Ισπανοί και Γάλλοι είπαν «ναι» στις επενδυτικές προτάσεις του CVC Capital για την είσοδο του fund στα εθνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα τους, σε αντίθεση με τους Ιταλούς, αλλά και τους Γερμανούς οι οποίοι επέμειναν στο «όχι».

Όμως, οι συνολικές απώλειες ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για τις ομάδες της Bundesliga και Bundesliga 2 σε βάθος μιας περίπου διετίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε η λίγκα τους, φαίνεται να βάζει και πάλι σε… σκέψεις τους Γερμανούς για τα οικονομικά τους, αν και το σχετικά πρόσφατο –προ δεκαμήνου- ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού σε μια νέα εταιρεία μέσων ενημέρωσης η οποία θα κατείχε τα διεθνή δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων των δυο πρωταθλημάτων είχε απορριφθεί…

Η παρουσία του mega fund στις business του ποδοσφαίρου διατηρείται, άλλωστε, σε «πρώτο πλάνο».

Στον απόηχο του δεύτερου συνεχόμενου «χρυσού» deal του CVC με έναν ακόμα εκ των «Big 5» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την γαλλική Ligue 1, μετά από αυτό με την ισπανική La Liga, ύψους 1,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα και 1,994 δισ. ευρώ (σ.σ. στην δεύτερη περίπτωση αντιτάχθηκαν Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα) η συζήτηση «ανοίγει» για άλλη μια φορά, με αφορμή τους ισολογισμούς των συμμετεχόντων στις δυο πρώτες γερμανικές επαγγελματικές κατηγορίες.

Τα έσοδα των 36 συλλόγων τους συρρικνώθηκαν κατά 10,5% κατά 420 εκατ. ευρώ στα 4,05 δισ. ευρώ μόνο για την σεζόν 2020-21, λόγω των μειωμένων εισπράξεων τους από τα εισιτήρια στα παιχνίδια τους, της πτώσης των χορηγιών και τις μικρότερες συμφωνίες για τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά (ή ιντερνετικά) δικαιώματα τους.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων άγγιξαν μάλιστα την περίοδο 2020-21 το αρνητικό ρεκόρ του -95% σε σύγκριση με τα προ κορωνοϊού δεδομένα (με τζίρο 35,5 εκατ. ευρώ τις ημέρες των αγώνων, από 650 εκατ. ευρώ το 2018-19) όταν κορυφώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης (Πηγή: η Οικονομική Έκθεση της DFL για το 2022).

Οι ομάδες της Γερμανίας κλήθηκαν, παράλληλα, να καταβάλουν 1,27 δισ. δολ. σε φόρους ή δασμούς και μείωσαν το άμεσο και έμμεσο εργατικό δυναμικό τους, έστω προσωρινά, κατά 50% (σε 26.183, από 52.786 άτομα) σε μια προσπάθεια να «βγει» ο … λογαριασμός.

Γιατί, μόνο 10 από τις 36 κατάφεραν να καταγράψουν θετικό αποτέλεσμα μετά από φόρους τη σεζόν 2020-21, σε σύγκριση με 28 το 2018-19!

Είναι σαφές και το μήνυμα της CEO της DFL- της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας – Donata Hopfen, η οποία μιλά για «δραματικό οικονομικό αντίκτυπο από την πανδημία και για άνευ προηγουμένου κατάσταση», ότι θα πρέπει «να διερευνηθούν νέοι δρόμοι για να καταστεί ασφαλές και ανθεκτικό το γερμανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο μέλλον, διατηρώντας τις παραδόσεις και τις αξίες μας».

Πολλοί θεωρούν, πάντως, πιο ευνοϊκές πλέον τις συνθήκες για νέες συνομιλίες με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, παρότι πέρσι αυτές έληξαν μάλλον άδοξα…

Μεταξύ των τότε συνομιλητών της DFL φέρονταν «βαριά» ονόματα της αγοράς. Συγκεκριμένα Private Equity firms όπως οι KKR, CVC Capital Partners, Bridgepoint και Intermediate Capital Group εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση μεριδίου 25% -με προσφορές εκατοντάδων εκατομμυρίων- σε μια νέα εταιρεία διαχείρισης των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης για τα γερμανικά πρωταθλήματα.

Πέρυσι, κοινοπραξία υπό την CVC Capital Partners είχε… σχεδόν συμφωνήσει να πληρώσει περίπου 1,7 δισ. ευρώ (κατ’ άλλους ανέβηκε στα 2,2 δισ. ευρώ) για ένα ποσοστό 10% των εμπορικών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων και του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου – με στόχο την αναμόρφωση της Serie A συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων της- αλλά οι δυο πλευρές «εγκλωβίσθηκαν» σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Και τελικώς τα ρεπορτάζ αποκάλυψαν πως το deal με τους Ιταλούς δεν έλαβε την απαιτούμενη υποστήριξη από 14 εκ των 20 ομάδων τους.

