Η διορατικότητα αποτελεί ένα γνώρισμα που χαρακτηρίζει τον Βασίλη Κάτσο σε όλη την διάρκεια της μακράς επιχειρηματικής του πορείας.

Το γεγονός ότι από νεαρή ηλικία, στα 20 του μόλις, βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» -όταν αναγκάσθηκε να αναλάβει την ηγεσία και τις ευθύνες μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες φαρμάκου της χώρας, της ιδρυθείσας το 1969 Pharmathen, μετά τον θάνατο του πατέρα του- του πρόσφερε μια πολύτιμη εμπειρία, την οποία έμαθε με την πάροδο του χρόνου να αξιοποιεί σε όλα τα «μέτωπα» της αγοράς – τουλάχιστον, σε αυτά του ενδιαφέροντος του.

Κι αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανός στα deals. Μια μεγάλη συμφωνία, προ 6 περίπου ετών, λειτούργησε ουσιαστικά ως «εφαλτήριο» για τις νέες επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Αθόρυβα, με σωστή στρατηγική και με «σύμμαχο» την αδελφή του Νέλλη, κατάφεραν να καταστήσουν την Pharmathen μια πολυεθνική δύναμη, η οποία το 2015 προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός ξένου «κολοσσού», της BC Partners.

Η πώληση, τότε, ενός πλειοψηφικού ποσοστού της τάξης του 80% έναντι ενός ποσού που υπολογίζεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ απέφερε κεφάλαια που χρησίμευσαν ως «καύσιμα» για νέες επενδύσεις με «όχημα» το family fund VNK Capital.

Σημαντικότερη κίνηση της οικογένειας Κάτσου παραμένει η από κοινού με θυγατρική της Olympia Group συμφερόντων του Πάνου Γερμανού, μέσω του σχήματος Voxcove Holdings, απόκτηση ποσοστού (12,83% αρχικά, 10,07% σήμερα) στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, στις 21/12/2017, με κυρίως «φόντο» το mega project του Ελληνικού.

Η «ενεργοποίηση» της επένδυσης των 8 δισ. ευρώ αρκεί για να …ανεβάσει τον πήχη των προοπτικών και των προσδοκιών για την VNK Capital SA, καθώς μόνο την πρώτη διετία (ενδεικτικά) οι υπεραξίες της συμμετοχής άγγιζαν το 50% – και ακολούθησαν διακυμάνσεις.

Η Voxcove Holdings αποκόμισε μάλιστα ποσό 16,5 εκατ. ευρώ όταν, εκείνη την εποχή, πούλησε μετοχές ίσες με το 2,76%. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί προσεχώς, ίσως, αν προκύψει μια εξαιρετικά συμφέρουσα πρόταση.

Στο επενδυτικό «κρεσέντο» του Έλληνα φαρμακοβιομήχανου καταγράφονται πολλά, ακόμα, deals και βέβαια ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει και νέες, επόμενες κινήσεις με επίκεντρο τους κλάδους του φαρμάκου, των τροφίμων, αν και δεδομένο θεωρείται πως αναδεικνύονται πλέον περισσότερες ευκαιρίες και από άλλους τομείς, όπως η τεχνολογία και η ενέργεια.

Το δύσκολο λόγω πανδημίας 2020 δεν ήταν τόσο «πλούσιο» όσο τα προηγούμενα έτη σε επίπεδο επενδυτικών κινήσεων για το family fund, που φαίνεται να επικεντρώνεται για το 2021 στην επανεπένδυση σε κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται (δίχως να αποκλείεται κάτι άλλο). Ίσως και με κάποιες νέες εξαγορές σε αυτούς…

Focus στα τρόφιμα

Οι αναζητήσεις δεν σταματούν και το momentum δείχνει θετικό για το VNK Capital. Ο κ.Κάτσος δεν έχει αποκλείσει νέες επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων, η είσοδος του στον οποίο επιτευχθηκε για το family fund του με την εξαγορά σημαντικού ποσοστού (36%) το 2019 στην «Παλίρροια».

Μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία, που μέσω αυτής ενδέχεται να γίνουν οι πιθανές νέες κινήσεις. Ο Βασίλης Κάτσος ενδιαφέρθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και για τις Μινέρβα, Creta Farms, χωρίς να προχωρήσει ενώ, «πάτησε πόδι» στην αγορά του καφέ με την Cafetex, μητρική της αλυσίδας Coffeeway.

Όσο για το timing των αποφάσεων του; Δεν συνηθίζει να θέτει χρονικούς περιορισμούς και περιθώρια και, αντιθέτως, βάζει δικούς του κανόνες για κάθε επένδυση. Παράδειγμα, στην υπόθεση της Μινέρβα, αν και εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της, το απέσυρε όταν θεώρησε υψηλό το τίμημα…

«Μετράει» κάθε του «βήμα» και υπό αυτό το σκεπτικό και με βάση την φιλοσοφία που τον διέπει επένδυσε και… αποεπένδυσε από τον κλάδο των logistics και την Foodling (όπου κατείχε το 25%) όταν διαπιστώθηκαν διαφωνίες με άλλους μετόχους για την στρατηγική της. Παλαιότερα, το deal για την Avis Hellas δεν ευοδώθηκε «λόγω εξωγενών παραγόντων».

Σε σχέση με το core αντικείμενο του, «επέστρεψε» στα χέρια του η εμπορική δραστηριότητα της Pharmathen στην Eλλάδα (σε σύμπραξη με τους Περικλή και Πέτρο Bασιλόπουλο και συγχωνεύτηκε με την Innovis) και «άνοιξε το παιχνίδι» των επενδύσεων του.

Η εξαγορά της ιδιωτικής πολυκλινικής SEA South East Aigaion – Medical Health Clinic στην Μύκονο και η μονάδα SEA Dialysis «σήμαναν» την είσοδο του στους τομείς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και του Ιατρικού Τουρισμού.

Στο χαρτοφυλάκιο του family fund έχουν ενταχθεί πλην των φαρμακευτικών (Pharmathen /Innovis), το γιότινγκ (First Quality Yachts), τα OTC Healthcare Products (Christou), η Καινοτομία (Kinems/Learning Games, Socital/Personalised E-commerce, Flashchat ) και φυσικά το real estate (Lamda Development).

Υπενθυμίζεται, ότι υπό την ιδιότητα του Managing Partner της Virtus International Partners και νέος Πρόεδρος Δ.Σ. της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ευχαρίστησε μεταξύ των ιδρυτικών επενδυτών της και την VNK Capital «για την υποστήριξή τους στο νέο μας εγχείρημα», μετά την ανακοίνωση του deal της 14ης Μαΐου. Ένα άλλο κεφάλαιο για τον κ. Κάτσο…

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτητική κατοικία: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτινάσσουν τα ενοίκια – Πως διαμορφώνονται οι τιμές ανά περιοχή

Οι Ισπανοί της HIP επιμένουν ελληνικά – Προχωρούν σε νέες επενδύσεις

Γιάννης Δράγνης (Golden Yachts): Άλμα στις διακοπές με superyachts