© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σε κυκλοφοριακές συνθήκες προ πανδημίας επανέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας, καθώς οι διελεύσεις της περσινής χρονιάς συνηγορούν σε αύξηση των μετακινήσεων σε όλο το εθνικό δίκτυο κατά μέσο όρο 15%-16% σε σχέση με το 2019.
Τόσο η Νέα (Αντίρριο – Γιάννενα, τμήμα του ΠΑΘΕ) και Κεντρική Οδός (Ε65) όσο και η Αττική oδός του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσίασαν σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας, με τον αριθμό των διελεύσεων στον αστικό αυτοκινητόδρομο να διαμορφώνεται σε πάνω από 100 εκατομμύρια το 2024 έναντι 94 εκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά.
Αυξημένες είναι επίσης οι μετακινήσεις στην Ολυμπία Οδό, που εξυπηρετεί το μεγάλο ρεύμα οχημάτων στο κομμάτι Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα, στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Ράχες Μαλιακού – Κλειδί Ημαθίας), αλλά και στον λιγότερο εμπορικό Μορέα (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη).
Οπως αναφέρει στο «business stories» ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπία Οδός Λειτουργία Α.Ε. Κώστας Παπανδρέου, οι λόγοι που ανακάμπτει η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους σχετίζονται με την επιστροφή στην κανονικότητα στην οποία έχουμε πλέον εισέλθει μετά την περίοδο του COVID, αλλά και με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στους οδικούς άξονες την περίοδο 2017-2018. Πλέον τα έργα αυτά ενσωματώνουν όλα τα πλεονεκτήματα των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, όπως είναι η εξυπηρέτηση μέσα από ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, νέες μετακινήσεις χρηστών, καθώς επίσης εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε νέες περιοχές.
Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι η άνοδος θα συνεχιστεί με πιο ήπιους ρυθμούς, καθώς ενισχύεται και από την αύξηση του τουρισμού. Ειδικά για την Αττική, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων έχει χτυπήσει κόκκινο εξαιτίας των κενών στο συγκοινωνιακό έργο, η κίνηση στην Αττική oδό προσεγγίζει πλέον τα επίπεδα των πρώτων έξι ετών της λειτουργίας της (από 2005 έως 2010), τότε που η κυκλοφορία είχε κορυφωθεί και φρέναρε λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η αύξηση των διελεύσεων ενισχύει σημαντικά και τα έσοδα των εταιρειών με όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι παραχωρήσεις: σταθερές ταμειακές ροές, μακροχρόνιες συμβάσεις με προβλέψιμες αποδόσεις, αλλά και μεταφορά κόστους λειτουργίας στους χρήστες – καθώς οι δρόμοι συντηρούνται από τα διόδια μειώνοντας την πίεση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά τα πλεονεκτήματα καθιστούν πολύ ελκυστικές τις παραχωρήσεις είτε πρόκειται για παλιά είτε για νέα έργα, ανοίγοντας τον χορό των μετοχικών ανακατατάξεων, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν μέσα στη χρονιά. Στην αγορά περιμένουν τις εξελίξεις με τον ΒΟΑΚ για να κλείσει ο διαγωνισμός ώστε το σχήμα παραχώρησης -με προσωρινό ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- να τροποποιηθεί. Οπως φαίνεται, σε αυτό θα ενταχθούν οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η Aktor (πρώην Intrakat).
Οι κινήσεις της Ηochtief
Μια γεύση των αλλαγών πήραμε στην Ολυμπία Οδό, όταν στα τέλη του 2024 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 17% της Hochtief στους υπόλοιπους μετόχους της παραχώρησης. Οι Γερμανοί πούλησαν τη συμμετοχή τους στην Ολυμπία Οδό, και συγκεκριμένα στη γαλλική Vinci (ελέγχει πλέον το 36%), στην ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις (το 23%), στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (το 20,48%) και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (το 20,48%).
Επί του παρόντος, η Hochtief παραμένει με ποσοστό 38,8% στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, που είναι και ο leader του οδικού έργου, με τις πληροφορίες όμως να μην αποκλείουν κι εκεί μετοχικές ανακατατάξεις. Η παραχώρηση πρόσφατα εξασφάλισε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της με την αντικατάσταση ενός ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 420 εκατ. ευρώ το οποίο συνήφθη το 2007 και έχει διάρκεια έως το 2038, κάτι που ήταν ένα από τα ζητούμενα του έργου, με τη Vinci και τους άλλους παραχωρησιούχους να ενδιαφέρονται (εφόσον βγει και επισήμως το πωλητήριο) να αποκτήσουν το ποσοστό των Γερμανών.
