Στις ράγες μπήκαν σήμερα, Δευτέρα 3 Απριλίου, τα επιβατικά τρένα στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, έναν και πλέον μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο πλαίσιο επανεκκίνησης του σιδηρόδρομου.

Στο πρώτο δρομολόγιο με αναχώρηση από τον σταθμό Λαρίσης για Καλαμπάκα ταξιδεύουν ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ  Παναγιώτης Τερεζάκης και στελέχη της Hellenic Τrain, θέλοντας να δώσουν το μήνυμα ότι οι μετακινήσεις είναι ασφαλείς.    Το πρώτο δρομολόγιο της Ηellenic Train ξεκίνησε στις 08:28 από τον σταθμό Λαρίσης προς Καλαμπάκα και το δεύτερο δρομολόγιο αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:28 και θα πραγματοποιήσει τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή των συμβάντων στα Τέμπη ότι θα είναι ο πρώτος ταξιδιώτης του σιδηροδρόμου, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης και ασφαλούς επανεκκίνησης των τρένων σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη παραμένει μουδιασμένη και επιφυλακτική.

Η αυλαία των επιβατικών δρομολογίων  άνοιξε σήμερα 3/4 στις 08.28 με την αμαξοστοιχία 882 για το ταξίδι Αθήνα-Καλαμπάκα-Αθήνα. Στις 10.28 π.μ θα αναχωρήσει επίσης και το πρώτο τρένο στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι τα πρώτα επιβατικά βαγόνια για Θεσσαλονίκη θα αναχωρούσαν την 1 Απριλίου. Ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο και κατόπιν παρεμβάσεων, το ταξίδι να μετακινηθεί για σήμερα Δευτέρα 3 Απριλίου για την καλύτερη προετοιμασία των δρομολογίων.

Την προσεχή Παρασκευή (7 Απριλίου), εντάσσονται στο πρόγραμμα το δεύτερο ΙC Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας στο τμήμα Πειραιάς-Μαγούλα-Πειραιάς, καθώς και το δρομολόγιο Αθήνα-Λειανοκλάδι-Αθήνα. Την Μ. Τρίτη (11 Απριλίου) προστίθεται στα δρομολόγια, το τρίτο IC Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Παράλληλα θα ανακοινωθούν εντός των ημερών τα δρομολόγια στις γραμμές Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Με το νέο σχεδιασμό η ταχύτητα του τρένου δεν θα υπερβαίνει τα 80 έως 100 χιλιόμετρα, θα υπάρχουν στις θέσεις τους δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό, θα γίνονται για αρχή περιορισμένα δρομολόγια και θα υπάρχουν συνοδοί σε κάθε τρένο.

Να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη εβδομάδα εκτελούνται τα εξής δρομολόγια: – Πειραιάς – Αθήνα – Αεροδρόμιο, Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο, Άνω Λιόσια – Κάντζα, Αθήνα – Χαλκίδα, Προαστιακός Πάτρας, Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο- Διακοφτό – Καλάβρυτα, Ικόνιο- Θριάσιο – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη (εμπορευματικό), Θεσσαλονίκη – Στρυμόνας -Προμαχώνας και Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο (εμπορευματικό).

Διαβάστε ακόμη

«Φωτιά» οι τιμές στα ακίνητα: Ανοδικά και το α’ τρίμηνο 2023 με αύξηση 5,5% στις τιμές πώλησης και 4,2% στα ενοίκια

Τα προεκλογικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο Ζαννής και το Chateau Miraval, τα δικαστήρια HSBC και MIG, η Μεγάλη Παρασκευή και ο Μπλε Κέδρος

Οι 5 ελληνικές startups που εξασφάλισαν χρηματοδότηση κόντρα στο κλίμα – Πόσα κεφάλαια κατάφεραν να συγκεντρώσουν