H πανδημία αποκάλυψε τα οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας και ανέδειξε σε νικητές όσους μπόρεσαν να φέρουν εις πέρας τη νέα τάση που ήρθε για να μείνει. Μεγάλοι χαμένοι, ωστόσο, είναι οι εταιρείες που βασίζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στη φυσική παρουσία των εργαζομένων.

Στην κλίκα των χαμένων ανήκει η WeWork, μια αμερικανική εταιρεία ακινήτων που προσφέρει ευέλικτους κοινόχρηστους χώρους εργασίας, με εξελιγμένους τεχνολογικούς εξοπλισμούς, για startups και άλλες επιχειρήσεις.

Η WeWork χτυπήθηκε ανεπανόρθωτα από την πανδημία, καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων παγκοσμίως άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν τα κοινόχρηστα γραφεία, σε συμμόρφωση με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, αρχικά, και σαν επιλογή, πλέον. Η εταιρεία υπέστη μια σειρά από χτυπήματα τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας του ενός τετάρτου των μελών της και του κλεισίματος πολλών γραφείων ανά τον κόσμο.

Δυνατό ξεκίνημα

«Είτε χρειάζεστε μια έδρα στη Νέα Υόρκη, έναν ανοιχτό προσβάσιμο χώρο στο Λονδίνο ή την πρόσβαση σε γραφεία σε όλη την πόλη στο Τόκιο, η WeWork είναι η λύση στο πρόβλημά σας. Με τεράστιο παγκόσμιο αποτύπωμα και δραστηριότητα σε 5 ηπείρους και περισσότερες από 800 τοποθεσίες, η WeWork θα διαμορφώσει ένα χώρο εργασίας όπου και όπως τον χρειάζεστε». Έτσι αυτοσυστήνεται η εταιρεία στα μέλη της μέσω του ιστότοπου της.

Μια εταιρεία που προσφέρει σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερους επαγγελματίες που λαχταρούν ένα χώρο εργασίας ή ένα γραφείο έξω από τέσσερις τοίχους του χώρου τους μια οικονομική και λειτουργική λύση.

Το 2014 χαρακτηρίστηκε ως «ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος μισθωτής νέων χώρων γραφείων στη Νέα Υόρκη» όπου συνέχισε αυτήν την ανοδική πορεία ως το 2020.

Τον Ιανουάριο του 2018, η αποτίμηση της εταιρείας ανερχόταν σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια. To 2019 η Softbank επένδυσε 2 δισεκατομμύρια στην εταιρεία, εκτιμώντας την αξία της εταιρείας στα 47 δισεκατομμύρια.

Από την ίδρυσή του, το WeWork έχει επεκταθεί παγκοσμίως, προσφέροντας στα μέλη του προνόμια όπως γυμναστήριο, χώρους συσκέψεων και lounge, και επεκτείνοντας την επιρροή του σε σε όλο τον κόσμο.

Η καθοδική πορεία της WeWork ως απόρροια της πανδημίας, και όχι μόνο…

Η WeWork ανακοίνωσε ότι έχασε 2,06 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με το Financial Times, νούμερο που προστίθεται στις συνολικές απώλειες 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2020.

Τα τριμηνιαία έσοδα της WeWork μειώθηκαν κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 598 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματά του τριμήνου που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Σημαντικό πλήγμα αποτελεί και η απώλεια του ενός τέταρτου των μελών της τον τελευταίο χρόνο. Πάνω από 200.000 μέλη αποχώρησαν μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021, καθώς στράφηκαν αποκλειστικά στην εργασία από το σπίτι. Ενδεικτικά, τα μέλη της εταιρείας μειώθηκαν σε 490.000 το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τα 693.000 εγγεγραμμένα μέλη το Μάρτιο 2020, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Τα οικονομικά τραύματα της πανδημίας επιδεινώνει η παραίτηση του ιδρυτή και CEO της εταιρείας Adam Neumann, ο οποίος διαπραγματεύεται τους όρους αποχώρησης του από το 2019, με τους επικριτές του να ισχυρίζονται ότι οδήγησε την εταιρεία που δημιούργησε στην καταστροφή. Τελικά, έφυγε με το κεφάλι ψηλά, έχοντας βάλει στην τσέπη 500 εκατομμύρια δολάρια.

