Ελλάδα

Αλλαγή ώρας: Ένα «μαρτύριο» που δεν τελειώνει (vid)

  • newsroom


Δυο φορές το χρόνο αλλάζει η ώρα. Μια διαδικασία που φέτος θα τελείωνε. Αλλά τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να ομονοήσουν ποια ώρα θέλουν, τη χειμερινή ή τη θερινή;

Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν αναλώνεται το σύμπαν σε συζητήσεις για την αξία ή την απαξία αλλαγής ώρας από χειμερινή σε θερινή και το αντίθετο. Να σημαίνει άραγε ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματά μας; Σε κάθε περίπτωση το θέμα γίνεται και πάλι επίκαιρο.

Τα χαράματα της 31ης Οκτωβρίου, όποιος τέλος πάντων ήταν ακόμη ξύπνιος, έπρεπε να γυρίσει τον ωροδείκτη μια ώρα πίσω, δηλαδή από τις 03.00 στις 02.00.Οι υπόλοιποι και όσοι διαθέτουν δορυφορικά ρολόγια μπόρεσαν να συνεχίσουν αδιατάρακτα τον ύπνο τους και το πρωί βρήκαν τη σωστή ώρα στα ρολόγια και τους υπολογιστές τους.

Η ώρα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Τη σωστή ώρα; Ποια είναι η σωστή; Η επιθυμητή; Η χειμερινή ή ή θερινή; Η ΕΕ καθόρισε την αλλαγή της ώρας με δεσμευτική οδηγία το 2002 για όλα τα κράτη-μέλη. Η Γερμανία, ίσως και άλλες χώρες, από το 1980 το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου μπαίνει στη θερινή ώρα, ήδη από τις 22 Ιουλίου του 1978 η Ομοσπονδιακή Βουλή είχε ψηφίσει σχετικό νόμο.

Μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση συνεννοήθηκε με την ηγεσία της Ανατολικής Γερμανίας για να αποφευχθούν οι διαφορετικές χρονικές ζώνες. Στόχος της αλλαγής ήταν η καλύτερη χρήση του φυσικού φωτός για εξοικονόμηση ενέργειας μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Βέβαια ο στόχος δεν φαίνεται να έχει υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ναι μεν εξοικονομείται ηλεκτρικό, αλλά τους κρύους μήνες του χειμώνα χρειάζεται να ανάψει κανείς περισσότερη ώρα θέρμανση. Άρα πού ακριβώς είναι το κέρδος; Κάπως έτσι ξεκίνησε ευρωπαϊκή γκρίνια και παράπονα από ορισμένες χώρες ότι οι επιθυμίες τους δεν λαμβάνονται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που την οδήγησε το 2018 υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παρουσιάσει με πολύ ελάν πρόταση, η αλλαγή σε θερινή ώρα το 2019 να είναι η τελευταία. Υπήρξε μάλιστα και πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία μέσω διαδικτυακού δημοψηφίσματος να σταματήσει η αλλαγή ώρας.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle