Σε… χάος έχει οδηγηθεί η υπόθεση της αποχής των συμβολαιογράφων, με δεδομένη τη διαφορετική στάση που διατηρούν οι διαφορετικοί σύλλογοι ανά τη χώρα και απειλώντας με «έμφραγμα» τις μεταβιβάσεις ακινήτων στην πρωτεύουσα. Με τα χρονικά περιθώρια για το ντεμπούτο του ψηφιακού συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτων (1η Ιανουαρίου) να στενεύουν, τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου συνεχίζουν την αποχή ως την 8η Ιανουαρίου -οπότε και έπεται νέα συνεδρίασή τους- ενώ οι συνδικαλιστές συμβολαιογράφοι άλλων περιοχών της χώρας (για παράδειγμα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, περιοχών της Κρήτης) εργάζονται κανονικά.

Έχει προηγηθεί ένα θρίλερ διαβουλεύσεων, καθώς εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων των συμβολαιογράφων, κατέθεσαν τα αιτήματά τους στις ηγεσίες των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, τα δύο Υπουργεία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία έκαναν γνωστή την επιτυχία των διαπραγματεύσεων και, προς επιβεβαίωση τούτου, η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας εξέδωσε δελτίο Τύπου, με το οποίο ανακοίνωνε την εισήγησή της για λήξη της αποχής. Στη γενική συνέλευση που ακολούθησε, ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Ακολούθησε επίσκεψη του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, όπου επιβεβαιώθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι θα… τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Και πάλι, όμως, στις 12 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε συνέχιση της αποχής επ’ αόριστον, με σύγκληση νέας ΓΣ για να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα στις 8 Ιανουαρίου 2024.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr