Το δυνατό brand «Ελλάδα» γι’ αυτή τη δεύτερη σεζόν COVID-19, όπου η επιθυμία των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν στη χώρα μας παραμένει πολύ ισχυρή για το φετινό καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από τη Fraport Greece, φέρνουν ακόμη και τώρα νέες προσθήκες δρομολογίων από τις αεροπορικές για τον τόπο μας στο κυνήγι της ζήτησης στους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Αντίστοιχα και για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης, η τωρινή εβδομάδα είναι πολύ σημαντική, αφού από τις αρχές Ιουνίου είναι η επίσημη πρώτη για πολλές πτήσεις από και προς την Αθήνα στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος των αεροπορικών εταιρειών με περισσότερες πτήσεις και συχνότητες.

Πέραν των ευρωπαϊκών συνδέσεων σε Αθήνα και Περιφέρεια, μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν ειδικά φέτος για την ελληνική πρωτεύουσα και από την αμερικανική αγορά, απ’ όπου ο αριθμός των απευθείας πτήσεων ΗΠΑ – Ελλάδας (Αθήνα) είναι μεγαλύτερος ακόμη και από το 2019, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιτελείς του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Ο ΕΟΤ μάλιστα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Δημήτρη Φραγκάκη, υλοποιεί το 2021 στις ΗΠΑ μεγάλο πρόγραμμα προβολής, ύψους 2 εκατ. ευρώ, και έστω κι αν το νούμερο φαντάζει χαμηλό σε σχέση με τα μεγέθη της αμερικανικής αγοράς, είναι «μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά».

Οι κρατήσεις των Αμερικανών

«Τα νούμερα στα συστήματα των κρατήσεων για την Αθήνα κινούνται αυτήν τη στιγμή πάνω από τις αρχικές μας εκτιμήσεις», ανέφερε στο «business stories» ο Μπομπ Γουάιρικ, γενικός διευθυντής του τομέα της Διεθνούς Εταιρικής Διακυβέρνησης στην American Airlines, προσθέτοντας ότι φέτος η εταιρεία θα φτάσει να προσφέρει τον Αύγουστο έως και 1.482 αεροπορικές θέσεις σε καθημερινή βάση από και προς Αθήνα μέσα από τις τρεις συνδέσεις που έχει προγραμματίσει.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας από το «Ελ. Βενιζέλος», η Αmerican Airlines θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό δρομολογίων από κάθε άλλη αεροπορική στη σύνδεση Αθήνας – ΗΠΑ μέσα στον Αύγουστο.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με το πώς έρχονται τώρα οι κρατήσεις και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο προσεχώς γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση, όπως έχει φανεί από άλλες αγορές που έχουν ήδη ανοίξει νωρίτερα», ανέφεραν οι επιτελείς της εταιρείας που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην ελληνική πρωτεύουσα με αφορμή την έναρξη των δρομολογίων την ερχόμενη εβδομάδα, στις 5 Ιουνίου καταρχάς με τη νέα καλοκαιρινή πτήση από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη, επίσης με την εποχική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Σικάγο, ενώ από τις 18 Αυγούστου η εταιρεία ξεκινά πάλι τα θερινά δρομολόγια από την Αθήνα προς τη Φιλαδέλφεια.

Στο ερώτημα του «b.s.» για το αν υπάρχουν τα περιθώρια επέκτασης των δρομολογίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο κ. Γουάιρικ ανέφερε ότι «ξεκινάμε εκ νέου τώρα τις πτήσεις, θα δούμε πώς θα αναπτυχθεί η ζήτηση και αναλόγως θα σκεφτούμε σοβαρά αν θα επεκτείνουμε το θερινό πρόγραμμα ή ακόμη και αν υπάρχουν τα περιθώρια για σύνδεση όλο τον χρόνο. Το σίγουρο είναι ότι ακόμη για τη θερινή περίοδο δεν έχουμε τρεις συνδέσεις σε πολλούς άλλους προορισμούς στην Ευρώπη, κάτι που δείχνει ότι πιστεύουμε στην Αθήνα. Σε αυτή τη φάση της επανεκκίνησης είναι σημαντικό για όλες τις αεροπορικές να είναι αποδοτικά τα δρομολόγια».

Οι επιτελείς της American δηλώνουν ευχαριστημένοι με το πώς έρχονται τώρα οι κρατήσεις και αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο προσεχώς γιατί υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση, όπως έχει φανεί από άλλες αγορές, κυρίως στην Αμερική, που άνοιξαν νωρίτερα.

Συνολικά για τις αμερικανικές αεροπορικές και πέραν της American Airlines, η Delta Airlines συνδέει ξανά την Αθήνα μετά από 10 χρόνια με την Ατλάντα και επαναφέρει την πτήση από Νέα Υόρκη, ενώ η United Airlines εκτός από τη σύνδεση Αθήνας – Νέας Υόρκης εισάγει και νέα πτήση από Νέα Υόρκη. Εκτός των αμερικανικών αερομεταφορέων, από την ερχόμενη εβδομάδα και η Emirates επαναφέρει από 1η Ιουνίου το απευθείας δρομολόγιό της μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, τη μοναδική απευθείας σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που εκτελείται όλο τον χρόνο και όχι μόνο τη θερινή περίοδο.

Σημειώνεται εδώ πως σε ό,τι έχει να κάνει με την αμερικανική αγορά, είναι η σημαντικότερη για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» όσον αφορά στις διεθνείς αφίξεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, με περίπου 700.000 το 2019 και ακολουθούν οι Βρετανοί με 600.000 αφίξεις, οι Γερμανοί με λίγο πάνω από 550.000, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί κ.ο.κ. Συνολικά, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες στην Ελλάδα έφτασαν το 2019 (το 2020 η αμερικανική αγορά ήταν ουσιαστικά κλειστή) το 1,179 εκατ. (+7,4% από το 2018), ενώ οι εισπράξεις ήταν στο 1,19 δισ. ευρώ (+14,3%), με μέση κατά κεφαλή δαπάνη στα 1.008 ευρώ, κατά πολύ υψηλότερη έναντι του μέσου όρο όλων των επισκεπτών της χώρας που είναι στα 564 ευρώ.

Νέα δρομολόγια

Κι αν οι προσδοκίες για φέτος είναι υψηλές από τις ΗΠΑ για το «Ελ. Βενιζέλος», ψηλά τον πήχη ανεβάζει και η ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από τη Fraport Greece που συμπίπτει με την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού.

Ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, πέραν της Αθήνας στην οποία επενδύει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό στις νέες βάσεις της στα δύο ανανεωμένα αεροδρόμια της Κέρκυρας και της Ρόδου, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για περισσότερα απευθείας δρομολόγια από τις αγορές του εξωτερικού ώστε να μειωθεί ο χρόνος της μετακίνησης στα ταξίδια σύμφωνα με τις τάσεις της πανδημίας.

Ενα ενθαρρυντικό στοιχείο, κατά τις πληροφορίες, σε αυτή τη φάση της σταδιακής επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, όπου οι κρατήσεις ακόμη είναι υποτονικές, είναι ότι η πληρότητα σε αυτά τα πρώτα απευθείας δρομολόγια της εταιρείας με πόλεις του εξωτερικού, την περασμένη εβδομάδα ήταν υψηλή, σε ποσοστό πάνω από 80%, αγγίζοντας ακόμη και το 90%.

Αντίστοιχα συνέβη και στις πρώτες απευθείας πτήσεις στην πρωταθλήτρια-βαρόμετρο για τον ελληνικό τουρισμό, την Κρήτη, όπου φέτος η Aegean θα πραγματοποιεί με 10 αεροσκάφη συνολικά από τις βάσεις της σε Ηράκλειο και Χανιά, 49 απευθείας δρομολόγια, σε 46 προορισμούς του εξωτερικού, διασυνδέοντας το νησί με τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές σε 22 χώρες τόσο με προγραμματισμένες όσο και με ναυλωμένες πτήσεις, σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Η Aegean ενισχύει την παρουσία της και στη συμπρωτεύουσα με 16 απευθείας προορισμούς εξωτερικού και 15 εσωτερικού από τη βάση του ανανεωμένου αεροδρομίου «Μακεδονία», με στόχο, μεταξύ άλλων, να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε έναν ελκυστικό προορισμό σύντομων αποδράσεων για city break.

