Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να διενεργηθεί ο επαναληπτικός εκούσιος πλειστηριασμός για τη βίλα του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το newmoney, ο νέος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου, με την τιμή πρώτης προσφοράς να παραμένει στα 4,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση πρόκειται για οικόπεδο εκτάσεως 3.533,41 τ.μ. μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, ήτοι παλαιάς διώροφης οικίας συνολικής επιφανείας 402,89 τ.μ., νεότερης διώροφης οικίας συνολικής επιφανείας 573,71 τ.μ. και υπογείου αμφοτέρων των οικιών επιφανείας 394,94 τ.μ. μετά εξωτερικής πισίνας 134,28 τ.μ.

Το ακίνητο βρίσκεται στην Εκάλη επί της οδού Πάρνηθος 10 και σύμφωνα με την έκθεσης εκτίμησης εντός του άνω οικοπέδου υφίστανται:
α) ένα κτίριο μονοκατοικία συνολικής επιφανείας 1.604,72 τ.μ., εκ των οποίων 1.212,86 τ.μ. είναι κύριας χρήσης και 391,86 τ.μ. είναι βοηθητικής χρήσης. Το κτίριο αποτελείται από παλαιό κτίσμα κατασκευασμένο προ του έτους 1950 και νέο κτίσμα κατασκευασμένο με οικοδομική άδεια του έτους 2002.
β) μία ανοικτή κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) στον περιβάλλοντα χώρο, επιφανείας 102,80 τ.μ.
Όπως αναφέρεται, η υπολειπόμενη δόμηση είναι 200,50 τ.μ., η οποία μπορεί να κατασκευασθεί ως ισόγεια κάλυψη κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο έφτασε στο παρά πέντε του πλειστηριασμού δύο φορές, τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2023, αλλά η διαδικασία οδηγήθηκε σε αναστολή, την τελευταία φορά μάλιστα λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων.

Ο πρώτος εκούσιος πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε τελικά στις 27 Μαρτίου 2024, με τιμή εκκίνησης 4,2 εκατ. ευρώ, αλλά ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

Η διαδικασία και ο «πήχης»

Όπως είναι γνωστό, η περιουσία του Ανδρέα Βγενόπουλου έχει τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης κατόπιν σχετικού αιτήματος των κληρονόμων του δηλαδή της συζύγου του Αρετής Σουβατζόγλου, και των παιδιών του Φίλιππου Βγενόπουλου και Μελίνας Βγενοπούλου.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει διοριστεί εκκαθαριστής της περιουσίας ο δικηγόρος κ. Παναγιώτης Αρμαμέντος, ο οποίος και εξασφάλισε πέρυσι τη σχετική άδεια από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου να προχωρήσει στην εκποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού εκούσιου πλειστηριασμού.
Σύμφωνα με την απόφαση, παρέχεται στον εκκαθαριστή της κληρονομιάς η άδεια εκποίησης του ακινήτου με τιμή πρώτης προσφοράς 4,2 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός αποβεί άκαρπος, μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, τούτο θα γίνει με ελεύθερη (πρόσφορη) πώληση και με το κατά το δυνατόν υψηλότερο, ενόψει των συνθηκών, τίμημα που θα συμφωνηθεί με τον αγοραστή.

Τα χαρακτηριστικά του ακινήτου

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για μεγάλου μεγέθους μονοκατοικία, μέσης παλαιότητας 45 ετών, πολυτελούς κατασκευής, που παρουσιάζει τεχνικά χαρακτηριστικά ιστορικού κτιρίου και μοναδικότητας με την ύπαρξη του πύργου Βαυαρικού στυλ, σε μεγάλου μεγέθους οικόπεδο με υπολειπόμενο Συντελεστή Δόμησης, με πισίνα και όμορφο διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο με αιωνόβια δέντρα, η οποία βρίσκεται σε προνομιακό σημείο της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς.

Η περιοχή παρουσιάζει υψηλής στάθμης αξίες ακινήτων σε σύγκριση με τις πλησιόχωρες περιοχές και χαρακτηρίζεται από ακίνητα με αμιγώς οικιστική χρήση – πολυτελείς μονοκατοικίες.
Ο περιβάλλων χώρος περιλαμβάνει πλακοστρωμένους διαδρόμους καθώς και φυτεύσεις με μεγάλα και αιωνόβια δένδρα όπως πλατάνια, πεύκα, κέδρους, κυπαρισσοειδή κ.α. Στο κεντρικό τμήμα του οικοπέδου, στα ανατολικά της κατοικίας, υπάρχει πισίνα ορθογώνιου σχήματος με ημικυκλική απόληξη στην μία πλευρά, ενώ διαθέτει περιμετρική κρυφή υπερχείλιση και εσωτερικό στεγανό φωτισμό στα πλευρικά τοιχώματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βίλα διαθέτει συνολικά 7 υπνοδωμάτια (εκ των οποίων τα 2 master) πλέον των υπνοδωματίων προσωπικού, 3 σαλόνια και 2 τραπεζαρίες, επιπλέον 2 καθιστικά και 2 κουζίνες, 2 ανελκυστήρες αλλά και 6 τζάκια.

Η ιστορική διαδρομή

Το ακίνητο ήταν αρχικά ως οικόπεδο ιδιοκτησία της εταιρείας «Συνοικισμός Παπαδάκη Ηλιόπουλου & Σία». Το 1922 πωλήθηκε στον Γεώργιο Α. Φιλίνη. Με το θάνατο του το 1935 κληρονομήθηκε από τους Άννα χήρα Γεωργίου Φιλίνη το γένος Λαμπίρη και τα τέκνα του Μαρίνα Μητσάκη-Φιλίνη, Μαρία Φιλίνη, Άγγελο Φιλίνη, Κωνσταντίνο Φιλίνη και Ιωάννη Φιλίνη.

Το 1960 μεταβιβάστηκε στην Γκουνίλα Στούρε Ροντέν τέως σύζυγο Γεώργιου Δροσόπουλου. Το 1979 ο Γεώργιος Δροσόπουλος ήγειρε αγωγή κατά της πρώην συζύγου του και με Απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το 1980 απέκτησε την κυριότητα των 2/3 εξ αδιαιρέτου του ακινήτου. Το 1992 το ακίνητο μεταβιβάστηκε στην εταιρεία «Tortoise Trading Co» και το 2003 πέρασε στον Ανδρέα Βγενόπουλο. Μετά το θάνατό του το 2016 κληρονομήθηκε από την σύζυγο και τα παιδιά του.

Έτσι, σήμερα ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στους κληρονόμους του Ανδρέα Βγενόπουλου και συγκεκριμένα στην Αρετή Σουβατζόγλου κατά 25% εξ αδιαιρέτου, στον Φίλιππο Βγενόπουλο κατά 37,50% εξ αδιαιρέτου και στη Μελίνα Βγενοπούλου κατά 37,50% εξ αδιαιρέτου.

Διαβάστε ακόμη 

Δίκη Folli Follie – Καίτη Κουτσολιούτσου: «Ο άνδρας μου είναι πανέξυπνος και συγκεντρωτικός – Δεν ήξερα για τα παραποιημένα στοιχεία»

Χίλντερμπραντ (BlackRock): Η Ελλάδα πέτυχε την πιο εκπληκτική ιστορία μακροοικονομικής επανόδου

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη εισόδου για την ενέργεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