Η αύξηση της συμμετοχής των υπόλοιπων μετόχων υπηρετεί αφενός την προσπάθεια να ενισχύσουν τη θέση τους στα έργα παραχώρησης, έχοντας το δικαίωμα πρώτης άρνησης σε περίπτωση αποχώρησης άλλου μέλους της κοινοπραξίας, αφετέρου να αποτρέψουν την είσοδο κάποιου ξένου λειτουργού ή fund στο μετοχικό κεφάλαιο των οδικών έργων που οι εταιρείες έχουν περιφρουρήσει τα τελευταία χρόνια, ελέγχοντας απόλυτα το παιχνίδι, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την Αττική Οδό. Παρά την παρέλαση υποψηφίων και των γερών πορτοφολιών της διεθνούς αγοράς, ο αυτοκινητόδρομος κατέληξε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χάρη στο αστρονομικό ποσό των 3,2 δισ. ευρώ που προσέφερε, με την κοινοπραξία Vinci – MEΤΚΑ να δίνει τη δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά μένοντας όμως εκτός διαγωνισμού.
Το φλερτ για ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις
Στην αγορά των οδικών παραχωρήσεων είναι κοινό μυστικό ότι προς πώληση βρίσκεται και η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, για την οποία εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον από τουλάχιστον δύο υποψηφίους. Ο ένας είναι η Αktor, η οποία χτίζει έναν αυτόνομο πυλώνα παραχωρήσεων μετά την αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων εντός του ομίλου της, και ο δεύτερος είναι η Vinci. Ο ευρωπαϊκός γίγαντας των παραχωρήσεων, παρά το μεγάλο εκτόπισμα που διαθέτει στη διεθνή αγορά, στην Ελλάδα δεν κατάφερε να ενισχύσει την παρουσία που επεδίωκε στα μεγάλα έργα παραχώρησης, στα οποία συμμετείχε ως βασικός διεκδικητής.
Στην περίπτωση της Εγνατίας το τρένο της υποβολής προσφοράς χάθηκε λόγω χαμηλού τιμήματος από τους Γάλλους (σε κοινοπραξία με τις ΑΒΑΞ και ΜΕΤΚΑ) και στην Αττική Οδό, αν και το τίμημα ανέβηκε πολύ, έχασαν από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η Vinci επομένως απώλεσε δύο μεγάλες ευκαιρίες για να ενισχύσει τη δύναμή της στον κλάδο των παραχωρήσεων και σε αυτή τη βάση φαίνεται να έχει ρίξει τις γέφυρες με την Ελλάκτωρ. Ολα θα κριθούν στο τίμημα και τις αποτιμήσεις, με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις να διαθέτει συμμετοχές σε μεγάλο κομμάτι των οδικών έργων πλην Αττικής oδού, Νέας και Κεντρικής Οδού. Το πόσο βαθιά είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι μνηστήρες θα φανεί το επόμενο διάστημα, με κάποιες εκτιμήσεις να μιλούν για εξελίξεις μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Πρόσφατα η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις εξασφάλισε ομολογιακό δάνειο ύψους 275 εκατ. ευρώ για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και για τις ανάγκες σε ίδια κεφάλαια και νέες επενδύσεις. Η μητρική Ελλάκτωρ από τον τομέα των παραχωρήσεων έχει υπολογίσει μερίσματα (ροές/έσοδα) 1 δισ. ευρώ τα προσεχή έτη, μέχρι να λήξουν οι συμβάσεις.
Οι κυκλοφορίες
Με βάση τα στοιχεία του «b.s.» για την πορεία των διελεύσεων την προηγούμενη χρονιά, η Ολυμπία Οδός κατέγραψε 59,2 εκατομμύρια μετακινήσεις έναντι 57,3 εκατομμυρίων το 2023.
Από τις 6 Οκτωβρίου του 2024 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής της Νέα Αττική Οδός, ανέλαβε τη διαχείριση του αυτοκινητόδρομου. Για το 2024 ο συνολικός αριθμός διελεύσεων στην Αττική οδό ανήλθε σε 100,2 εκατομμύρια έναντι 94,7 εκατομμυρίων το 2023, με τον μέσο ημερήσιο αριθμό διελεύσεων να ανέρχεται σε 273.800. Ειδικότερα, για την περσινή περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, όταν άλλαξε χέρια το έργο, ο συνολικός αριθμός διελεύσεων ανήλθε σε 25,8 εκατομμύρια έναντι 24,4 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2023, με τον μέσο ημερήσιο αριθμό διελεύσεων να διαμορφώνεται σε περίπου 280.100, που πλησιάζουν τις μετακινήσεις του 2010.
Οσο για τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους, στη Νέα και την Κεντρική Οδό πέρυσι η κυκλοφορία ήταν 60,6 εκατομμύρια έναντι 55,8 εκατομμυρίων το 2023, αυξημένη κατά 8,6%.
Διαβάστε ακόμη
Ο χάρτης των μισθών στην Ελλάδα – Αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα