Αύξηση της ζήτησης τσιμέντου από την ελληνική αγορά την τρέχουσα χρονιά και εκτιμήσεις για ακόμη μεγαλύτερη το 2021, λόγω της εκκίνησης μεγάλων έργων υποδομής αλλά και της αναθέρμανσης της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας προέβλεψε η διοίκηση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου της χώρας και ένας από τους σημαντικότερους του κλάδου διεθνώς αναμένει μια θετική χρονιά στην Ελλάδα, καθώς η ζήτηση ανέκαμψε αισθητά αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων (lockdown) τον περασμένο Μάρτιο.

Όπως σημειώνει και το τμήμα ανάλυσης της Optima Bank, παρά και την επιβολή νέων μέτρων, η εκτίμηση που δόθηκε κατά την παρουσίαση είναι πως η χρονιά θα κλείσει με άνοδο της τάξης του 8%-9% στην Ελλάδα, ενώ συνολικά ο όμιλος εκτιμά πως σε ενοποιημένο επίπεδο τα αποτελέσματα είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019.

Ο Τιτάνας είχε αναφέρει πως στην Ελλάδα η ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο του 2020, στηριζόμενη σε μια ευρεία σειρά έργων μικρότερης κλίμακας, που αφορούν τόσο σε έργα υποδομής, όσο και σε εμπορικά/βιομηχανικά κτίρια σε διάφορες περιοχές της χώρας και εκτός των αστικών κέντρων.

Αισιοδοξία για το 2021

Για το 2021, οι προοπτικές για την πορεία της ελληνικής αγοράς είναι αρκετά θετικές, με εκτίμηση για αύξηση της τάξης του 10%, καθώς μεγάλα κατασκευαστικά έργα, δημόσια και ιδιωτικά, θα εκκινήσουν και θα συνεχίσουν πιο εντατικά.

Πέραν του Ελληνικού (αναφέρθηκε η εκτίμηση για 3 εκατ. τόνοι σκυρόδεμα για όλη την διάρκεια ζωής του έργου), έργα που θα ενισχύσουν τη ζήτηση τσιμέντου είναι το αεροδρομίου του Καστελίου, ο οδικός άξονας Πύργου – Πάτρας, η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας κλπ., ενώ αυξητικές τάσεις αναμένονται και στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.

Οι προοπτικές παραμένουν θετικές καθώς η εταιρεία έχει αναφέρει πως η χώρα θα αξιοποιήσει τους πόρους που θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο αμέσως μέσω των έργων υποδομής όσο και εμμέσως, χάρη στις ενισχύσεις οι οποίες θα διοχετευθούν στην οικονομία και θα τροφοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο Τιτάνας λειτουργεί τρεις μονάδες παραγωγής τσιμέντου στην Ελλάδα, με τη ετήσια (2019) συνεισφορά στον κύκλο εργασιών να ανέρχεται στο 15%.

Για την αφορά της Αιγύπτου, σημειώθηκε πως η κατάσταση επηρεάζεται και από τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και από την υπερπροσφορά που ξεκίνησε το 2019, έπειτα από την έναρξη λειτουργίας μονάδας παραγωγής του στρατού.

Όπως σημειώθηκε, η τοπική κυβέρνηση εξετάζει να λάβει σε εύλογο χρόνο ορισμένα κάποια μέτρα για να περιοριστεί η παραγωγή (σ.σ. ρήτρες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα). Το μάνατζμεντ τοιυ Ομίλου ανέφερε επίσης πως η γεωγραφική δραστηριότητα της Αιγύπτου θα ενισχυθεί κεφαλαιακά, ενώ δεν αναμένονται αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα για το 2021.

Σε ότι αφορά στις ΗΠΑ, από όπου προέρχεται το 59% των εσόδων και το 67% του EBITDA (2019) η εκτίμηση είναι πως η νέα αναμένεται ικανοποιητική, μεταξύ άλλων καθώς αναμένεται να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής.

Ο Όμιλος αναμένει παράλληλα αύξηση της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα – ειδικότερα οι νεόδμητες μονοκατοικίες (single-family housing) – στην ανατολική ακτή (Νέα Υόρκη, Φλόριντα), ενώ το χαμηλό απόθεμα κατοικιών προς πώληση και τα ελκυστικά επιτόκια για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να υποστηρίζουν τη ζήτηση.

Σημειώνεται πως στo εννεάμηνο του 2020, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της ανθεκτικότητας των όγκων πωλήσεων στις περισσότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, όπως καταδεικνύεται από την ισχυρή αγορά των ΗΠΑ, τις υψηλές αποδόσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τις περαιτέρω ενδείξεις ανάκαμψης στην Ελλάδα, τη δυναμική ανάπτυξη των εγχώριων πωλήσεων και των εξαγωγών στην Τουρκία και τη βελτιωμένη ζήτηση στη Βραζιλία.

Διαβάστε ακόμη: 

Στουρνάρας: Οι καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη

ΤτΕ: Σχεδόν αμετάβλητο το επιτόκιο νέων καταθέσεων – Αυξήθηκε το επιτόκιο νέων δανείων

Ψηφιακό ευρώ: Ευρωπαϊκό «μέτωπο» στις e-πληρωμές κατά Facebook, Mastercard, Visa