Ελάχιστα είναι στην ελληνική αγορά τα ευρέως γνωστά fund από την Ουγγαρία. Ωστόσο ένα από αυτά, με υπο διαχείριση κεφάλαια άνω των 2 δισ. δολαρίων είναι εδώ και λίγες ημέρες κάτοχος του 5% της Fourlis Συμμετοχών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση προς το Χρηματιστήριο, η HOLD Alapkezelο Zrt. με έδρα στη Βουδαπέστη κατέχει πλέον 2.638.236 μετοχές και αντίστοιχο αριθμό δικαιωμάτων ψήφου της FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ή ποσοστού 5,06%. H διαχείριση των μετοχών και των δικαιωμάτων αυτών ασκείται από διαχειριστές υπό τον έλεγχο της HOLD.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών της Ουγγαρίας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, είχε χτίσει εδώ και πολύ καιρό θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Το HOLD που ιδρύθηκε το 1994, επενδύει σε αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο.

Σήμερα έχει επενδυτική παρουσία σε Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κροατία-Ελλάδα, Σλοβενία, Αυστρία, Ρουμανία, Ελλάδα και Τουρκία. Δηλώνει ότι υιοθετεί contrarian στρατηγική ως Emerging European equity fund, έχει πελάτες μεγάλους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά κεφάλαια αλλά και family offices, και επικεφαλής του και CEO είναι ο Botond Bilibók.

Με βάση το ποσοστό που πλέον κατέχει το HOLD στη Fourlis, οι Ούγγροι καθίστανται ένας από τους μετόχους με «μπλόκ» συμμετοχή, με τη Δάφνη Φουρλή να συνεχίζει να κατέχει ποσοστό κοντά στο 18%.

Η Fourlis που αποτιμάται σήμερα στα 211 εκατ.ευρώ στο Χ.Α. αποτελεί ένα από τα recovery plays της αγοράς στη μετά-πανδημίας περίοδο κατά την οποία αναμένεται σημαντική οικονομική ανάταξη στη χώρα μας. Ήδη η εταιρεία προετοιμάζεται για το ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» στο The Mall Athens, με το σχεδιασμό να περιλαμβάνει τέσσερα νέα μεσαία ΙΚΕΑ σε πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό και πέντε city IKEA μέσα στην επόμενη τετραετία

Η Fourlis θα έχει επίσης ισχυρή θέση στο retail park στο Ελληνικό που θα γίνει ο ισχυρότερος εμπορικός πόλος στην Αττική και ότι θα ξεκινήσει το 2025. H συμφωνία με τη Lamda αφορά την απόκτηση της έκτασης και την ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών ακινήτων, μία επένδυση συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων της εταιρείας στο κομμάτι του real estate θα αποτελέσει η νεοσύστατη Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

Διαβάστε ακόμα:

Απόβαση του Mr Alibaba στην Ευρώπη – Σε ποια χώρα βλέπει επιχειρηματίες

Νίκος Τσάκος στο newmoney: «Η ναυτιλία είναι μαραθώνιος – Έχουμε συνηθίσει τα πάνω και τα κάτω» (pic)

Sitel: Η πρώτη «φουρνιά» από τις 1.000 προσλήψεις του αμερικανικού «κολοσσού» στην Ελλάδα