώτη εργάζεται σήμερα ως Corporate Wellness Consultant, συμβουλεύει, δηλαδή, εταιρείες και εργαζομένους για την ευεξία, την πρόληψη του burnout και την ισορροπία μεταξύ σώματος – πνεύματος, ενώ η δεύτερη είναι επιχειρηματίας, έχει ιδρύσει καινοτόμες εταιρείες, ενώ παράλληλα έχει αναλάβει ρόλο advisor σε περισσότερες από 380 εταιρείες, αλλά και angel investor, επενδύοντας σε startups.

«Η πλατφόρμα βγήκε στον αέρα τον περασμένο Φεβρουάριο, με στόχο ουσιαστικά να προσφέρουμε μία λύση σε ένα πρόβλημα που έχουμε κι εμείς βιώσει και να συνδέσουμε φιλόδοξες Hellenides, παρέχοντάς τις τα κατάλληλα εργαλεία. Αυτό γίνεται με μία ολιστική προσέγγιση γιατί θεωρούμε ότι η καριέρα και η προσωπική ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και ο ένας τομέας βοηθάει τον άλλον για να βελτιωθούμε, να εξελιχθούμε και να αναβαθμιστούμε», σημειώνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μέσα σε λίγους μήνες το δίκτυο μετρά πάνω από 300 μέλη από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, όπως τη Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική, κυρίως 25-55 ετών. Η συνδρομή είναι 10 ευρώ/μήνα, ενώ μέρος από τα έσοδα προορίζεται για την υποστήριξη ιδρυμάτων και οργανισμών που έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα Hellenides for Business ήδη γνωστές εταιρείες προσφέρουν ως employee benefit όλα τα εργαλεία, τις δράσεις και τα μαθήματα στις εργαζόμενες γυναίκες. «Το όραμα πίσω από τις Hellenides είναι να βοηθήσουμε τις γυναίκες να χτίσουν τα δίκτυά τους, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, να χτίσουν εμπιστοσύνη, επιμονή και ανθεκτικότητα για να μπορούν να δημιουργούν καλές συγκυρίες και να διεκδικούν ό,τι επιθυμούν σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο», εξηγούν οι ιδρύτριες.

Σύμφωνα με τις δύο ιδρύτριες, από το 2020, οπότε και ξέσπασε η πανδημία, η καριέρα των γυναικών έχει επηρεαστεί πάρα πολύ.

«Ολες αισθάνθηκαν την ανάγκη της προσωπικής ευθύνης και της ιδιοκτησίας. Είχαμε χρόνο να σκεφτούμε, ποια είμαι, τι κάνω, πώς θέλω να δουλέψω, τι θέλω να πρεσβεύω, πώς θέλω να προσφέρω, πώς θέλω να κάνω τη διαφορά. Και αυτά τα στοιχεία της επιχειρηματικότητας δεν αφορούν μόνο τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, αλλά και τη νοοτροπία της επιχειρηματικότητας, ακόμα και μέσα σε μεγάλες εταιρείες. Και αυτό είναι πολύ δυνατό», σχολιάζουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες, ακόμα και οι επενδύσεις που γίνονται από γυναίκες επιχειρηματίες έχουν μειωθεί μετά την πανδημία. «Τα πράγματα είναι χειρότερα στα venture capitals. Οι γυναίκες δεν είναι στα τραπέζια. Οπότε και το μήνυμά μας σε άντρες που είναι σε funds ή είναι angel investors είναι “υποστηρίξτε τις γυναίκες”. Οι εταιρείες στις οποίες ηγούνται γυναίκες φέρνουν καλύτερες αποδόσεις κεφαλαίων, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες», προσθέτουν.

Η φιλοδοξία δεν πρέπει να είναι ταμπού

Την άποψη ότι οι γυναίκες οφείλουν να τιμούν τις φιλοδοξίες τους εκφράζουν οι επικεφαλής των Hellenides. «Ακόμα και η λέξη “φιλοδοξία” είναι ταμπού. Σύμφωνα με το λεξικό, σημαίνει απλά ότι επιθυμείς να έχεις επιτυχία, να πετύχεις τους στόχους σου. Ας υπάρχει λιγότερη κριτική γι’ αυτό. Εχουμε δει πολλές γυναίκες να φοβούνται ή να περιορίζουν τις δυνάμεις τους, να κρύβουν τα κατορθώματα και τα ταλέντα τους. Ωστόσο, οφείλουμε πια να εξοπλιζόμαστε με τα κατάλληλα εφόδια και την αυτοπεποίθηση, ώστε να γινόμαστε η επόμενη γενιά στις ηγετικές θέσεις. Καλό θα είναι να καλλιεργήσουμε το κουράγιο, να μάθουμε να παίρνουμε υπολογίσιμο ρίσκο και να βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσής μας», αναφέρουν και καταλήγουν: «Παράλληλα, χρειάζεται να έχουμε ένα δίκτυο υποστήριξης με γυναίκες που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και μία πλατφόρμα έμπνευσης για να βελτιώνουν τις ικανότητές τους, να έχουν περισσότερη επίγνωση, να μάθουν να διαχειρίζονται τις προκλήσεις και να ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την αλήθεια τους και τον αντίκτυπο που θέλουν να έχουν στον κόσμο».

Διαβάστε ακόμη:

Wendy’s: Η ιστορία πίσω από τα αμερικανικά fast food που δεν ευδοκίμησαν στην Ελλάδα (pics)

«Συνωστισμός» στο Power Pass: Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα – Τι να προσέξετε

Lambi Resort: Το βγάζει στο σφυρί η Ιερά Μονή των Φραγκισκανών Αδελφών Ρόδου (pics)