Ευρεία σύσκεψη με θέμα τις ελλείψεις στα φάρμακα πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ, καθώς και εκπρόσωπο από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων.

Όπως αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρείες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό, κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι σύντομα θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους για τη σχετική ενημέρωση και τον συντονισμό, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη για τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε την επικαιροποίησή τους ως εξής:

  • Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
  • Συνεχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
  • Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
  • Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
  • Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
  • Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
  • Ύπαρξη συνεχούς συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
  • Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
  • Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
  • Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη

Στο «κόκκινο» η αγορά ενέργειας και το 2023 – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Qatargate: Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση ασυλίας δύο βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο

Έρευνα για την ηλεκτροκίνηση: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει