H βρετανική «αναχαίτιση» προς την νέα Αραβική «εισβολή» στην Premier League επιδιώκεται από έναν εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματιών της χώρας που διοργανώνει το ακριβότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του πλανήτη, με αξία άνω των 10,30 δισ. ευρώ.

Ο επονομαζόμενος και ως «βασιλιάς των χημικών», δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ φαίνεται να μπαίνει δυνατά στο «παιχνίδι» της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά το νέο πωλητήριο που… ανάρτησε τον Νοέμβριο στην ομάδα της η οικογένεια Γκλέιζερ. Και όχι τυχαία: η αποκάλυψη της είδησης ακολούθησε μετά από τα δημοσιεύματα για είσοδο του εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι στην «κούρσα» για την εξαγορά των θρυλικών «μπέμπηδων», ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να δαπανήσει ένα ποσό που θα αγγίζει αρκετά δισ. ευρώ για να πετύχει το «χρυσό» deal με τους Γκλέιζερ.

Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι

Τα media μιλούν για τιμή πώλησης ύψους 6 δισ. λιρών (6,8 δισ. ευρώ), με τον Άραβα μεγιστάνα να ξεκινά από τα 4,5 δισ. λίρες, αλλά προφανώς αυτή η διαφορά του 1,5 δισ. λιρών (1,7 δισ. ευρώ) θεωρείται διαπραγματεύσιμη για τέτοια επιχειρηματικά μεγέθη.

Οι αποτιμήσεις των συλλόγων σαφώς διαφέρουν και αφορούν στην συγκεκριμένη περίπτωση το brand «Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» (ή το χρηματιστηριακό asset κατ’ άλλους), καθώς πέρα από το market value του ρόστερ μιας ομάδας, υπάρχουν και τα έσοδα από τις business του ποδοσφαίρου και ειδικότερα της Premier League.

Αν π.χ. οι «20» του πρωταθλήματος έχουν παίκτες συνολικής αξίας 10,30 δισ. ευρώ (πηγή: Transfermarkt.de), ο ετήσιος εμπορικός τζίρος της λίγκας εκτιμάται από την Deloitte ότι θα εκτιναχθεί στα 6,8 δισ. ευρώ την σεζόν 2022-23 με «αιχμή του δόρατος» τις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, χωρίς να υπολογίζονται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές που συσχετίζονται με τις εισηγμένες όπως η Γιουνάιτεντ.

Οι εξελίξεις σχετικά με την επόμενη μέρα της ομάδας κρατούν ταυτόχρονα σε αγωνία δεκάδες εκατομμύρια φίλων της σε πολλές χώρες, όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση προσφορών της 17ης Φεβρουαρίου.

Οι σχέσεις των σημερινών ιδιοκτητών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τους οπαδούς της έχουν δοκιμασθεί αρκετές φορές από το 2005 που κρατούν τα ηνία της.

Ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση του σέρ Άλεξ Φέργκιουσον από την τεχνική ηγεσία το 2013, με την εξέδρα να τους κατηγορεί ότι δεν επενδύουν στην ομάδα για την επαναφέρουν στον δρόμο των μεγάλων επιτυχιών.
Από τότε οι «κόκκινοι διάβολοι» μετρούν πολύ λίγους τίτλους και κανέναν σε πρωτάθλημα-Champions League.

Ράτκλιφ, Αμπράμοβιτς, Αμερικάνοι και «Αραβικός εμφύλιος»

Γιατί ο 70χρονος σερ Τζιμ Ράτκλιφ βλέπει πιο «ζεστά» από την πλευρά του την υπόθεση της πιθανής εξαγοράς του ποδοσφαιρικού «μεγαθήριου» του Μάντσεστερ, εκτός από το ότι είναι και ο ίδιος οπαδός της;

Τζιμ Ράτκλιφ

Ίσως διότι κάποιοι «κατηγόρησαν» τον Βρετανό billionaire το περασμένο μόλις καλοκαίρι ότι δίστασε τελικά να «κοντράρει» τον πάμπλουτο Τοντ Μπόελι στην «μάχη» για την απόκτηση της Τσέλσι, μιας άλλης εξαιρετικά δημοφιλούς ομάδας της Premier League, παρότι κατέχει τις μετοχές της ελβετικής Λωζάνης και της γαλλικής Νις.

Εν ολίγοις, η φίλαθλη κοινή γνώμη (και ενδεχομένως όχι μόνο) καταλογίζει στον CEO της Ineos Group Ltd και πλουσιότερο άνθρωπο της Βρετανίας ότι παρά την αρχική εκδήλωση του ενδιαφέροντος του για τον σύλλογο του Λονδίνου πριν από μερικούς μήνες, δεν επανήλθε όταν διαπίστωσε ότι η πρόταση του ουσιαστικά είχε απορριφθεί και «επέτρεψε» να καταλήξουν οι «μπλε» σε Αμερικανούς επενδυτές, την εποχή που ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς βρέθηκε αντιμέτωπος με τις γνωστές κυρώσεις.

Αυτές που του στέρησαν περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της Τσέλσι, εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της παρουσίας του στο περιβάλλον του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Θα «πάρει το αίμα του πίσω» ο Ράτκλιφ; Θα κάνει το «μπαμ» ο Αλ Θάνι;

Σε αυτό το άτυπο «μπα ντε φερ» των δυο πολυδισεκατομμυριούχων για την απόκτηση των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υφίσταται η πιθανότητα να εισέλθει και τρίτος διεκδικητής – και ποιος;

Ελλοχεύει ο κίνδυνος να κάνουν πάλι πίσω οι Γκλέιζερ αν δεν πάρουν τα χρήματα που ζητούν; Ο χρόνος θα απαντήσει.

Οι αδελφοί Γκλέιζερ, Μπράιαν, Άβραμ και Τζόελ

Αν πάντως επικρατήσει ο εμίρης του Κατάρ, η βρετανική πόλη θα οδηγηθεί σε «Αραβικό εμφύλιο», αφού και η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι ανήκει από το 2008 σε ένα άλλο σεΐχη τον Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν από το Αμπου Ντάμπι.

Κι επιπλέον με την είσοδο του Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι άλλη μια ομάδα της Premier League θα έχει καταλήξει σε αραβικά χέρια, αν προστεθεί η περσινή εξαγορά της ιστορικής Νιούκαστλ από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τα άλλα μέλη της κοινοπραξίας του.

Πόσο μάλλον όταν στην «μετά Brexit εποχή» οι Βρετανοί ιδιοκτήτες των ομάδων της Premier League έχουν καταστεί μειοψηφία…

Οι JP Morgan, Goldman Sachs και η Wall Street

Ο σεΐχης Μανσούρ φυσικά έχει τους δικούς «μπελάδες» αυτό τον καιρό και τα πράγματα μοιάζουν λίγο απρόβλεπτα για την Μάντσεστερ Σίτι, η οποία κατηγορείται για 105 οικονομικές παραβάσεις επί των ημερών του, σε θέματα χρηματοδότησης και Financial Fair Play.

Το κακό σενάριο μιλάει για αφαίρεση βαθμών από τους πρωταθλητές ή και για αποβολή τους από την Premier League και το καλό σενάριο για την επιβολή ενός προστίμου αρκετών εκατομμυρίων. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει και τι θα πράξει το αφεντικό των «γαλάζιων» εάν υπερισχύσει το κακό σενάριο…

Την ίδια ώρα, Ράτκλιφ και Αλ Θάνι προετοιμάζουν τις κινήσεις τους. Ο Βρετανός billionaire (με περιουσία (15,6 δισ. δολ.) φέρεται να προσέλαβε ήδη τις αμερικανικές τράπεζες JP Morgan και Goldman Sachs ως συμβούλους του για το κυοφορούμενο (;) deal εξαγοράς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πληροφορία που επιβεβαιώνει τις προθέσεις του, αν και media γράφουν ότι είναι μάλλον νωρίς για τις οριστικές αποφάσεις του.

Τι συμβαίνει στη αντίπερα όχθη; Η δημοσιοποίηση του «φλερτ» των επενδυτών από το Κατάρ (πριν καν διαρρεύσει το όνομα του Αλ Θάνι) εκτόξευσε τις μετοχές της Γιουνάιτεντ στην Wall Street αμέσως μετά από το πρώτο δημοσίευμα της Daily Mail έως και 18% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τον Νοέμβριο, μόνο στο άκουσμα της πληροφορίας ότι σχεδιάζεται η υποβολή προσφοράς για την απόκτηση του συλλόγου.

Μια παράμετρος με την δική της σημασία είναι η εμπλοκή του Αλ Θάνι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλλικής Παρί Σεν Ζερμέν μέσω της Qatar Sports Investment και η απαγόρευση της UEFA, για το Champions League, όσο και η ειδική έγκριση που κάποιοι επικαλούνται. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο ο εμίρης παίζει ως όνομα στην «πρώτη γραμμή».

Οι περιουσίες που προκαλούν ίλιγγο

Οι αριθμοί των δισεκατομμυρίων στις περιουσίες των Αράβων ιδιοκτητών των βρετανικών ομάδων, νυν ή επίδοξων, προκαλούν ιλίγγους. Το προσωπικό «κομπόδεμα» του σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν από το Αμπου Ντάμπι κυμαίνεται μεταξύ 20-25 δισ. ευρώ, αλλά το οικογενειακό χαρτοφυλάκιο υπολογίζεται σε άνω του 1 τρισ. ευρώ.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σαλμάν λέγεται ότι κατέχει πλούτο 370 δισ. ευρώ, αν και γενικώς δεν είναι καθόλου εύκολο να βγει ο «λογαριασμός» στα περιουσιακά βασιλέων και εμίρηδων.

Για τον δε Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, εμίρη του Κατάρ, γίνεται αναφορά σε ένα οικογενειακό portfolio 335 δισ. ευρώ.

Όλοι μαζί έχουν έχουν έναν «θησαυρό» άνω των 2 τρισ. ευρώ!

Διαβάστε ακόμη

Κούρεμα 50% στο τέλος επιτηδεύματος από το 2023

Παντελιάδης: Πώς πέτυχε αύξηση κερδοφορίας η METRO ΑΕΒΕ παρά τα ανεβασμένα κόστη

Capital Link: Όλα όσα έγιναν στην άτυπη σύνοδο κορυφής για τη Ναυτιλία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (pics)