Με επικαιροποιημένο οδικό χάρτη πορεύεται η χώρα μας μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού. Eναν χάρτη που σχεδιάστηκε με βάση τα νέα δεδομένα για τον κυρίαρχο πια στη ζωή μας ιό και την εκ των πραγμάτων συμβίωση μαζί του, αλλά και τα επιστημονικά «δώρα», τόσο των εμβολίων όσο και των θεραπειών για τη λοίμωξη COVID-19 που έχουμε στη διάθεσή μας. Εκτός από τα αντι-ιικά φάρμακα, το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να διαθέσει τις επόμενες μέρες την πρώτη προφυλακτική θεραπεία (μονοκλωνικά αντισώματα) για τη λοίμωξη COVID σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, κυρίως σε ανοσοκατασταλμένους.

Οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Omicron δημιουργούν τις τελευταίες εβδομάδες αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού με μεγάλη ταχύτητα σε όλη την επικράτεια. Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν τους σκληρούς δείκτες με πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς αποτυπώνουν την αποσύνδεση των δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων κορωνοϊού ημερησίως από τις νοσηλείες και ιδίως από τις διασωληνώσεις στις ΜΕΘ. Τοποθετούν χρονικά την κορύφωση του κύματος στα μέσα Ιουλίου, ωστόσο δεν αποκλείουν και ένα παρατεταμένο, «απλωμένο» κύμα νέων κρουσμάτων όπως και επαναλοιμώξεων μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Δεν παραβλέπουν ακόμη ότι τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού κορυφώνεται η κινητικότητα του πληθυσμού, κάτι που ενδέχεται να συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα.

Η «έξοδος» από αυτό το καλοκαιρινό επιδημικό κύμα γίνεται με την ενεργοποίηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως συνέβαινε και στα προηγούμενα κύματα, και με την ώθηση που δίνει πια στους πολίτες η ανοσία που έχουν αποκτήσει – φυσική λόγω της νόσησης, τεχνητή χάρη στα εμβόλια και υβριδική, δηλαδή και με τους δύο τρόπους. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, με βασικό τη χρήση μάσκας, ιδίως από τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους, παραμένει σταθερή σύσταση των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών προς τους πολίτες.

Ο πλήρης εμβολιασμός (με δύο δόσεις) περισσότερων από 7,6 εκατομμυρίων ατόμων στη χώρα μας και ο αναμνηστικός (με πρώτη αναμνηστική δόση) 6,2 εκατομμυρίων ατόμων, ιδίως ηλικιωμένων, επιτρέπει μεν στον κορωνοϊό να κυκλοφορεί και να προκαλεί μολύνσεις, αλλά έχει περιορίσει δραστικά τις σοβαρές λοιμώξεις και την ανάγκη νοσηλείας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr