Κι ενώ οι Ελληνες φέτος «ψηφίζουν» ήδη Αράχωβα, όπου οι ενοικιάσεις κατοικιών εξαιτίας της πανδημίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα για τη χειμερινή σεζόν, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ως διαχειρίστρια του μεγαλύτερου χιονοδρομικού της χώρας, έχει βάλει μπρος ένα φιλόδοξο πλάνο για την ανάπτυξη όχι μόνο του Παρνασσού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, εκεί όπου υπάρχουν δημόσια ακίνητα.

Από τα δύο «Ξενία», σε Αράχωβα και Δελφούς, μέχρι το τουριστικό περίπτερο στον Αγιο Λουκά, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο, η ΕΤΑΔ έχει αυτή τη στιγμή στην «ομπρέλα» της ακίνητα που μπορούν να δώσουν υπεραξία στην περιοχή, πέραν φυσικά του ίδιου του χιονοδρομικού, το οποίο έχει αναβαθμιστεί την τελευταία εξαετία μέσω ΕΣΠΑ με επενδύσεις ύψους 29 εκατ. ευρώ. Τώρα, το στοίχημα που θέλει να κερδίσει η Εταιρεία -η οποία αποτελεί, ως γνωστόν, τον μεγαλύτερο διαχειριστή δημοσίων ακινήτων με πάνω από 77.000 τίτλους σε όλη την Ελλάδα – είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού γύρω από το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, που δέχεται ετησίως τα τελευταία χρόνια περί τις 160.000 επισκέπτες σε ετήσια βάση – πλην φυσικά της περσινής χρονιάς, κατά την οποία λόγω της πανδημίας και του lockdown υπήρξαν αναπόφευκτα μεγάλες απώλειες.

Το τουριστικό περίπτερο

Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη, μετά από δεκαετίες απαξίωσης αφού τα τελευταία 22 χρόνια παραμένει κλειστό, το τουριστικό περίπτερο του Αγίου Λουκά, το οποίο μάλιστα έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού (παρά την κακή υφιστάμενη κατάστασή του) «εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής σύνθεσης, κατασκευασμένο με παραδοσιακά υλικά, ενώ εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλοντα χώρο του», παραχωρείται σε ιδιώτη επενδυτή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός (e-auction) κατέληξε επιτυχώς σε ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει όλα τα κόστη για την πλήρη ανακατασκευή και λειτουργία του. Ο διαγωνισμός αφορά τη μακροχρόνια, για 20 χρόνια, εκμίσθωση του ακινήτου, και συγκεκριμένα έκταση 4.646 τ.μ., με σκοπό τη λειτουργία του ως αναψυκτηρίου.

Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση Αγιος Λουκάς, σε απόσταση 8 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο Δελφών, με θέα προς την πεδιάδα της Ιτέας, και φέρει την υπογραφή των Πέτρου Πικιώνη και Αθανάσιου Κουτσογιάννη ως αρχιτεκτόνων-μελετητών, που είχαν βάλει την υπογραφή τους τη δεκαετία του ’60 σε πολλά δημόσια ακίνητα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν τις επόμενες δεκαετίες διατηρητέα ακριβώς λόγω της αρχιτεκτονικής τους αξίας. Το τουριστικό περίπτερο στον Αγιο Λουκά λειτουργούσε ως αναψυκτήριο, γνωστό ως «Pavillion», μέχρι το 1998, οπότε και έκλεισε.

Με μακροχρόνιες παραχωρήσεις έχουν εκμισθωθεί από την ΕΤΑΔ και τα ιστορικά πρώην «Ξενία» σε Δελφούς και Αράχωβα, το πρώτο έως τον Αύγουστο του 2023 και το δεύτερο έως το 2033. Πρόκειται για μικρές σχετικά μονάδες, δυναμικότητας λίγο πάνω από 40 δωμάτια, που βρίσκονται σε μοναδικές τοποθεσίες, ακολουθώντας το μοντέλο των «Ξενία» σε όλη την Ελλάδα. Ακριβώς λόγω των προοπτικών της περιοχής, για το πρώην Ξενία Αράχωβας, νυν «Santa Marina», υπάρχουν κρούσεις ενδιαφέροντος από ξενοδόχο της Κρήτης, την ίδια στιγμή που για το πρώην Ξενία Δελφών, νυν «Δελφοί Παλλάς», οι σχέσεις μεταξύ της ΕΤΑΔ και του σημερινού μισθωτή δεν φαίνεται να είναι ανέφελες.

Το χιονοδρομικό του Παρνασσού

Πάντως, το «βαρύ χαρτί» της ΕΤΑΔ για την περαιτέρω ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην περιοχή παραμένει το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο κάθε χρόνο ανοίγει τις πύλες του λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό της χώρας και διαθέτει 23 πίστες, συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων. Μετά τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων και την ενοποίηση των εγκαταστάσεων Κελαριών – Φτερόλακας μέσω ΕΣΠΑ (σ.σ.: η β’ φάση για τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων στη Φτερόλακα, προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ, υλοποιήθηκε την προγραμματική περίοδο 2014-2020), αποτελεί το πιο σύγχρονο, τεχνολογικά, χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας.

Εστω κι αν φέτος η έναρξη λειτουργίας παραμένει ερωτηματικό λόγω COVID-19, η ΕΤΑΔ μελετά διαφορετικά σενάρια για τη σύνταξη του υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας των εγκαταστάσεων, που θα περιλαμβάνει όλες τις προβλέψεις της νομοθεσίας με βάση τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γεγονός πάντως είναι ότι ο κορωνοϊός φέτος έχει στρέψει τους Ελληνες σκιέρ εντός των τειχών και όχι σε προσφιλή -άλλες χρονιές- χιονοδρομικά γειτονικών χωρών, όπως π.χ. στη Βουλγαρία, αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη ζήτηση -σαφώς μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές όπως επισημαίνουν μεσίτες στην Αράχωβα- για ενοικιάσεις μεμονωμένων κατοικιών με τη σεζόν.

Στις κινήσεις της ΕΤΑΔ για την καλύτερη λειτουργία του κέντρου είναι η πλήρης λειτουργία του Web Ticket, του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου που ήταν ζητούμενο και από τους ίδιους τους πελάτες. Επιπλέον, το μεγάλο στοίχημα εφεξής είναι η ενίσχυση της λειτουργίας της περιοχής της Φτερόλακας ώστε να μην υπολειτουργεί και να αποτελέσει την πραγματική δεύτερη είσοδο του χιονοδρομικού μετά τα Κελάρια, που αυτή τη στιγμή απορροφούν το 90% των επισκεπτών. Ενέργειες όπως οι προωθούμενες συνέργειες με τον Δήμο Αμφίκλειας και άλλους οργανισμούς (π.χ. την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με λεωφορεία που θα ξεκινούν απευθείας από τον σιδηροδρομικό σταθμό) θα επιτύχουν διττό στόχο: την οικονομική αλλά και μαζική προσέλευση, με λιγότερο συνωστισμό και απευθείας πρόσβαση στη Φτερόλακα. 

Την ίδια στιγμή, ήδη από την περασμένη εβδομάδα τρέχει ο διαγωνισμός για τις κτιριακές εγκαταστάσεις αναψυχής και εστίασης σε Φτερόλακα (1.768 τ.μ. εκμισθώσιμης επιφάνειας) και Κελάρια (3.883 τ.μ.) με υποβολή των δικαιολογητικών στις 6 Νοεμβρίου. Η διαδικασία περιλαμβάνει δύο ξεχωριστούς ανοιχτούς διαγωνισμούς για τις κτιριακές εγκαταστάσεις στα Κελάρια και τις αντίστοιχες στη Φτερόλακκα με δικαίωμα αντιπροσφορών, μέσω του www.e-publicrealestate.gr, οι οποίοι αφορούν σε χρονική διάρκεια μίσθωσης τεσσάρων χιονοδρομικών περιόδων, ξεκινώντας από τη φετινή (2020- 2021), με δυνατότητα παράτασης για ακόμη τέσσερις.