Σε λεπτές συνταγματικές ισορροπίες έχουν περιέλθει οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων («Airbnb») στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά θα απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας το ερώτημα εάν η βραχυχρόνια μίσθωση συνιστά παράνομη μεταβολή της χρήσης του ακινήτου από κατοικία σε τουριστικό κατάλυμα και ειδικά σε περιοχές που ισχύει προστατευόμενο πολεοδομικό καθεστώς και απαγορεύεται η λειτουργία ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων, κ.λπ., όπως είναι η περιοχή της Πλάκας.

Στο ΣτΕ έχουν κατατεθεί έως τώρα 15 αιτήσεις ακύρωσης, καθώς ο Δήμος Αθηναίων αρνήθηκε να σφραγίσει διαμερίσματα στην Πλάκα τα οποία παραχωρούνται συστηματικά σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και διαφημίζονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο μίσθωσης καταλυμάτων («Airbnb»).

Όπως έλεγαν στο «ΘΕΜΑ» σύμβουλοι Επικρατείας τα ζητήματα που τίθενται με τις επίμαχες αιτήσεις ακύρωσης είναι πρωτόγνωρα για το δικαστήριο, καθώς τίθενται πρωτότυπα νομικά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Και εξηγούν ότι το μείζον ζήτημα που τίθεται είναι εάν η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων συνιστά παράνομη μεταβολή χρήσης ακινήτου από κατοικία σε τουριστικό κατάλυμα.

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του «Airbnb γίνεται γνωστό ότι μια πιθανή απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που κρίνει ότι τα «Airbnb» αποτελούν αλλαγή χρήσης των ακινήτων από κατοικία σε τουριστική χρήση, τινάζει στον αέρα τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στην Ελλάδα, πυροδοτώντας ένα ντόμινο οικονομικών και τουριστικών εξελίξεων στη χώρα.

Πάντως, όπως εκτιμούν σύμβουλοι Επικρατείας, λόγω μείζονος σπουδαιότητας το όλο αυτό καυτό πρωτότυπο νομικό θέμα, θα παραπεμφθεί από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ που είναι σήμερα στην Ολομέλεια προς οριστική κρίση.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr