business stories

Τέσσερις Νιγηριανοί παράτησαν τις σπουδές τους για να ιδρύσουν Startup-Τώρα είναι στον Υ-Combinator

  • newsroom


Αρκετοί θα θεωρούσαν την απόφαση τους τουλάχιστον αυτοκαταστροφική, μα ο Ben Eluan και η παρέα του είχαν μεγαλύτερα και ως τώρα, άκρως επιτυχημένα σχέδια

Οι γονείς του  Ben Eluan δεν πρέπει να ήταν πολύ χαρούμενοι όταν έμαθαν πως ο γιος τους είχε παρατήσει τις σπουδές του ώστε να ακολουθήσει το πάθος του. Τώρα, όμως, που ο Eluan είναι CEO μίας εταιρείας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που απολαμβάνει την υποστήριξη του περίφημου επιταχυντή Y-Combinator, πρέπει να νιώθουν πολύ καλύτερα.

Η Flux, όπως είναι το όνομα του startup, ιδρύθηκε από τον Eluan και τους Osezele Orukpe, Akitunde Israel και Ayomide Lasaki, το 2019. Οι τέσσερις τους γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο Obafemi Awolowo στην Νιγηρία, όπου ο καθένας τους σπούδαζε κάτι διαφορετικό, μα όλοι τους μοιράζονταν ένα κοινό ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό. Βέβαια, σίγουρα δεν ήταν οι μόνοι, μιας και πολλοί απόφοιτοι από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο πιάνουν δουλειά ή ακόμη και ιδρύουν την δική τους τεχνολογική εταιρεία στην Αφρική.

Όμως μετά από λίγο καιρό, ο Eluan και οι φίλοι του άρχισαν να βλέπουν τα μαθήματα τους λιγότερο σαν πολύτιμα εφόδια για το μέλλον και περισσότερο σαν έναν αντιπερισπασμό από τις άλλες παραγωγικές τους δραστηριότητες. Όπως εκμυστηρεύτηκε ο νεαρός Διευθύνων Σύμβουλος στο CNBC, «Θα κάναμε προγραμματισμό αντί να πηγαίνουμε στην τάξη», είπε, συμπληρώνοντας πως  θα περνούσαν ακόμη και τα βράδια τους δουλεύοντας πάνω σε λογισμικό.

Η Flux, το αποτέλεσμα της πολύωρης ασχολίας τους, πρόκειται για μία εταιρεία που διευκολύνει την μεταφορά εμβασμάτων με κρυπτονομίσματα. Οι χρήστες της μπορούν να μετατρέψουν παραδοσιακά νομίσματα σε κρυπτονομίσματα και έπειτα να στείλουν το ποσό σε κάποιον λογαριασμό στο εξωτερικό. Έτσι, όπως οι πρωτεργάτες της ισχυρίζονται, η Flux κάνει τις διεθνείς μεταφορές μετρητών πολύ πιο γρήγορες και αποδοτικές.

Η ιδέα πίσω από την επιχείρηση πρόεκυψε όταν οι τέσσερις φοιτητές, ακόμη, εργάζονταν επί πληρωμή πάνω σε ένα πρόγραμμα προγραμματισμού στον ελεύθερο χρόνο τους. Αλλά προς την δυσφορία τους, ο εργοδότης τους παρείχε την αμοιβή τους σε βρετανικές στερλίνες και για αυτόν τον λόγο, χρειαζόταν να περάσει σχεδόν μία ολόκληρη εβδομάδα για να φτάσουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους. Εν έτει 2019, το να στέλνεις λεφτά δεν πρέπει να είναι τόσο δύσκολο, σκέφτηκε ο Eluan και αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό.

Ψάχνοντας την ρίζα του προβλήματος, οι τέσσερις φίλοι ανακάλυψαν, φυσικά, πως τα εθνικά νομίσματα πρέπει να περάσουν από πολλά διαφορετικά δίκτυα, πριν φτάσουν στα χέρια τους παραλήπτη. Παρατήρησαν, επίσης, πως οι διασυνοριακές μεταφορές ήταν πιο ακριβές ανάμεσα σε χώρες της Αφρικής από οπουδήποτε αλλού, σύμφωνα με το αμερικανικό think tank Brookings Institute. Κατά μέσο όρο, οι αφρικανικές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς εμβασμάτων χρεώνουν σχεδόν 9% για κάθε συναλλαγή. Αντιθέτως, κάθε μεταφορά στην Flux κοστίζει 1,50 βρετανικές στερλίνες, ανεξαρτήτως του μεγέθους της.

Προφανώς, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα κρυπτονομίσματα καθώς η αποκεντρωμένη φύση τους κάνει την διακίνηση τους πολύ πιο γρήγορη από τις υπόλοιπες εναλλακτικές.

Όσο για το πώς έστησαν την επιχείρηση, μα φυσικά αξιοποιώντας το χαρτζιλίκι που έπαιρναν από τους γονείς τους, ενώ παράλληλα προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ικανότητες τους στο έπακρον, αναλαμβάνοντας μικρά project προγραμματισμού όποτε είχαν την ευκαιρία. Και πάλι όμως, ακόμη και αφότου είχαν τερματίσει τις σπουδές τους και είχαν ξοδέψει εκατοντάδες ώρες χτίζοντας την Flux, δεν ήταν καθόλου σίγουροι για την επιτυχία της.

Μέχρι που, η καλιφορνέζικη Venture Capital φίρμα Hustle Fund έγινε η πρώτη πους τους προσέφερε χρηματοδότηση. Έπειτα, τα πράγματα έγιναν ακόμη καλύτερα, με την Flux να λαμβάνει την υποστήριξη του κορυφαίου επιταχυντή, που δηλαδή επιταχύνει την εξέλιξη πολλά υποσχόμενων startups, Y Combinator. Μόνο μερικές από τις εταιρείες που «αποφοίτησαν» από τον Y Combinator περιλαμβάνουν την Stripe, την Airbnb, την Coinbase των 100 δισεκατομμυρίων και πολλές άλλες.

Διαβάστε ακόμη:

Γουόρεν Μπάφετ: Η «χρυσή» επένδυση από το 1988 που διδάσκεται στους επενδυτές της Wall Street

Το «Battery Boom» αλλάζει τα δεδομένα για τους κολοσσούς των μετάλλων

Στη φυλακή πρώην αντιπρόεδρος της Netflix για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος

Απόρρητο Απόρρητο