Με ρυθμό ανάπτυξης που δίνει τη δυνατότητα να φτάσει σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026 κινείται η United Fiber, θυγατρική της United Group στην οποία ανήκει και η Nova, σύμφωνα με τον Zeljko Batistic, Vice President Technology του Ομίλου. Σε συνέντευξή του στο Newmoney μιλά για τις επενδύσεις του Ομίλου, το δίκτυο FTTH που αναπτύσει, τον ανταγωνισμό και συνολικά για την αγορά των telecoms στην Ελλάδα.

Η UnitedFiber, θυγατρική της United Group στην οποία ανήκει και η Nova, ανακοίνωσε ότι έγινε το 2ο μεγαλύτερο δίκτυο FTTH στην Ελλάδα. Πώς προχωρά η κατασκευή του ιδιόκτητου δικτύου σας;

«Eίμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πρόοδο της ανάπτυξης του δικτύου οπτικής ίνας για το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα. Ήδη, 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια έχουν πρόσβαση στην οπτική ίνα, με την πλειονότητά τους να είναι έτοιμα για σύνδεση όποτε μας ζητηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η υποδομή οπτικών ινών βρίσκεται μπροστά από το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο του πελάτη και είναι έτοιμη να εγκατασταθεί. Έχουμε ενισχύσει την ομάδα της United Fiber, την θυγατρική εταιρεία της United Group στην οποία ανήκει και η Nova, και έχουμε πενταπλασιάσει τον ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με πέρυσι, φέρνοντας την οπτική ίνα σε με ρυθμό που αγγίζει τα 30.000 σπίτια το μήνα και συνεχίζουμε να επεκτεινόμαστε. Η ανάπτυξη του ιδιόκτητου δικτύου FTTH είναι αναπόσπαστο μέρος του επενδυτικού μας σχεδίου για την Ελλάδα, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, και οι ομάδες μας έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά για να υπερβούν τα αρχικά μας σχέδια».

Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη; Ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξης του δικτύου;

«Οι Έλληνες καταναλωτές και οι επιχειρήσεις βιώνουν σήμερα τις χαμηλότερες ταχύτητες internet στην Ευρώπη, όσον αφορά το σταθερό τους, με πολλά προβλήματα ποιότητας, γεγονός που συνεπάγεται πολλές αποσυνδέσεις και χαμηλές ταχύτητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 92% των συνδέσεων ίντερνετ βασίζεται στο απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού. Ο ρυθμός ανάπτυξης της United Fiber μας δίνει τη δυνατότητα να φτάσουμε σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026 και να αναβαθμίσουμε δραστικά την ψηφιακή τους εμπειρία, μέσω της μετάβασης από το δίκτυο χαλκού στο πραγματικό γρήγορο και αξιόπιστο internet που προσφέρουν οι οπτικές ίνες. Σήμερα το πραγματικό γρήγορο internet άνω των 100Mbps μέσω οπτικών ινών είναι πολύ ακριβό στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ο λόγος είναι ότι οι υψηλές τιμές χονδρικής οδηγούν σε υψηλές τιμές λιανικής, οι οποίες προφανώς οδηγούν σε πολύ χαμηλό ενδιαφέρον των Ελλήνων να αποκτήσουν υπηρεσίες διαδικτύου βασισμένες σε FTTH.

Έχουμε διαπιστώσει ότι όπου οι τιμές είναι πιο ελκυστικές, η διείσδυση των οπτικών ινών αυξάνεται. Για παράδειγμα, η Nova προσφέρει πολύ προσιτές τιμές για υπηρεσίες FTTH στο δίκτυό μας. Παρέχουμε υπηρεσίες 1Gbps με μόλις 33 ευρώ το μήνα. Ως αποτέλεσμα, η διείσδυση στο δίκτυο της United Fiber είναι στο 20%, ενώ η πανελλαδική διείσδυση είναι μόλις 8%. Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε την εμπειρία της οπτικής ίνας σε όλο και περισσότερους πολίτες, αναπτύσσοντας το δικό μας δίκτυο FTTH».

Συνολικά ποιο είναι το αποτύπωμα της United Group στην κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων υποδομών για ίντερνετ υψηλής ταχύτητας;

«Από την ίδρυσή της το 2000, η United Group αναπτύσσει υπερσύγχρονες υποδομές σταθερών ευρυζωνικών δικτύων. Η αρχή των επενδύσεων και της επέκτασης του δικτύου μας έγινε στη Σερβία, ενώ την περίοδο 2008-2010 ακολούθησαν εξαγορές δικτύων στη Σλοβενία και τη Βοσνία. Στο τέλος του 2012, το αποτύπωμα του σταθερού δικτύου της UG έφθασε τα 1,2 εκατομμύρια σπίτια, που διέθεταν ένα σύγχρονο για εκείνη την εποχή δίκτυο, με μέγιστη ευρυζωνική ταχύτητα 120 Mbps. Αυτό συνέβη πριν από 12 χρόνια και είναι αξιοσημείωτο σε σύγκριση με την Ελλάδα, όπου η βασική εμπορική προσφορά είναι στα 100 Mbps.

Τότε είχαμε συνολικά 11.000 χιλιόμετρα οπτικού δικτύου. Το 2023 το συνολικό μήκος του οπτικού μας δικτύου -που είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- έχει φτάσει τα 73.000 χλμ., καλύπτοντας 5,3 εκατομμύρια σπίτια, με το 75% να μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες Gigabit, ενώ αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 500.000 σπίτια με πρόσβαση σε FTTH ετησίως».

Μέσω της United Fiber διαχειρίζεστε πλέον το 2ο μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα. Τι ακολουθεί;

«Το επόμενο ορόσημο είναι να ξεπεράσουμε τα 500.000 σπίτια μέχρι το τέλος του 2024. Το πιο σημαντικό είναι να επιταχύνουμε την υιοθέτηση της ψηφιακής υποδομής στην Ελλάδα και να καταστήσουμε την κοινωνία των Gigabit διαθέσιμη σε όλους. Η νέα Nova, με την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, διαθέτει ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία σήμερα στην καλύτερη δυνατή τιμή στην αγορά, με την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Οι υποδομές μας σε συνδυασμό με αυτή την εμπορική στρατηγική είναι η ίδια ακριβώς συνταγή που χρησιμοποιήσαμε από την ίδρυση της εταιρείας μέχρι σήμερα και συνεχίζει να αποφέρει καρπούς διαχρονικά. Με τις υπερσύγχρονες υποδομές μας κινητής και σταθερής, μπορούμε να δεσμευτούμε για την ποιότητα και την τιμή, διασφαλίζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα και εμπειρία με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις απόψεις και την τεχνογνωσία μας για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο φιλικότερο για επενδύσεις αλλά πρωτίστως ωφέλιμο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ για την ρύθμιση της αγορά χονδρικής και θα προχωρήσουμε με τον ίδιο ρυθμό την ανάπτυξη του δικτύου μας σε όλη τη χώρα».

Ωστόσο ο ανταγωνισμός εντείνεται και νέοι «παίκτες» όπως η ΔΕΗ, εισέρχονται στην αγορά. Θεωρείτε πως αυξάνεται το επενδυτικό ρίσκο που έχει αναλάβει ο όμιλος;

«Η επένδυση στις δικές μας υποδομές είναι η πιο λογική επιχειρηματική κίνηση που οφείλουμε να κάνουμε για να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία των πελατών. Στο δικό μας δίκτυο έχουμε έως και 3 φορές χαμηλότερα ποσοστά βλαβών και μπορούμε να επιλύουμε ενδεχόμενα προβλήματα και παράπονα πολύ πιο γρήγορα.

Ο ανταγωνισμός είναι ευπρόσδεκτος και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επιτρέπει αυτές τις επενδύσεις να ευδοκιμήσουν είναι ακόμη πιο ευπρόσδεκτο. Η United Group διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στην ανάπτυξη υποδομών και στην εκπλήρωση των αναγκών των ιδιωτών και των επιχειρήσεων. Δημιουργούμε, ως όμιλος, υποδομή άνω των 500.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων ετησίως, εκ των οποίων το 60% είναι στην Ελλάδα όπου ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι να προσφέρουμε οπτική ίνα σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα επόμενα 2 χρόνια, αποτελώντας σημαντική δύναμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Αυτό που μπορεί να επιταχύνει περαιτέρω τα σχέδιά μας είναι η πρόσβαση σε υπόγειες και υπέργειες υποδομές τρίτων, όπως τα διαθέσιμα σκάμματα και οι κολώνες που όχι μόνο μειώνει την όχληση των κατοίκων αλλά βελτιστοποιεί την αξιοποίηση των υφιστάμενων δικτυακών πόρων της χώρας. Εδώ χρειάζεται ρύθμιση που θα βασίζεται στις πρακτικές της ΕΕ, οι οποίες ενισχύουν τον ανταγωνισμό και την αποτελεσματική ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μας για την παροχή ταχύτερων και πιο αξιόπιστων υπηρεσιών ίντερνετ για τους πολίτες».

Ποιες αλλαγές δηλαδή προτείνει ο Όμιλος στο μοντέλο υπολογισμού των τελών μισθωμένων γραμμών και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

«Είναι σημαντικό για την ψηφιακή συμπερίληψη (digital inclusion) γιατί καθορίζει την απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών με την ηπειρωτική χώρα. Στην περίπτωση των μισθωμένων γραμμών κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλη μια ευκαιρία. Το κόστος για τους παρόχους που καθορίζει την προσφορά των υπηρεσιών μας σε αυτές τις περιοχές και, συνεπώς, να υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός, είναι επί του παρόντος αδικαιολόγητα υψηλό, 9-10 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με ομοειδείς χώρες της ΕΕ. Μετά από αρκετά χρόνια καθυστέρησης, η ΕΕΤΤ προτείνει ένα νέο μοντέλο, το οποίο ωστόσο διατηρεί τις τιμές υπερβολικά υψηλές. Εάν, παρά την κριτική της Επιτροπής, η ρυθμιστική αρχή προχωρήσει με την πρότασή της, θα έχουμε χάσει άλλη μια ευκαιρία να μειώσουμε το κόστος των υπηρεσιών αυτών και να προσφέρουμε τις ίδιες επιλογές, την ίδια ποιότητα υπηρεσιών και τις ίδιες τιμές σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η τελευταία πρόταση της ΕΕΤΤ θεωρεί δεδομένο έναν αναποτελεσματικό και αναχρονιστικό σχεδιασμό αυτής της υποδομής, κάνει ατεκμηρίωτες υποθέσεις σχετικά με τον επιμερισμό του κόστους μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, υποτιμά τη δραματική αύξηση στην χρήση δεδομένων που καταγράφεται αδιάλειπτα κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία και θα συνεχιστεί και την επόμενη. Η Επιτροπή στην απόφασή της σημείωσε ότι «τέτοιες αποκλίσεις υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της αγοράς μπορεί να ήταν στρεβλή, παρέχοντας ενδεχομένως αδικαιολόγητα οικονομικά πλεονεκτήματα στον φορέα εκμετάλλευσης με σημαντική ισχύ στην αγορά (δηλαδή τον ΟΤΕ), για μια παρατεταμένη περίοδο. Η κατάσταση αυτή απειλεί να στρεβλώσει το ανταγωνιστικό τοπίο και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει τη δικαιοσύνη και την ανταγωνιστικότητα στην αγορά».

Επιπλέον, η Επιτροπή δήλωσε ότι οι αλλαγές στις οποίες προέβη η ΕΕΤΤ μετά τη διεξαγωγή εθνικής διαβούλευσης σχετικά με τις προτάσεις της «φαίνεται να ωφελούν τον κατεστημένο φορέα εκμετάλλευσης, εγείροντας έτσι ανησυχίες σχετικά με τη συνολική διαφάνεια της διαδικασίας και θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον ζητήθηκε επί ίσοις όροις και στην ίδια βάση από τα ενδιαφερόμενα μέρη να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το σχέδιο της ΕΕΤΤ».

Συνεπώς ποια είναι η άποψή σας για το ζήτημα των τιμών στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα;

«Η πρόσφατη ολοκληρωμένη μελέτη για τις τιμές κινητής τηλεφωνίας έδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη διάμεση τιμή της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι στις σταθερές τηλεπικοινωνίες οι τιμές άνω των 100 Mbps είναι ακριβότερες από τις αντίστοιχες της ΕΕ.

Αυτό που παρατηρούμε μέχρι στιγμής είναι μια ρυθμιστική αρχή που επιμένει στις υψηλές τιμές χονδρικής, αγνοώντας τις ανάγκες για επιτάχυνση της υιοθέτησης ψηφιακών υποδομών. Είναι δεδομένο ότι αν οι τιμές χονδρικής μειωθούν, οι τιμές λιανικής θα ακολουθήσουν. Το ερώτημα εδώ είναι γιατί η ρυθμιστική αρχή δεν μειώνει θεσμικά τις τιμές χονδρικής και ποια είναι η θέση του Υπουργείου επί του θέματος.

Από την πλευρά του ο ΟΤΕ προσφέρει εκπτώσεις όγκου στις τρέχουσες ρυθμιζόμενες τιμές, αναγνωρίζοντας έτσι ότι οι τιμές μπορούν και πρέπει να μειωθούν. Ενα τέτοιο εκπτωτικό πρόγραμμα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα. Η σχετική πρόταση ώς έχει υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕΤΤ, δημιουργεί ενδεχόμενο μείωσης του ανταγωνισμού, που δεν είναι καλό για την χώρα, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στην ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ.

Μια καλή εξέλιξη για τους πολίτες θα ήταν μια πολιτική φιλικά προσκείμενη προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που θα προωθήσει την διείσδυση του FTTH. Ο ανταγωνισμός στις υποδομές είναι η μόνη οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα όσον αφορά τις υψηλές τιμές και την κακή ποιότητα του internet».

Το δίκτυο oπτικών ινών της United Group ξεπερνά τα 73.000 χλμ.,το μεγαλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη. Ποιοι ήταν οι σταθμοί αυτής της πορείας ;

«Το 2020 αποκτήσαμε τη Vivacom στη Βουλγαρία, τον κατεστημένο τηλεπικοινωνιακό πάροχο με ολοκληρωμένο δίκτυο κινητής, σταθερής, δορυφορικής και επίγειας τηλεόρασης. Τα δίκτυα σταθερής πρόσβασης καλύπτουν ολόκληρη τη χώρα, περνώντας από 1,8 εκατομμύρια σπίτια. Το δίκτυο σταθερής πρόσβασης βρισκόταν σε διάφορα στάδια εκσυγχρονισμού του ADSL προς VDSL και FTTH. Συνεχίσαμε με την εξαγορά τεσσάρων εταιρειών FTTH και με την τελευταία εξαγορά της Bulsatcom αυξήσαμε το χαρτοφυλάκιό μας, ενισχύοντας την προσφορά συνδρομητικής τηλεόρασης και τη σύγκλιση σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία. Εκτός από την αναβάθμιση δικτύων στη Βουλγαρία, ξεκινήσαμε έργα FTTH σε άλλες χώρες, ιδίως σε αστικά δίκτυα όπου ήταν απαραίτητες οι αντικαταστάσεις ομοαξονικών δικτύων, επιτρέποντας την παροχή υπηρεσιών πολλαπλών Gigabit.

Στην Κροατία αποκτήσαμε το 2020 την Tele2, έναν πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Η Tele2 μετονομάστηκε σε Telemach Croatia. Το 2021 αποκτήσαμε την Optima, έναν πάροχο σταθερής τηλεφωνίας, που συμπλήρωσε το χαρτοφυλάκιό μας. Ξεκινήσαμε την κατασκευή του δικτύου FTTH και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη του σταθερού δικτύου, όπου κατασκευάζουμε πλήρες πράσινο δίκτυο FTTH σε 500.000 σπίτια μέχρι το 2027.

Η είσοδος στην αγορά της Ελλάδας το 2020, με την εξαγορά της Forthnet, ήταν σίγουρα ένα ακόμη ορόσημο. Η Forthnet ήταν ένας πάροχος δορυφορικής τηλεόρασης και σταθερής τηλεφωνίας. Στη συνέχεια εξαγοράσαμε τη Wind και δημιουργήσαμε τη νέα Nova, που έχει ήδη αναγνωριστεί ότι προσφέρουν την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής για τους πελάτες με δίκτυα κινητής και σταθερής. όπου εκσυγχρονίζονται καθημερινά σε 5G και FTTH, δορυφορικής τηλεόρασης και πλέον streaming, μετά το λανσάρισμα της ΕΟΝ το 2021. Με την επένδυσή μας σε FTTH μέσω της United Fiber δημιουργούμε τη βάση για ένα μπουκέτο υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και ψυχαγωγίας, βασισμένη στα δικά μας δίκτυα.».

Διαβάστε ακόμη

Ξεψαχνίζουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για αδήλωτα εισοδήματα

ΕΣΕΚ: Αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ – «Απαγορευτικό» σε υδρογόνο-βιομεθάνιο

Zeljko Batistic: Το δίκτυο oπτικών ινών της United Group ξεπερνά τα 73.000 χλμ.,το μεγαλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