Την πιθανή καθυστέρηση στη διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, ο διοικητής της ΤτΕ με δηλώσεις του στο CNBC.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μίλησε επίσης για τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεςζας την επόμενη εβδομάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όλα τα εργαλεία θα είναι στο τραπέζι».

Οι θετικές ειδήσεις γύρω από τη δοκιμή τριών διαφορετικών εμβολίων μέσα στο Νοέμβριο αναπτέρωσαν τις ελπίδες για ταχεία έξοδο από την κρίση.

Μάλιστα, τα στοιχεία για τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna δείχνουν ποσοστά αποτελεσματικότητας άνω του 90%.

Αυτές οι εξελίξεις έδωσαν σημαντική ώθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε ότι τυχόν καθυστερήσεις στη διάθεση αυτών των εμβολίων θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάκαμψη.

«Ίσως οι καθυστερήσεις (στον εμβολιασμό), οι οποίες προς το παρόν δεν είναι πιθανές», ήταν η απάντηση σε ερώτηση του CNBC για τους βασικούς οικονομικούς κινδύνους για τη Ζώνη του Ευρώ.

«Οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό -έαν συμβούν- θα μπορούσαν να αποτελέσουν κινδύνους, αλλά δεν περιμένω καάτι τέτοιο σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε», δήλωσε την Τρίτη ο Στουρνάρας.

Η διανομή των εμβολίων παγκοσμίως, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες συνθήκες συντήρησης, είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Εντούτοις, πριν από αυτό, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εγκρίνουν την εφαρμογή. Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο Pfizer-BioNTech την Τετάρτη και αναμένεται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανακοινώσει ότι θα διατυπώσει τη γνώμη του για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech όχι νωρίτερα από τις 29 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο οι εμβολιασμοί στην ηπειρωτική Ευρώπη να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους.

Σ’ ένα σημείωμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της Goldman Sachs παρουσίασαν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο τα εμβόλια θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική ανάκαμψη, αλλά επίσης υπογράμμισαν ορισμένους κινδύνους.

Η τράπεζα θεώρησε χαμηλότερη από την αναμενόμενη την παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια από τον πληθυσμό και επεσήμανε τα προβλήματα που προέκυψαν από τις δοκιμές των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ στο επίκεντρο

Τον προηγούμενο μήνα, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι παρά την πρόοδο στα εμβόλια κατά της νόσου, θα μπορούσαν να υπάρχουν «επαναλαμβανόμενοι κύκλοι επιτάχυνσης της εξάπλωσης του ιού και αυστηρότερων περιορισμών».

Αυτό θα προκαλούσε να προκαλέσει περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις σε μια εποχή που η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μία από τις βαθύτερες κρίσεις στην ιστορία της.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των 19 κρατών – μελών της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί για άλλη μια φορά κατά το τέταρτο τρίμηνο κατά περίπου 8% για το 2020.

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσει περισσότερα νομισματικά κίνητρα την επόμενη εβδομάδα.

«Όλα τα εργαλεία θα είναι στο τραπέζι», είπε ο Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε για τα εργαλεία που θα αξιοποιήσει η ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου.

«Αλλά φαίνεται πιθανό κατά την άποψή μου ότι τα εργαλεία που ήταν επιτυχημένα από την αρχή της πανδημίας – ήτοι το PEPP και τα TLTRO – θα είναι και αυτά που θα είναι υποψήφια για αναπροσαρμογή, χωρίς φυσικά να αποκλείεται τίποτα», δήλωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Σε ομιλία της τον περασμένο μήνα, η Λαγκάρντ πρότεινε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες (βάσει των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή TLTRO), καθώς και να προσαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που σχετίζεται με πανδημία, γνωστό ως PEPP (Έκτακτο Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ).

Διαβάστε ακόμη: 

Ευρωζώνη: Στο 8,4% η ανεργία τον Οκτώβριο

Πέτσας: Απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία σταδιακής άρσης του lockdown

Ανεβαίνουν τα τιμολόγια ρεύματος για τις επιχειρήσεις – Έρχονται ανατιμήσεις και στα νοικοκυριά