Ενίσχυση της παρουσίας της φέτος το καλοκαίρι ειδικά στο εξωτερικό επιδιώκει και ο έτερος εγχώριος αερομεταφορέας, η Sky Express του ομίλου Γρύλου, η οποία τον Αύγουστο θα έχει συνολικά 43 δρομολόγια, 35 στο εσωτερικό δίκτυο και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό. «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει πιο γρήγορα σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς από το 2022, γι’ αυτό και ενισχύουμε τώρα το δίκτυό μας εντός και εκτός της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά την περασμένη Πέμπτη η κυρία Βασιλική Χρηστίδη, γενική διευθύντρια του ομίλου, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τον νέο σχεδιασμό της εταιρείας: Εχοντας ήδη ξεκινήσει με τους δύο νέους προορισμούς σε Λάρνακα και Βρυξέλλες, από τις 5 Ιουνίου η εταιρεία μπαίνει στα… μεγάλα σαλόνια των ευρωπαϊκών προορισμών, αρχικά στη σύνδεση Αθήνα – Παρίσι και από τις αρχές Αυγούστου στη σύνδεση Αθήνα – Λονδίνο, δύο δρομολόγια που επιδιώκει να διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στα εποχικά δρομολόγια εντάσσονται οι συνδέσεις με γαλλικούς προορισμούς όπως Ναντ, Λιόν κ.ά., «δεδομένου ότι οι Γάλλοι εν μέσω COVID-19 αύξησαν σημαντικά τις κρατήσεις τους προς τη χώρα μας», ενώ στο δίκτυο εσωτερικού από τις 15 Ιουνίου ξεκινά η νέα σύνδεση Βόλος – Ηράκλειο και θα ακολουθήσουν από τον Βόλο και άλλες συνδέσεις, αρχικά με Κέρκυρα και ενδεχομένως σε δεύτερη φάση με Ρόδο.

Αντίστοιχα, το γεγονός ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στο τοπ των κρατήσεων στη Γαλλία με βάση τα μηνύματα που εισπράττει και το υπουργείο Τουρισμού είναι και ο λόγος για τον οποίο η αεροπορική εταιρία Transavia έχει αυξήσει κατά 40% τις διαθέσιμες θέσεις για την Ελλάδα φέτος, προσφέροντας 1.100.000 θέσεις. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι όσοι Γάλλοι ήρθαν πέρυσι αισθάνθηκαν απολύτως ασφαλείς «και αυτό έχει να κάνει με την ισχυροποίηση του brand», όπως δηλώνουν από το υπουργείο Τουρισμού.

Στα περιφερειακά αεροδρόμια, ιδιαίτερης σημασίας για την έλευση επισκεπτών από τα ΗΑΕ και τις χώρες του Κόλπου είναι τα δύο νέα δρομολόγια που προσθέτει στο θερινό πρόγραμμα για Μύκονο και Σαντορίνη η FlyDubai, με τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις προς Μύκονο και Σαντορίνη από τις 18 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Στα βαριά ονόματα των αεροπορικών της Ευρώπης, επίσης ιδιαίτερης σημασίας είναι ο υπερδιπλασιασμός του ελληνικού προγράμματος δρομολογίων της Lufthansa με την προσθήκη επτά ολοκαίνουριων προορισμών.

Ηδη από τα τέλη Μαΐου το Aκτιο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Καβάλα, η Κως, η Μύκονος και η Ζάκυνθος θα υποδεχθούν για πρώτη φορά τον γερμανικό αερομεταφορέα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στη χώρα μας από πλευράς της Lufthansa στη μακρά ιστορία της, που μετρά 62 χρόνια παρουσίας.

Αντίστοιχα και η Ryanair, η οποία μάλιστα προ πανδημίας είχε προχωρήσει σε περικοπές δρομολογίων και συχνοτήτων στην Ελλάδα (λόγω αυξημένου κόστους σύμφωνα με τα στελέχη της), αποσύροντας αεροσκάφη από ελληνικούς προορισμούς, έχει διαμορφώσει «το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην Ελλάδα για φέτος το καλοκαίρι από κάθε άλλη χρονιά».

Η low cost αεροπορική κάνει comeback στην Ελλάδα αυξάνοντας τις βάσεις της με τρεις νέες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Χανιά, προσθέτοντας και αυτή περισσότερες απευθείας συνδέσεις ελληνικών νησιών με προορισμούς εξωτερικού. Ετσι, φέτος στην Ελλάδα, ειδικά από τον Ιούλιο και για τη θερινή περίοδο, η εταιρεία θα έχει πάνω από 550 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση από και προς ελληνικούς προορισμούς και 218 δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων και 74 νέων σε πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού.

Διαβάστε ακόμα:

Αδέρφια εκατομμυριούχοι σε μια νύχτα: Πόνταραν $8.000 σε νέο κρυπτονόμισμα κι έβγαλαν $9 εκατ.

Ακίνητα: Αλλάζουν οι αντικειμενικές από 1ης Ιανουαρίου – Πού θα εκτιναχθούν οι τιμές

Ράλι στα τρόφιμα: Σε υψηλό δεκαετίας οι τιμές παγκοσμίως