Ελλάδα

Άρση lockdown: Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ – Tα πρόστιμα για τους παραβάτες

  • newsroom


Η επιστροφή στην κανονικότητα των μετακινήσεων και δραστηριοτήτων είναι σταδιακή και τα πρόστιμα για την παραβίαση των μέτρων παραμένουν - Τι ισχύει για πολίτες και επιχειρήσεις

Μπορεί από χθες Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021, να χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, ωστόσο κάποια από αυτά εξακολουθούν να ισχύουν και μαζί τα πρόστιμα, με τα οποία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι οι παραβάτες.

Το βασικότερο μέτρο που ισχύει είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Για όσους δεν φορούν μάσκα ή τη χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο, το πρόστιμο είναι στα 300 ευρώ.

Στα μέτρα που παραμένουν είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας, παρά το γεγονός ότι το ωράριό της πλέον είναι μειωμένο. Πλέον, από τις 14 Μαΐου 2021 η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 00:30 και ισχύει μέχρι τις 05:00.
Και σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο για την παραβίαση του μέτρου είναι 300 ευρώ.

Η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση εξακολουθεί επίσης να ισχύει, ενώ λόγω της μειωμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας θα κλείνει στις 00:15. Το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι από 2.000 – 5.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να μπει λουκέτο στην επιχείρηση.

Σε περίπτωση διοργάνωσης συναθροίσεων ή εκδηλώσεων από επιχειρήσεις, για την πρώτη παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες, ενώ για τη δεύτερη το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 30 ημερολογιακές ημέρες.

Ωστόσο, σε περίπτωση διοργάνωσης συναθροίσεων ή εκδηλώσεων από φυσικά πρόσωπα, τα πρόστιμα είναι 3.000 ευρώ και πρόστιμο 5.000 ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα:

«Έκρηξη» δημοσίων επενδύσεων 10 δισ. ευρώ το 2022

Πόσα χρήματα πρέπει να έχεις στις ΗΠΑ για να θεωρείσαι ευκατάστατος; – Έχουμε την απάντηση

Άρση lockdown: Παίρνοντας πίσω την παλιά ζωή μας