Οι οικονομικές πιέσεις, ωστόσο, αυξάνονται για Serie A και Bundesliga σε καιρούς δύσκολους, πόσο μάλλον όταν έχουν ως κύριο ανταγωνιστή τους –πέρα από τις La Liga, Ligue1- το «μεγαθήριο» της βρετανικής Premier League, το ακριβότερο και εμπορικότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου…

Η μερίδα του λέοντος στον Άραβα

Σε πλήρη αντίθεση με ότι συνέβη για Γερμανούς και Ιταλούς, πριν από μερικά 24ωρα οι Γάλλοι της Ligue de Football Professional έκλεισαν οριστικά την συμφωνία με την CVC Capital Partners (… στην οποία το newmoney είχε αναφερθεί, όταν υπογράφηκε το deal με τους Ισπανούς για τους χορηγούς και την TV) λαμβάνοντας μερίδιο 13% στη νεοσύστατη θυγατρική εμπορική εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα τους και αποτιμήθηκε στα 11,5 δισ. ευρώ.

Αυτό, παρά τον ανταγωνισμό που δέχθηκε το CVC από άλλους υποψήφιους επενδυτές που είδαν… φως στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, τις Bain Capital, Advent International, Apollo Global Management, Bridgepoint, EQT και Silver Lake…

Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι η Παρί Σεντ Ζερμέν του Άραβα κροίσου Νασέρ Αλ Κελαϊφί και του Λίονελ Μέσι θα βάλει στα ταμεία της 200 εκατ. ευρώ από την συμφωνία-μαμούθ με το CVC, Μαρσέιγ-Λυών από 90 εκατ. ευρώ, οι Νις, Ρεν, Λιλ και η Μονακό του Ρώσου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ από 80 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες από 33 εκατ. ευρώ.

Το γαλλικό ποδόσφαιρο υπέστη ισχυρό πλήγμα πέρσι μετά την «κατάρρευση» του ισπανικού πρακτορείου για τα δικαιώματα των Μέσων Ενημέρωσης Mediapro, το οποίο έπρεπε να καταβάλει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως για τη μετάδοση αγώνων της Ligue 1 και ακολούθησε τον …δρόμο του ισπανικού, που πέτυχε την πρώτη επενδυτική συμφωνία από εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων σε ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα «πρώτης ταχύτητας».

Σε όλη την «αθλητική βιομηχανία»

Το CVC με έδρα το Λουξεμβούργο (με έντονη επενδυτική δραστηριότητα και στην Ελλάδα, μετά και από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Εθνική Ασφαλιστική, ή προηγουμένως την εξαγορά της Vivartia, ομίλων του κλάδου της υγείας, μαρίνων, το 49% της Skroutz.gr κ.α.) έχει επίσης επενδύσει στη Formula 1, το MotoGP, το βόλεϊ, το ινδικό κρίκετ και το βρετανικό ράγκμπι, αλλά στο συγκεκριμένο timing «εισβάλει» στον «βασιλιά των σπορ» και όλοι επιχειρούν να προβλέψουν ποιο θα είναι το επόμενο του deal στην «αθλητική βιομηχανία».

Αν οι Γερμανοί το …ξανασκεφθούν, μετρώντας τις τεράστιες οικονομικές απώλειες τους, η DFL για να βαδίσει στο ίδιο «μονοπάτι» με Γάλλους και Ισπανούς πιθανόν θα βρεί «απέναντι» τους οπαδούς οι οποίοι αντιτίθενται σε κάθε μορφή παρουσίας θεσμικών επενδυτών στο ποδόσφαιρο τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Bundesliga εφαρμόζεται ο κανόνας «50+1», νομοθεσία η οποία απαγορεύει στους ξένους επενδυτές να κατέχουν ποσοστό υψηλότερο του 49% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, σε οποιονδήποτε γερμανικό σύλλογο…

Διαβάστε ακόμη:

Σαρωτικές αλλαγές προτείνει ο ΣΕΤΕ στο κυβερνητικό επιτελείο για το πλαίσιο λειτουργίας των Αirbnb

ΔΕΗ: Τι δείχνει ο ισολογισμός για τα υπερκέρδη, πώς και τι θα φορολογήσει η κυβέρνηση

14η αξιολόγηση: Γιατί διακυβεύονται πολλά παραπάνω από 750 εκατ. ευρώ