Ελλάδα

Εμβόλια, self test και μάσκες: Τρία όπλα στον αγώνα κατά του κορωνοϊού

  • newsroom


Λόγω των self test έχουν εντοπιστεί εγκαίρως και έχουν απομονωθεί από τον περασμένο Απρίλιο περίπου 190.000 κρούσματα

Με «όπλα» τα εμβόλια, τα self test και σε εμβολιασμένους και τη χρήση μάσκας και των λοιπών μέτρων προστασίας θα διανυθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια οι επόμενες εβδομάδες. Οι εορτές – Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια- λόγω της κινητικότητας και των συναθροίσεων που συνεπάγονται, απασχολούν τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές για την επίδραση που μπορεί να έχουν στην οριακή μείωση που έχει αρχίσει να καταγράφεται στα νέα κρούσματα και στην πορεία της επιδημίας κορωνοϊού.

Όπως υπογράμμισε χθες κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η συσχέτιση της χαμηλής, κάτω του 50%, εμβολιαστικής κάλυψης ανά περιφερειακή ενότητα με τις αυξημένες νοσηλείες λόγω covid-19 και τους περισσότερους θανάτους είναι σαφής και ξεκάθαρη. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης και θανάτου μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό διατρέχουν οι ευάλωτοι και ηλικιωμένοι. Στο πλαίσιο αυτό, η καθηγήτρια επανέλαβε χθες έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν, ιδίως όμως τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων. «Υπάρχει πλέον μεγάλη δυναμική στον προγραμματισμό νέων ραντεβού για 1η δόση από άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ωστόσο δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε. Τον Νοέμβριο τα ημερήσια ραντεβού για την 1η δόση του εμβολιασμού δεν ξεπερνούσαν τα 3.000 την ημέρα σε αυτή την κατηγορία πληθυσμού, και τώρα έχουν κλειστεί σε δυο τρία 24ωρα περισσότερα από 34.000 ραντεβού. Παραμένουν, ωστόσο, περίπου 450.000 άτομα άνω των 60 χρόνων, που δεν έχουν κινητοποιηθεί ώστε να προστατευτούν και εμείς πρέπει να φροντίσουμε γι αυτό. Να τους ενημερώσουμε, να τους υπενθυμίσουμε, να τους εξηγήσουμε γιατί πρέπει να εμβολιαστούν» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην αναμνηστική (τρίτη) δόση, λέγοντας πως «με τόσο μεγάλη διασπορά κρουσμάτων και με τις εορτές να πλησιάζουν φέρνοντας συναθροίσεις, πρέπει να θωρακιστούμε άμεσα όλοι όσοι έχουμε συμπληρώσει το ελάχιστο χρονικό διάστημα με την τρίτη δόση».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr