Ελλάδα

Άρειος Πάγος: Άσκησε αναίρεση στην αθωωτική απόφαση για την τέφρα της ΔΕΗ στην Κοζάνη

  • newsroom


Eίχε αποδοθεί υπαιτιότητα σε στελέχη της ΔΕΗ για τις υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό κοινοτήτων της Κοζάνης

Από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για το περιβάλλον, Χαράλαμπο Μωυσίδη, ασκήθηκε αναίρεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Δυτικής Μακεδονίας με την οποία αθωώθηκαν στελέχη της ΔΕΗ για το αδίκημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή της Κοζάνης. Η αναίρεση ασκήθηκε για έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας της αθωωτικής εφετειακής απόφασης.

Στα στελέχη της ΔΕΗ είχε αποδοθεί υπαιτιότητα για τις υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό των κοινοτήτων, Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου και Ακρινής της Κοζάνης, που φέρονται ότι προέρχονταν από την παραγόμενη τέφρα στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Δημητρίου, που απέχει περίπου 15 χλμ. βορειοανατολικά της Κοζάνης.

Το Τριμελές Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, έχει κρίνει ομόφωνα αθώους δυο πρώην διευθυντές του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ και απάλλαξε τρίτον λόγω παραγραφής. Τα τρία διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, απαλλάχθηκαν για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό των τριών επίμαχων κοινοτήτων του Δήμου Κοζάνης.

Μηνύσεις είχαν καταθέσει το 2013 οι πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων, ενώ στους τρεις διευθυντές της ΔΕΗ είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για υποβάθμιση περιβάλλοντος και για κακή διαχείριση της τέφρας, που μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή του Ελλησπόντου.

Οι πρώην διευθυντές της ΔΕΗ, πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για πλημμελή επιτήρηση και μέριμνα κατά την ασφαλή μεταφορά της τέφρας, που είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου στα νερά της περιοχής.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης το 2019, επέβαλλε την ποινή φυλάκισης των 18 μηνών σε δυο στελέχη της ΔΕΗ, την ποινή των 8 μηνών σε τρίτο, ενώ είχε κηρύξει αθώο τέταρτο στέλεχος.

Διαβάστε ακόμη:

Έλον Μασκ – Twitter: Ποια τράπεζα έχει όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από το deal

«Μαύρισαν» οι προοπτικές στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση έως 5,5% στα blue chips, απώλειες 3% στις τράπεζες

Φυσικό αέριο: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει σε ρούβλια – 10 άνοιξαν λογαριασμό στην Gazprombank