business stories

«TANDEM»: Ξεκινά η επένδυση των 150 εκατ. ευρώ που ισχυροποιεί την ElvalHalcor

  • Νίκος Χρυσικόπουλος


Σε πλήρη λειτουργία τη στρατηγική επένδυση του νέου ελάστρου. Αυξάνεται κατά 30% η παραγωγική δυναμικότητα. Σε ποιες νέες αγορές μπαίνει η ΕΛΒΑΛ

Σε τροχιά ενσωμάτωσης στην παραγωγική δυναμικότητα της ΕΛΒΑΛ εισέρχεται η στρατηγική επένδυση, ύψους 150 εκατ.ευρώ, που εγκαταστάθηκε και ήδη λειτουργεί στη μονάδα της εταιρείας στα Οινόφυτα.

Πρόκειται για το «TANDEM», το νέο τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου που θεωρείται ότι πιο σύγχρονο υπάρχει παγκοσμίως στον μηχανολογικό εξοπλισμό της θερμής έλασης. Στην Ευρώπη μόλις τρία εργοστάσια έχουν τετραπλό θερμό έλαστρο, αλλά αυτό που εγκαταστάθηκε στα Οινόφυτα είναι το πιο σύγχρονο και ισχυρό. Η επένδυση που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθιστά την ΕΛΒΑΛ ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου έλασης αλουμινίου παγκοσμίως, με την παραγωγική δυναμικότητα της να αυξάνεται σε πρώτη φάση κατά 30%, δίδοντας τη δυνατότητα στον ελληνικό Όμιλο να διεκδικήσει, μεταξύ άλλων, ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από την ανάπτυξη της νέας «πράσινης» οικονομίας.

Όπως επισημαίνουν πηγές της διοίκησης της εταιρείας, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων (https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/epixeiriseis/elvalhalcor-stadiaki-anakampsi-me-ipsiles-polisis-ton-septemvrio/) της ElvalHalcor, προ ημερών αποχώρησε το κλιμάκιο των Γερμανών (της SMS Group GmbH) που εργάστηκε με το προσωπικό της εταιρείας και εγκατέστησε το έλαστρο στα Οινόφυτα. Ήδη, αναφέρουν, έχουν ξεκινήσει οι δοκιμαστικές παραγγελίες σε βιομηχανικούς πελάτες και σταδιακά το TANDEM ενσωματώνεται στην παραγωγική διαδικασία της εταιρείας.

Τα οφέλη της επένδυσης θα ξεκινήσουν να αποτυπώνονται στα οικονομικά μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2020, με την πλήρη θετική επίδραση να καταγράφεται το 2021. Οι ίδιοι συνομιλητές χαρακτηρίζουν την επένδυση που υλοποιήθηκε ως ορόσημο για την ΕΛΒΑΛ καθώς παρέχει ιδιαίτερα μεγάλες παραγωγικές και εμπορικές δυνατότητες: εκτός από την αύξηση του capacity που άμεσα η εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει, παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής καλύτερης ποιότητας προϊόντων, μειώνοντας τις επιστροφές και το κόστος παραγωγής.

«Η σημαντική αυτή επένδυση δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία, με συμπληρωματικές επενδύσεις, να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή των τελικών προϊόντων και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον τομέα έλασης αλουμινίου, ανοίγοντας τον δρόμο για καινούργιες, πιο δυναμικές και απαιτητικές αγορές», αναφέρουν και συμπληρώνουν ότι βελτιώνεται η μεταλλουργική διαδικασία για προϊόντα με ακόμα καλύτερα μηχανικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενισχύεται η παραγωγικότητα και η ενεργειακή αποδοτικότητα του εργοστασίου, μειώνεται η ειδική κατανάλωση ενέργειας και το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα και αυξάνεται η δυναμικότητα ανακύκλωσης σκραπ αλουμινίου. Σε ότι αφορά στο τελευταίο, ήδη έχουν προγραμματιστεί πρόσθετες επενδύσεις από την εταιρεία.

Αυτοκινητοβιομηχανία – αεροναυπηγική

«Επιπρόσθετα, η εταιρεία μπορεί να μπει σε προϊόντα που μέχρι σήμερα απέφευγε γιατί ήταν δύσκολο να παραχθούν, ενώ μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται, όπως λ.χ. αυτή από την απόσυρση του πλαστικού και την αντικατάστασή του από αλουμίνιο, το οποίο είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή».

Όπως, εξηγούν στο newmoney.gr στελέχη του Ομίλου, το πλάνο μετά τη λειτουργία του TANDEM είναι φιλόδοξο και θα κινηθεί αξιοποιώντας πλήρως τις διεθνείς δυναμικές αύξησης της χρήσης του αλουμινίου, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για πιο απαιτητικές αγορές, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική.

Σημειώνεται πως η ΕΛΒΑΛ (αποτελεί τον τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor) συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους κατασκευαστές προϊόντων αλουμινίου και χαλκού στον κόσμο και αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό έλασης αλουμινίου στην Ελλάδα. Μέσω ενός παγκόσμιου εμπορικού δικτύου, σε 21 χώρες, η Elval εξάγει το 80% περίπου της παραγωγής της, σε περισσότερες από 60 χώρες.

Για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor υποχώρησε κατά 6,2% (στα 1,5 δισ. ευρώ έναντι 1.599 δισ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), μείωση που οφείλεται κυρίως στην πτώση των όγκων πωλήσεων και των μέσων τιμών μετάλλου της περιόδου. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι οι πωλήσεις του Σεπτεμβρίου ήταν υψηλότερες από αυτές του προηγούμενου έτους για τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, προσδίδοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. Επηρεασμένα από την πτώση των όγκων, τις πιέσεις στις τιμές σε μερικές αγορές και τα έκτακτα έξοδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα αναπροσαρμοσμένα (adjusted) EBITDA της ElvalHalcor, τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία του Ομίλου, ανήλθαν σε 101 εκατ. ευρώ έναντι 123,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Διαβάστε επίσης

Forthnet: Αλλάζει το διοικητικό συμβούλιο

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Άνοιξε η πλατφόρμα

Έτσι θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα της Ευρώπης για τους πλούσιους Αμερικανούς

Απόρρητο Απόρρητο