Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(Last upd 13:15)

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει αυτήν την ώρα η πυρκαγιά στη Δυτική Αττική. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από Ψάθα προς Λούμπα, το οποίο αποτελεί το πιο ενεργό σημείο. Στο νοτιοανατολικό τμήμα προς τη Μονή Παναχράντου και βορειοανατολικά προς Αγία Παρασκευή και Άγιο Νεκτάριο, κομμάτι που απασχολούσε όλες αυτές τις ημέρες τις πυροσβεστικές δυνάμεις, εμφανίζει κυρίως καπνογόνα σημεία και «καντηλάκια», με τους δασοκομάντος να επιχειρούν σε όλα αυτά τα σημεία ώστε να τα διασφαλίσουν και να ανακόψουν εγκαίρως τυχόν αναζωπυρώσεις, αποτρέποντας την περαιτέρω εξάπλωσή τους.

Οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί εκ νέου και συγκεκριμένα επί ποδός βρίσκονται 526 πυροσβέστες με 29 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 141 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 26 Ρουμάνων με 5 οχήματα και 23 Γάλλων με 4 οχήματα που έχουν μεταβεί στην χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Παράλληλα, μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, από την διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, συνεχίζουν τις προσπάθειες για διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία. Επιπλέον, συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχει ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ».

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ παραμένουν σε διασπορά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ λεωφορεία του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης πολιτών, εφόσον απαιτηθεί.

Η διαχείριση όλων των δυνάμεων πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Κρίσιμες θεωρούνται οι ώρες μετά τις 13:00-13:30, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται και η υγρασία πέφτει, ευνοώντας νέες αναζωπυρώσεις.

Συνεχείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα στην Ψάθα

Συνεχείς ρίψεις νερού πραγματοποιούν τα εναέρια μέσα στην περιοχή της Ψάθας, δίνοντας μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν αδιάκοπα πάνω από το πύρινο μέτωπο, ενισχύοντας τις επίγειες δυνάμεις που προσπαθούν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Ανυπολόγιστες καταστροφές από τη φωτιά σε Δυτική Αττική και Βοιωτία

fwtia_next_day__5_
fwtia_next_day__6_
fwtia_next_day__7_
fwtia_next_day__1_
fwtia_next_day__2_

Σε ισχύ εκτροπές κυκλοφορίας στο Πόρτο Γερμενό λόγω πυρκαγιάς

– Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων, από την παραλία Ψάθας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψάθα.

– Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος ανώνυμης οδού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τον οικισμό Λούμπα και προς Αλεποχώρι.

– Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, μετά τον οικισμό Άνω Αλεποχώρι, από το ύψος ανώνυμης οδού προς τον οικισμό Λούμπα.

– Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων, από το ύψος του καταστήματος με την επωνυμία «Agora Psatha», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πόρτο Γερμενό.

– Στην επαρχιακή οδό Οινόης – Πόρτο Γερμενού, από το ύψος της επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψάθα.

Στις πληγείσες περιοχές ο Τουρνάς

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, μετέβη χθες αργά το βράδυ στις περιοχές Ψάθας, Λούμπας και Μεγάρων, όπου ενημερώθηκε από τους επικεφαλής των επιχειρησιακών δυνάμεων για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, συναντήθηκε με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που επιχειρούσαν στο πεδίο, εκφράζοντάς τους την εκτίμηση και τη στήριξή του για το έργο που επιτελούν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

purosvestes1

Κάηκαν 134.585 στρέμματα από τις πυρκαγιές στην Αττική και τη Βοιωτία

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση από την Υπηρεσία Copernicus, και με βάση δορυφορική εικόνα της πυρκαγιάς στην Αττική και τη Βοιωτία που ελήφθη χθες στις 12.16, η πληγείσα έκταση συνολικά ανέρχεται σε 134.585 στρέμματα. Ειδικότερα, η συνολική έκταση της περιμέτρου της πυρκαγιάς στη Βοιωτία (Ξηρονομή) είναι 30.966 στρέμματα ενώ στην Αττική/Βοιωτία (Πόρτο Γερμενό) 103.619.

fwtia_xartis_

Τα τρία μέτωπα της πυρκαγιάς

Η τεράστια περιοχή των επιχειρήσεων έχει χωριστεί, υπό τον συντονισμό του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου «Όλυμπος», σε τρεις βασικούς τομείς.

Ο πρώτος βρίσκεται βόρεια και βορειοανατολικά της Ψάθας, προς τα Βίλια, και περιλαμβάνει τις περιοχές Κρύο Πηγάδι, Άγιος Νεκτάριος, Αγία Παρασκευή και την κορυφογραμμή του Κιθαιρώνα.

Ο δεύτερος εκτείνεται στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα, στις περιοχές Ψάθα, Λούμπα, Βένιζα και Ζάχουλη, ενώ ο τρίτος βρίσκεται νοτιοανατολικά, από το Κανδήλι και τη Μονή Καμάρα έως την περιοχή προς τα Μέγαρα.

Σε όλους τους τομείς καταγράφεται γενικότερη ύφεση, με την εικόνα σε Λούμπα, Ζάχουλη και Κανδήλι να θεωρείται πιο ήρεμη. Ωστόσο, η πολύ μεγάλη περίμετρος της πυρκαγιάς και οι πολυάριθμες διάσπαρτες εστίες δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Το πιο ενεργό σημείο πάνω από την Ψάθα – Στη μάχη 450 πυροσβέστες

Το δυσκολότερο τμήμα παραμένει στην περιοχή της Ψάθας, όπου οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν πλήθος μικρών ενεργών εστιών.

Τα λεγόμενα «καντηλάκια» διατηρούν θερμότητα και μπορούν να επανενεργοποιηθούν, προκαλώντας νέες αναζωπυρώσεις στις πλαγιές πάνω από τον οικισμό, όπου υπάρχουν ελαιόδεντρα και δασική έκταση.

Οι επίγειες δυνάμεις εργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για την κατάσβεση των εστιών και τη δημιουργία ζωνών ανάσχεσης, ώστε με την έναρξη των εναέριων επιχειρήσεων να περιοριστούν τα πλέον επικίνδυνα σημεία.

Στην περιοχή επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 126 οχήματα και 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μαζί με εθελοντές και πλήθος υδροφόρων. Στις ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν συνολικά 46 πυροσβέστες από τη Γαλλία και τη Ρουμανία, 23 από κάθε χώρα, με οκτώ οχήματα.

Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας διατέθηκαν για την αεροπυρόσβεση 34 εναέρια μέσα, από τα οποία 23 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα. Τα τρία ελικόπτερα είχαν συντονιστικό ρόλο.

Στην επιχείρηση συμμετέχει επίσης η ομάδα «Δευκαλίων» των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ μηχανήματα της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Μηχανήματα έργου και υδροφόρες έχουν διαθέσει οι Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί δεξαμενές για την υδροδοσία των ελικοπτέρων, ώστε να μειώνεται ο χρόνος ανάμεσα στις ρίψεις.

Μηχανήματα του Στρατού και των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και υποστηρίζουν την επιχείρηση με υδροφόρες και δεξαμενές.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική και στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας και Χίου.

Το Πυροσβεστικό Σώμα παραμένει σε γενική επιφυλακή, λόγω των πολλαπλών συμβάντων σε ολόκληρη τη χώρα και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr