Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που ξεκινά καθώς οι επιστήμονες αναμένεται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για περαιτέρω άρση των μέτρων, εκτός του ήδη ανακοινωθέντος χρονοδιαγράμματος.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν το πρώτο με την εστίαση ανοιχτή και τις οργανωμένες παραλίες να υποδέχονται κοινό. Οι πολίτες φάνηκε πως είχαν ανάγκη να ζήσουν στιγμές κανονικότητας με τις παραλίες να ασφυκτιούν και στα εστιατόρια και τα καφέ να μην πέφτει καρφίτσα.

Από σήμερα, ωστόσο, απελευθερώνεται ακόμα μία πτυχή της καθημερινότητάς μας αφού οι μαθητές των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων, επιστρέφουν στις αίθουσές τους. Επίσης επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Σήμερα επίσης επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Προς κατάργηση τα click away και click inside

Εντός της εβδομάδας, πάντως, αναμένεται να κριθεί η τύχη ορισμένων ακόμη μέτρων προκειμένου να πάψουν να καθορίζουν την καθημερινότητά μας από τις 15 Μαΐου. Πρώτο στην εν λόγω λίστα είναι η το πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου. Έτσι, από κυβερνητικής πλευράς, η πρόταση προς τους επιστήμονες είναι να καταργηθούν τα click away και click inside προκειμένου να απελευθερωθεί η κίνηση της αγοράς η οποία φαίνεται να δυσκολεύεται με υφιστάμενο πλαίσιο.

 Άλλωστε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με τηλεοπτικές εμφανίσεις τους το Σαββατοκύριακο εξέφρασε την ελπίδα οι επιστήμονες να εγκρίνουν την άρση των παραπάνω περιορισμών από την ημερομηνία έναρξης του τουρισμού. Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως αυτήν την εβδομάδα θα κριθεί και η τύχη των SMS στο 13033 και το 13032 με την κατάργηση του δευτέρου που αφορά στο λιανεμπόριο να θεωρείται πιο πιθανή. Όσον αφορά στο 13033 οι επιστήμονες εξακολουθούν να εμφανίζονται διστακτικοί παρά τις συνεχείς προτάσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο προς το παρόν όσον αφορά στο 13033 με τις αποφάσεις να λαμβάνονται πιθανότατα την Τετάρτη ή το αργότερο την Παρασκευή.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας

Την ίδια ώρα η θετική ανταπόκριση των πολιτών στο άνοιγμα της εστίασης αλλά και τα παράπονα που έχουν εκφραστεί μέχρι στιγμής από τον κάδο για την απαγόρευση της μουσικής συμπαρασύρουν ένα ακόμη μέτρο προς ελάφρυνσή του. Αυτό είναι η ώρα εκκίνησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας η οποία αναμένεται να μετατεθεί από τις 23:00, στα μεσάνυχτα.

Μία τέτοια εξέλιξη, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα, θα επιφέρει και μία ακόμη αλλαγή, στην εστίαση αυτή την φορά, που θα έχει να κάνει με το «πράσινο φως» το οποίο αναμένεται να δώσουν οι λοιμωξιολόγοι στο να επιτραπεί η μουσική στα καφέ και τα εστιατόρια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες δε, το κυβερνητικό επιτελείο προσαρμόζεται σε περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου της επιτρεπόμενης κυκλοφορίας από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Από τις 17 Μαΐου ανοίγουν τα γυμναστήρια

Ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι τα γυμναστήρια
τα οποία είναι κλειστά, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη υπηρεσία ή δραστηριότητα. Στην παρούσα φάση και με την «εκτόξευση» των ημερησίων εμβολιασμών, επικρατεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση πως οι επιστήμονες θα δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου να επαναλειτουργήσουν στις 17 Μαΐου. Μάλιστα σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτοί που θα μπορούν να γυμναστούν σε πρώτη φάση θα είναι οι εμβολιασμένοι, ακόμη και με την πρώτη δόση και από τις αρχές Ιουνίου ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Το γράμμα από τη Γερμανία, η… κορμάρα του Αστέρα και ένα rapid μυστήριο με άκρη σε υπουργείο! 

Tο σπίτι της Λαμπέτη στο Κολωνάκι γίνεται boutique ξενοδοχείο ‘’Villa Lambeti’’ το 2022 (pics)

Μειωμένα ενοίκια: Όσα πρέπει να ξέρετε για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο