Από τα πρώτα έργα που θα παραδοθούν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης κατασκευής του μεγάλου έργου του Ελληνικού θα είναι το Εμπορικό Πάρκο Λιανικής (Retail Park) του Ομίλου Fourlis που ανακοινώθηκε χθες απ’ τον ίδιο τον Όμιλο και την Lamda Development.

Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος, όπως λέει στο newmoney ο Πρόεδρος του Ομίλου Fourlis κ. Βασίλης Φουρλής, κάτι που αυτομάτως καθιστά το κατασκευαστικό έργο ως ένα απ’ αυτά που θα «τρέξουν» άμεσα.

Ο κ. Φουρλής διευκρινίζει ότι η επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ θα γίνει αποκλειστικά από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, την Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας του Ομίλου, η οποία αναμένεται να συσταθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

H στρατηγικής σημασίας συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Lamda Development και του Ομίλου Fourlis, προβλέπει την απόκτηση από τον δεύτερο διηρημένων ιδιοκτησιών και του αντίστοιχου ποσοστού συνιδιοκτησίας επί μέρους του οικοδομικού τετραγώνου εντός του οποίου θα αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο, με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Retail Park μεγέθους 30,000 τ.μ.

Οι χώροι που θα δημιουργηθούν θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του big box. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Φουρλής προβλέπεται η δημιουργία ενός μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ που θα καλύψει περίπου 10.000 με 12.000 τμ. Οι υπόλοιποι χώροι που θα δημιουργηθούν για τη στέγαση καταστημάτων θα είναι τουλάχιστον 2.000 τμ ο καθένας. Σε ένα απ’ αυτά θα στεγαστεί και ένα κατάστημα Intersport ενώ όλα τα υπόλοιπα θα διατεθούν σε ενδιαφερόμενους εκμισθωτές.

Τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, όπως εξηγεί ο κ. Φουρλής, θα προέλθουν αφενός μέσω τραπεζικού δανεισμού, αφετέρου μέσω της εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ, όπως είναι ο στόχος. «Η ΑΕΕΑΠ μας έχει πρακτικά μηδενικό δανεισμό και αυτή τη στιγμή διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 185 εκατ. ευρώ σε ακίνητα. Με δεδομένο ότι το 50% των assets αυτού του είδους των εταιρειών προέρχονται από δανεισμό, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια», σημειώνει.

Το Retail Park θα περιλαμβάνεται εντός του νέου εμπορικού κέντρου  ‘’νέας γενιάς’’, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, που θα αναπτυχθεί από τη Lamda Development στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.  Το mall κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, γνωστό (επί του παρόντος) και ως «Vouliagmenis Mall» προβλέπεται ότι θα είναι συνολικά 72.000 τ.μ., εκτιμάται ότι μπορεί να είναι έτοιμο έως το 2025  και θα είναι η βασική εμπορική ανάπτυξη εντός του project, δεδομένου ότι σε σχέση ειδικά με τα εμπορικά ακίνητα εντός της έκτασης προβλέπεται στα πρώτα έργα επίσης και η ‘’Marina Galleria’’  όπως πιθανότατα θα ονομαστούν οι εμπορικοί χώροι κοντά στη μαρίνα.

Οι εμπορικές χρήσεις (όπως άλλωστε και το οικιστικό κομμάτι του έργου) θα ενισχύσουν σημαντικά τα έσοδα της Lamda Development κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη αυτό- χρηματοδότηση του project που ειδικά στο πρώτο διάστημα θα απαιτήσει πολλά κεφάλαια και για τις υποδομές.

Συνολικά οι επενδύσεις για τις εμπορικές χρήσεις από την Lamda έχουν υπολογιστεί σε επίπεδα άνω των 620 εκατ. ευρώ.

Ειδικά το εμπορικό κέντρο εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου προς την περιοχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης θα είναι, όπως υπολογίζεται, κατά 20% μεγαλύτερο από αυτό του πρώτου mall της Lamda στο Μαρούσι, το The Mall Athens που άνοιξε στα μέσα της δεκαετίας του ’00. Πρόκειται για μία από τις πολυαναμενόμενες,  νέες αναπτύξεις στα νότια προάστια για την οποία μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες επαφές του επενδυτή με ενδιαφερόμενους χρήστες, μεγάλες αλυσίδες τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, ακόμη και πρωτοεμφανιζόμενους «παίκτες» στην ελληνική αγορά.

Η συνεργασία με τον όμιλο Fourlis εντάσσεται στο σχεδιασμό του ομίλου Lamda που επιδιώκει να ‘’κλείσει’’ συμφωνίες με μεγάλα ονόματα της αγοράς για το έργο, έχοντας μάλιστα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε επενδυτές.

Για τον όμιλο Fourlis και τη θυγατρική του στα ακίνητα, την Trade Estates ΑΕΕΑΠ,  η ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Lamda ουσιαστικά σηματοδοτεί το πρώτο μεγάλο deal  και μάλιστα σε ένα project πρώτης γραμμής όπως είναι αυτό του Ελληνικού.

Πάντως αυτό δεν είναι το μόνο Retail Park που θα δημιουργήσει ο Όμιλος Fourlis μέσω της Trade Estates. Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή αναμένονται σύντομα επίσημες ανακοινώσεις για τρία Εμπορικά Κέντρα Λιανικής , οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων για τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Το ένα θα γίνει στην Αττική (πέραν αυτού του Ελληνικού), το δεύτερο στην Πάτρα και το τρίτο στην Κρήτη.

Πληροφορίες που είχε αποκαλύψει το newmoney ήθελαν τον Όμιλο Fourlis να «τρέχει» σε συνεργασία με την Ten Brinke Ελλάς πρόγραμμα δημιουργίας εμπορικών πάρκων σε Πάτρα και Ηράκλειο ενώ σε πρώιμο στάδιο ήταν ακόμη ένα πρότζεκτ στην Αττική.

Σύμφωνα με εκείνες τις πληροφορίες το πάρκο στην Πάτρα θα υλοποιηθεί στην έκταση της πρώην ΑΒΕΞ (στέγαζε την πτωχευμένη βιομηχανία τυποποιημένης ξυλείας) 21,5 στρεμμάτων στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας, που αγοράστηκε μέσα από διαδικασία πλειστηριασμού το περασμένο καλοκαίρι σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη, στα 3,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το τίμημα που είχε καθοριστεί στους πρώτους πλειστηριασμούς (9 εκατ. ευρώ) και τώρα προγραμματίζεται επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης το νέο εμπορικό πάρκο αναμένεται να υλοποιηθεί, κοντά στο αεροδρόμιο σε έκταση 42 στρεμμάτων.

Διαβάστε ακόμα:

Ελλάκτωρ: Η πίεση στους εφοπλιστές, ο αινιγματικός ρόλος της Farallon και η δύσκολη εξίσωση της επόμενης μέρας

Όμιλος IDEAL: Προχωρά η ΑΜΚ των 56,1 εκατ. – Ανεπηρέαστοι οι παλαιοί μέτοχοι

Εξετάζεται «μοντέλο Folli Follie» στην MLS – Τοποθέτηση μελών στο ΔΣ με δικαστική απόφαση