Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, όπως όλα δείχνουν, εκτός δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης από την μετάλλαξη Ομικρον. Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα συνδυαστεί με αυξημένα τεστ και νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αποκάλυψε το “protothema.gr”.

Σήμερα συνεδριάζει η επιστημονική επιτροπή στις 14.00 το μεσημέρι, για να συζητήσει τους όρους και τις νέες προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις από τις διακοπές των Χριστουγέννων και αμέσως μετά αναμένονται ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, εφόσον υπάρξουν τελικές αποφάσεις. Την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σύσκεψη με τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας για το θέμα της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων, με γενική γραμμή να παραμένει το άνοιγμα των σχολείων και η αναζήτηση τρόπων επικαιροποίησης στο πρωτόκολλο για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Ηδη άνοιξαν τα σχολεία σε Βρετανία, Γαλλία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η μόνη χώρα που έχει αποφασίσει το κλείσιμο των σχολείων μέχρι στιγμής είναι η Ολλανδία.

Οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες η επιτροπή θα συζητήσει την επιστροφή στα σχολεία είναι η αύξηση των εβδομαδιαίων self test από δύο σε τρία και η επέκτασή τους στο σύνολο των μαθητών -εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων- ενώ φαίνεται ότι απορρίπτεται η υιοθέτηση του rapid test, κυρίως για πρακτικούς λόγους καθώς ο συνωστισμός 1,5 εκατομμυρίου μαθητών για τη διενέργεια rapid test, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο θα ήταν μη ρεαλιστικός.

Δεύτερον, η αλλαγή των πρωτοκόλλων προβλέπει τη μείωση του ποσοστού 50% συν ένα σε 30% συν ένα των μαθητών που πρέπει να νοσήσουν για να κλείσει ένα τμήμα, καθώς επίσης την αντικατάσταση του λεγόμενου «σταυρού» που σχηματίζεται γύρω από ένα κρούσμα στην τάξη από τον έλεγχο του συνόλου των μαθητών με rapid test.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τα μέτρα που εφάρμοσε από την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, δεν χάθηκαν μαθήματα και τα κρούσματα ήταν ελεγχόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των τμημάτων που χρειάστηκε να κλείσουν σε σύνολο 81.000 σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπέρασε ποτέ το 0.02%.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr