Αν κάτι συμβολίζει την επιστροφή στην κανονικότητα, είναι η επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Ο Ιερός Βράχος ανοίγει αύριο και η ζήτηση για την απαθανάτισή των στιγμών είναι μεγάλη. Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τα εξής:

«Με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων, χρήση μάσκας και απόστασης 1,5 μέτρου», θα επιτραπεί η είσοδος δημοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογράφων, ελεγχόμενα, αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 10:30 το πρωί΅«δεδομένου ότι ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ζητούν να καλύψουν την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και να δουν τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί».

Η πανδημία δεν είναι η πρώτη που ξέσπασε γύρω από την Ακρόπολη στη μακραίωνη ιστορία της. Είναι όμως η πρώτη φορά που το άνοιγμα των πυλών της θα μεταδοθεί «ζωντανά σε όλον τον πλανήτη.

Τι προβλέπεται για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης

Το υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει ότι «εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου. Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για την προμήθεια απολυμαντικών ειδών. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο, όπως για παράδειγμα στα Προπύλαια της Ακρόπολης, στο σημείο που συμπίπτει άνοδος και κάθοδος. Τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν ορίζουν όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, όπως εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό».

«Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη», συνεχίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οι επισκέπτες, για τη προστασία τους, πρέπει να τηρούν «την απόσταση 1,5 μέτρων κατ΄ ελάχιστον, τόσο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και στην αναμονή για την έκδοση εισιτηρίου» και την αναμονή, που «θα γίνεται σε συγκεκριμένες θέσεις με ειδική σήμανση», ενώ συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας και αντισηπτικού διαλύματος.

Για τους ξεναγούς είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, όταν γίνεται οργανωμένη ξενάγηση με συχνή αντισηψία χεριών, εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρόσβασης, όπου είναι εφικτό, όπως και χρήση ασύρματης ξενάγησης. Κλιμάκια του ΥΠΠΟΑ θα επιβλέπουν τις επόμενες ημέρες, με αυτοψία, την τήρηση των μέτρων και την ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων. Επισημαίνεται ότι όλα τα μέτρα τελούν υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση.

Όσον αφορά στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ), η ανακοίνωση ενημερώνει ότι το ΤΑΠΑ «έχει αποστείλει οδηγίες για τη λειτουργία των πωλητηρίων (με αναλογική εφαρμογή των όσων ισχύουν για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης), καθώς επίσης και σχετικό υγειονομικό υλικό, όπως και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους. Έχει διασφαλιστεί η επάρκεια προσωπικού και πωλητέων ειδών για όλη τη θερινή περίοδο. Σχετικά με τη λειτουργία των αναψυκτηρίων εντός των αρχαιολογικών χώρων προτείνεται στους ιδιώτες εκμισθωτές η λειτουργία τους με τη μορφή take – away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την ημερομηνία που θα καθορισθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (έχει ανακοινωθεί η 1η Ιουνίου 2020), τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα δοθούν. Το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα λειτουργήσει κανονικά από το διαδικτυακό τόπο: https://etickets.tap.gr/