Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας, λόγω της φωτιάς στη Μόρια.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα και για τέσσερις μήνες.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Μόρια – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά τη μεγάλη φωτιά στη Μόρια που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών .

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση της κατάστασης αλλά και να αποφασιστούν μέτρα για την αντιμετώπισή της. Οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 6 το απόγευμα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, στη μία το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκού, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Στη σύσκεψη βρέθηκαν και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Εξετάζουμε και το σενάριο της προβοκάτσιας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Mega.  «Θα το εξετάσουμε και θα το αξιολογήσουμε», είπε συγκεκριμένα.

Όπως είπε το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον  κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα ανακοινωθεί ότι, δεν θα μπορεί να φύγει από το νησί κανείς που ήταν μέσα στο ΚΥΤ.

Ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε πως η πυρκαγιά στη Μόρια δεν ήταν τυχαία και πως υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα. «Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Και τον τρόπο και τις αιτίες» πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μελετά αν υπάρχει τουρκική παρέμβαση στα επεισόδια, υποστήριξε πως μετά τη μελέτη των δεδομένων θα υπάρξει συμπέρασμα για ποιος ευθύνεται, χωρίς όμως να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.

Αγωνία μετά τις τεράστιες καταστροφές – Στο δρόμο 13.000 μετανάστες

Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού – «πόλη» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια από τη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται, ενώ παράλληλα εκφράζονται και φόβοι για νεκρούς.

Το επόμενο πρωί βρίσκει 13.000 ανθρώπους στον δρόμο, κουβαλώντας ό,τι πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους, με τα υπόλοιπα -λιγοστά τους- υπάρχοντας να παραδίνονται στις φλόγες. Η εικόνα της επόμενης μέρας είναι αποκαρδιωτική. Μετανάστες και πρόσφυγες περιπλανιούνται στον δρόμο περιμένοντας, όχι να δουν το μέγεθος της καταστροφής -αυτό είναι ολοφάνερο-, αλλά τι άλλο τους περιμένει…