Το κόστος αναδιάρθρωσης της WeWork ανέρχεται σε 494 εκατομμύρια δολάρια, από την εκτίμηση των 56 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η επεισοδιακή πορεία του CEO

H εταιρεία ευέλικτων χώρων εργασίας ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια από τον Ισραηλινό Adam Neuman, ο οποίος είχε επεισοδιακή παρουσία στην εταιρεία. Το όνομά του είχε αρνητικό αντίκτυπο στην πρώτη απόπειρα της εταιρείας να μπει στο χρηματιστήριο το 2019, καθώς οι επιχειρηματικές του επενδύσεις και ο περίπλοκος ιστός προσωπικών διασυνδέσεών του βρέθηκε στο επίκεντρο και αποθάρρυνε τους επενδυτές οι οποίοι έκριναν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις συμφερόντων. Η WeWork ανακοίνωσε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς ωστόσο αυτές να φανούν αρκετές για να επαναφέρουν την πορεία της εταιρείας στο χρηματιστήριο στον επιθυμητό δρόμο και να προσελκύσει επενδυτές. Αυτό οδήγησε στην παραίτηση του ιδρυτή και CEO, Neuman, to 2019 και έδωσε το έναυσμα για μια πολυετή περιπέτεια στα δικαστήρια.

Αφορμή στάθηκε ότι ο Neumann εκμεταλλεύτηκε την ισχυρή διαπραγματευτική θέση που του έδιναν η θέση του CEO και οι μετοχές του στην εταιρεία που του παρείχαν δικαιωματικά περισσότερες ψήφους στις γενικές συνελεύσεις από τους λοιπούς μετόχους, κάτι που οδήγησε σε πολυετή διαμάχη και τελικά σε άσχημο διαζύγιο μεταξύ του Neumann και του βασικού επενδυτή της WeWork, Softbank. Τελικά Neumann και Softbank ήρθαν σε χρυσό συμβιβασμό, με το Neumann να βάζει στην τσέπη 480 εκατομμύρια δολάρια για τις μετοχές του στο WeWork, 50 εκατομμύρια δολάρια από μια προγενέστερη συμφωνημένη αμοιβή για τη ρήτρα μη ανταγωνισμού και άλλα 50 εκατομμύρια για τα νομικά του έξοδα, καθώς και πενταετή να παράταση για το δάνειο 430 εκατομμυρίων δολαρίων που πήρε στα τέλη του 2019.

Νέα απόπειρα εισόδου στο χρηματιστήριο

Η πρώτη απόπειρα εισόδου της WeWork στο χρηματιστήριο 2019 δεν ευδοκίμησε, λόγω ανησυχιών για το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας αλλά και τις αμφιλεγόμενες μεθόδους ηγεσίας του ιδρυτή της, Adam Neumann, ο οποίος αργότερα παραιτήθηκε με επεισοδιακή κατάληξη.

Παρά τις τεράστιες απώλειες, η εταιρεία δεν δείχνει διατεθειμένη να τα παρατήσει. Μάλιστα, σχεδιάζει να κάνει δεύτερη απόπειρα να μπει στο χρηματιστήριο μέσω της εξαγοράς της από την BowX, εταιρεία ειδικού σκοπού (SPAC). Η BowX διευθύνεται από τον ιδιοκτήτη του Sacramento Kings του ΝΒΑ και συνδέεται με τον θρύλο του μπάσκετ Shaquille O’Neill.

Η συμφωνία αποτιμάται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια – περίπου το ένα πέμπτο της εκτιμώμενης αξίας της WeWork το 2019.

Παρά την περιπέτεια της εταιρείας και τα σκαμπανεβάσματα των τελευταίων ετών, η WeWork φαίνεται αισιόδοξη για την μελλοντική πορεία της, ενόψει και της επιστροφής της στην επαγγελματική κανονικότητα, με την σταδιακή εξάλειψη των περιορισμών της πανδημίας. Εκπρόσωποι της εταιρείας αναφέρουν ότι η αλλαγή στις εργασιακές συνήθειες αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για το είδος των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που προσφέρει.

Η νέα κίνηση εισόδου στο χρηματιστήριο μετά την επικείμενη εξαγορά της από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο BowX Acquisition Corp και την απομάκρυνση του Neuman, αναμένεται να έχει καλύτερες πιθανότητες από την προηγούμενη.

Διαβάστε ακόμη: 

Τουρισμός: Οι τουρίστες επιστρέφουν στην Ελλάδα – «Έκρηξη» της ζήτησης για τις πτήσεις 

Στην ομπρέλα της Capital H ένα ξενοδοχείο με βαριά «εκδοτική» ιστορία στην καρδιά της Αθήνας 

Ο σκοτεινός κόσμος της βιομηχανίας Έργων Τέχνης – Τι αποκαλύπτει ο ακριβότερος πίνακας στον πλανήτη