Σε μια αγορά που δοκιμάζεται από αυξημένο ενεργειακό κόστος και ακριβές πρώτες ύλες, οι Έλληνες ζαχαροπλάστες δίνουν φέτος τη δική τους «μάχη» ενόψει των εορτών.
Ο Γιάννης Γλύκος, πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, εξηγεί στο ΕΡΤnews ότι οι επαγγελματίες του κλάδου κρατούν τις τιμές χαμηλά — αλλά «πλέον δεν βγαίνουν».
«Πριν δύο χρόνια ο τόνος του κακάο είχε 2.000 δολάρια· τώρα άγγιξε τα 12.000. Εμείς, αντί για αύξηση 300%, κάναμε μόλις 20%-30%», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Απορροφήσαμε όσο μπορούσαμε, αλλά τα μαγαζιά δεν αντέχουν άλλο».
Η αποκλιμάκωση στις τιμές του κακάο δεν έφτασε ποτέ στα ράφια
Παρότι οι διεθνείς τιμές του κακάο έχουν υποχωρήσει από τα 12.000 στα 6.000 δολάρια, η μείωση δεν έχει περάσει στην αγορά.
«Αγοράζαμε σοκολάτα 4 ευρώ το κιλό, φτάσαμε στα 12 και τώρα πληρώνουμε ακόμα 9 με 10 ευρώ», ανέφερε ο κ. Γλύκος, σημειώνοντας ότι η πραγματική μείωση δεν έχει μετακυλιστεί στους επαγγελματίες.
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: σταθερές τιμές, ίδιο άρωμα παρά την πίεση
Για τα παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων, όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής.
«Φέτος πωλούνται από 13,80 έως 18 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το μαγαζί. Δεν υπάρχει αύξηση, γιατί τα βούτυρα έχουν σταθεροποιηθεί», ανέφερε.
Οι ζαχαροπλάστες επιλέγουν να διατηρήσουν τις τιμές «ώστε να μη χαθεί η εορταστική διάθεση», ακόμη κι αν το κέρδος τους μειώνεται.
Οι πάστες γίνονται πολυτέλεια – «Ο πελάτης παίρνει όσες και τα μέλη της οικογένειας»
Αντίθετα, στις πάστες, η αύξηση είναι πιο ορατή. «Μια πάστα που πέρυσι είχε 2 ευρώ, φτάνει σήμερα 3 ή και 4 ευρώ», παραδέχθηκε ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών.
Ωστόσο, οι επαγγελματίες προσπαθούν να κρατήσουν ενιαία τιμή: «Δεν μπορείς να λες στον πελάτη πάρε αυτή 3 ευρώ και την άλλη 4. Τιμολογούμε όλες τις πάστες στα 3,5 ευρώ και τελειώνει η ιστορία».
Οι πελάτες, όπως λέει, προσαρμόζουν τις αγορές τους: «Αγοράζουν όσες πάστες είναι και τα μέλη της οικογένειας».
Παρά τις δυσκολίες, οι ζαχαροπλάστες επιμένουν να προσφέρουν γλυκά που κρατούν ζωντανό το πνεύμα των γιορτών. Όμως πίσω από κάθε μελομακάρονο κρύβεται ένας αγώνας επιβίωσης — απέναντι σε τιμές ενέργειας, πρώτων υλών και διεθνών αγορών που δεν γλυκαίνουν καθόλου.
Διαβάστε ακόμη
Ελαιόλαδο: Γιατί έχει μπει στο μάτι ληστών και οργανωμένων κυκλωμάτων
Χρέη – ρεκόρ 3,7 δισ. ευρώ του Δημοσίου
Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά με… ιστορία για «Μύλοι Βλαχογιάννη» και «Ελφίκο» (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.