Φραγμούς και εμπόδια για τους ανεμβολίαστους με χρονικό ορίζοντα επτά μηνών περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο μέτρων δημόσιας υγείας που παρουσίασε, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να ανασχεθεί η ορμητικότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Η νέα δέσμη περιορισμών, η οποία τίθεται σε εφαρμογή στις 13 Σεπτεμβρίου (παράλληλα με την επάνοδο στα θρανία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς) με διάρκεια έως τις 31 Μαρτίου 2022, αποσκοπεί στην άσκηση περαιτέρω πίεσης προς τους ανεμβολίαστους, καθώς ακουμπά σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής καθημερινότητας, ευελπιστώντας οι τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες να συναντηθούν με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση το τέταρτο πανδημικό κύμα εξελίσσεται σε «πανδημία για τους ανεμβολίαστους» (καθώς πάνω από το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ δεν είναι εμβολιασμένοι), έχοντας εκπονήσει έναν οδικό χάρτη σε διαφορετικά «επίπεδα εφαρμογής» μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Την ίδια ώρα, ο στενός κλοιός προς τους μη εμβολιασμένους πολίτες συνοδεύεται με επιμέρους χαλάρωση στο λιανεμπόριο, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσουν δημόσια υγεία και αγορά τη νέα σεζόν. Η κίνηση, άλλωστε, της κυβέρνησης να οριοθετήσει χρονικά την ισχύ του νέου πλέγματος περιορισμών επιτρέπει μια πιο ευέλικτη στάση απέναντι στις εμπορικές επιχειρήσεις, η οποία αναμένεται να γίνει απτή τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», επίκειται η διεύρυνση της αναλογίας ατόμων – τετραγωνικών μέτρων στα καταστήματα λιανικής πώλησης, ώστε να επιτρέπεται η είσοδος μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών ανά κατάστημα (και σε αυτά των εμπορικών κέντρων), με προϋπόθεση πάντα την πιστή τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Υπενθυμίζεται ότι στις προδιαγραφές που είχε θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Μάιο για την επανεκκίνηση της κανονικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είχε προβλεφθεί η αναλογία ενός πελάτη ανά 25 τ.μ., η οποία συζητείται πλέον να επεκταθεί στο ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. Επιπλέον, με το υφιστάμενο πλαίσιο θα λειτουργήσουν τον φετινό χειμώνα και τα εμπορικά κέντρα (και malls), χωρίς καμία μεταβολή προς το παρόν στους όρους εισόδου, επιτρέποντας δηλαδή την πρόσβαση σε όλους τους πολίτες με προϋπόθεση την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης.

Μέτρα και στις εκκλησίες

Με την ίδια αναλογία ατόμων/τετραγωνικά μέτρα (1 άτομο ανά 25 τ.μ.) με το λιανεμπόριο θα εξακολουθούν να λειτουργούν και οι ιεροί ναοί φέτος τον χειμώνα, ενώ παραμένει το ανώτατο όριο των 100 ατόμων ανά ναό και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας για όλους τους παριστάμενους.

Ως προς τη φιλοσοφία του νέου πακέτου μέτρων, αυτή συνοψίζεται στην εξαίρεση των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους, αλλά και τον επισταμένο έλεγχο μέσω της υποχρεωτικής διάγνωσης του κορωνοϊού, προκειμένου να απομονώνονται γρήγορα τα νέα κρούσματα.

Μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους

Μάσκα παντού

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στο εξής σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Αναστολή εργασίας

Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε αναστολή -χωρίς την παραμικρή παράταση- υγειονομικοί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών. Στο μέτρο υπάγεται, με βάση το άρθρο 206 παρ. 2 του ν. 4820/2021, όλο το προσωπικό των:
■ Ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας,
■ Διαγνωστικών κέντρων
■ Κέντρων αποκατάστασης
■ Κλινικών
■ Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας
■ ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμα

Μέρες ανασχηματισμού, γάμοι και βαφτίσια αλά Μονακό και… ρωσικές παπάτζες Μυκόνου! 

«Στάμου» vs «Δημητρίου»: Η μάχη του ρυζόγαλου

«Αιολική Μήλου»: Ένα project αφαλάτωσης μπροστά από την εποχή του