Στην εξαγορά της Aegean Baltic Bank προχωρά ο Τέλης Μυστακίδης αποκτώντας ποσοστά της τράπεζας από τους Κούστα – Αφθονίδη.

Πιο συγκεκριμένα, ο δισεκατομμυριούχος έμπορος μετάλλων αγοράζει το 48% της ΑΒΒ και αποκτά έλεγχο στο 28% που παραμένει στον Θεόδωρο Αφθονίδη. Το υπόλοιπο 24% μένει στην εταιρεία Τσάκου – Κούστα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πλευρές έχουν υπογράψει term sheet που αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και στην παρούσα φάση οι δικηγόροι όλων των πλευρών εξετάζουν τους τελικούς όρους του συμφωνητικού μεταβίβασης μετοχών.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα για τη σχετική έγκριση και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι το ενεργητικό της Aegean Baltic Bank εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, με ευρύ ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, στοιχείο που δημιουργεί άμεσα τις προϋποθέσεις για τη δυναμική ανάπτυξη του τραπεζικού ιδρύματος. 

Αποφασιστικό ρόλο στο κλείσιμο της συμφωνίας μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων στάθηκε η παραχώρηση των voting rights της οικογένειας Αφθονίδη, η οποία θα διατηρήσει το ένα από τα δύο μέλη στο ΔΣ.

Η εξαγορά της Aegean Baltic Bank δείχνει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο και τις προσδοκίες που δημιουργεί η δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου 2023 το ενεργητικό της τράπεζας φτάνει τα 1,15 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις πελατών το 1 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις δανείων τα 505 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 79% είναι ναυτιλιακά δάνεια. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 1,7% με 91,3% κάλυψη από προβλέψεις. Στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 21,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Aegean Baltic Bank αν και σχετικά μικρή τράπεζα έχει αξιόλογο αποτύπωμα στην αγορά από τον Δεκέμβριο του 2002.και ειδικά στον στρατηγικό τομέα της ναυτιλίας.

Η απόφαση του πρώην ανώτατο στελέχους της Glencore και δεύτερου πλουσιότερου Έλληνα στην πρόσφατη λίστα του Forbes, Τέλη Μυστακίδη, να μπει δυναμικά στην τράπεζα δείχνει δύο πράγματα. Ότι εμπιστεύεται αφενός; την αποτελεσματικότητα της διοικητικής ομάδας του Θόδωρου Αφθονίδη, Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας, αλλά και εκ των βασικών ιδρυτών, όσο και για τις γενικότερες προοπτικές της τράπεζας, αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο της  ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη

Ξεψαχνίζουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για αδήλωτα εισοδήματα

ΕΣΕΚ: Αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ – «Απαγορευτικό» σε υδρογόνο-βιομεθάνιο

Zeljko Batistic: Το δίκτυο oπτικών ινών της United Group ξεπερνά τα 73.000 χλμ.,το μεγαλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