Τέσσερις ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες σε ρούβλια, όπως απαίτησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο με άτομο που πρόσκειται στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC.

Ακόμη και αν οι άλλοι αγοραστές απορρίψουν τους όρους του Κρεμλίνου, περισσότερες διακοπές μετά την αναστολή προμήθειας φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη δεν είναι πιθανό να υπάρξουν πριν από το δεύτερο μισό του Μαΐου, όταν θα πρέπει να γίνουν οι επόμενες πληρωμές, δήλωσε το πρόσωπο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητηθούν εμπιστευτικά θέματα.

Δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στην Gazprombank που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές, δήλωσε το άτομο.

Οι προμήθειες προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία διακόπηκαν αφού αρνήθηκαν τον προτεινόμενο μηχανισμό της Gazprom για πληρωμές σε ρούβλια, ο οποίος, σύμφωνα με τον γίγαντα του φυσικού αερίου, δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πρόσωπο. Η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Αφού η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η Μόσχα απαίτησε να πληρωθεί σε ρούβλια για τις αποστολές από την 1η Απριλίου. Αλλά το μπλοκ είπε στα κράτη μέλη ότι ο μηχανισμός που πρότεινε το Κρεμλίνο, ο οποίος απαιτούσε το άνοιγμα λογαριασμών σε ευρώ και ρούβλια στην ελεγχόμενη από το κράτος Gazprombank, θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο – Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι

Έντοκα 6μηνης διάρκειας εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ – Άντλησε 625 εκατ. ευρώ με αρνητική απόδοση

Πέτρος Φιλιππίδης: Σε αναστολή το σφυρί για το σπίτι στο Ψυχικό