Στην τελική ευθεία έχει μπει το deal εξαγοράς της Vivartia από το CVC Capital Partners. Σύμφωνα με πληροφορίες, το CVC και οι πιστώτριες τράπεζες της Vivartia κατέληξαν σε κοινό σχέδιο για τη διαχείριση των δανείων ύψους 424 εκατ. που βαρύνουν τον όμιλο τροφίμων. Το σχέδιο αυτή την περίοδο εξετάζεται από τις επενδυτικές και άλλες επιτροπές του CVC, οι οποίες και αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία ώστε να προχωρήσει με τη MIG η πώληση της Vivartia.

H συμφωνία επικεντρώνεται στο κοινοπρακτικό δάνειο των 362 εκατ. που έχει δοθεί από Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα και το οποίο αποτελεί αναδιάρθρωση δανειακών υποχρεώσεων της Vivartia που είχε γίνει το 2018, προκειμένου ο όμιλος να εξασφαλίσει χρηματοοικονομική σταθερότητα. Tα προβλήματα στη συμφωνία πιστωτριών τραπεζών και CVC προέκυψαν λόγω της σταυροειδούς διασύνδεσης του κάθε κλάδου δραστηριότητας της Vivartia (γάλα, κατεψυγμένα προϊόντα και εστίαση) για την εξυπηρέτηση του συνόλου των υποχρεώσεων του κοινοπρακτικού δανείου.

Δηλαδή για παράδειγμα, η ευθύνη για την εξυπηρέτηση των δανείων που βαρύνουν την Μπάρμπα Στάθης επιμερίζεται εξίσου στη ΔΕΛΤΑ και στις εταιρίες της εστίασης και το αντίστροφο για κάθε κλάδο δραστηριότητας ξεχωριστά. Το CVC ζητούσε από τις πιστώτριες τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του δανεισμού ώστε να μην υπάρχει η σταυροειδής διασύνδεση μεταξύ των δανείων. Το πρόβλημα αφορούσε ειδικά τα δάνεια της εστίασης, με τον αμερικανικό private equity να δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει τα συγκεκριμένα δάνεια, αλλά να ζητά απάλειψη των σχετικών όρων της δανειακής σύμβασης που το καθιστούν υποχρεωτικό.

Η συμφωνία που συζητά τώρα στις εσωτερικές του επιτροπές το CVC, προβλέπει ότι τα δάνεια της εστίασης, ύψους περίπου 180 εκατ. θα αποπληρωθούν σε μεγάλο μέρος τους με μετρητά και ταυτόχρονα το CVC θα προχωρήσει και σε αύξηση κεφαλαίου στην εστίαση. Η άμεση μείωση του δανεισμού σε συνδυασμό με την αύξηση των κεφαλαίων, αλλάζει δραστικά τους δείκτες του κλάδου εστίασης της Vivartia βελτιώνοντας θεαματικά την χρηματοοικονομική θέση. Με τον τρόπο αυτό οι πιστώτριες τράπεζες θα μπορέσουν ακόμη και να αναστρέψουν προβλέψεις που είχαν πάρει στο παρελθόν, καθώς αλλάζει δραστικά το πιστωτικό προφίλ του αντισυμβαλλόμενου. Στον αντίποδα, οι τράπεζες αποδέχονται να ικανοποιήσουν την απαίτηση του CVC και καταργούν τη σταυροειδή διασύνδεση των δανείων ανά δραστηριότητα.

Αν οι αρμόδιες επιτροπές του CVC ανάψουν πράσινο φως για τη συγκεκριμένη συμφωνία -όπως και αναμένεται- τότε το deal θα κλείσει πολύ γρήγορα. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, μπορεί να είναι ζήτημα ακόμη και λίγων ημερών. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, λήγει στις 30/11/2020. Η διαπραγμάτευση CVC-τραπεζών-ΜΙG διεξάγεται υπό την πίεση που ασκεί η EMMA Capital, η οποία έχει τις δικές της προτάσεις για τη Vivartia, τις οποίες οι πιστώτριες τράπεζες θεωρούν οικονομικά ελκυστικές και αρκετά ανταγωνιστικές.