Θετικότατα είναι τα σχόλια του νομικού και δικαστικού κόσμου σχετικά με τις σημερινές επιλογές του υπουργικού συμβουλίου για την κάλυψη των θέσεων τόσο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο του Αρείου Πάγου.

Οι δύο αυτές θέσεις καλύφθηκαν για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι 20 Ιουνίου 2021, από δύο έμπειρες και πολύ καλά καταρτισμένες δικαστικούς λειτουργού, την Μαίρη Σαρπ και την Αγγελική Αλειφεροπούλου.

Το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, για τα νέα πρόσωπα που θα καλύψουν τα κενά στην πυραμίδα των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων. Μάλιστα, όπως σχολίαζαν σήμερα βουλευτές ο κύριος Τσιάρας, αν και γιατρός στο επάγγελμα, πλέον του ότι κάνει επιτυχείς επιλογές, προσπαθεί και έχει επιτύχει μέχρι στιγμής την ίαση μερικών εκ των ασθενειών της Δικαιοσύνης.

Τόσο η κυρία Σάρπ όσο και η κυρία Αλειφεροπούλου, γεννήθηκαν το έτος 1954, με συνέπεια να παραμείνουν στο δικαστικό σώμα έως την 30η Ιουνίου 2021 και μετά θα κρεμάσουν την τήβεννο τους.

Η κυρία Σάρπ διαδέχεται τον Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος σήμερα αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου προβλεπομένου από το Σύνταγμα ορίου ηλικίας και ήδη έχει βάλει πλώρη για τη θέση του γενικού εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυρία Σάρπ με την ιδιότητα της αντιπροέδρου την οποία κατείχε από τον Σεπτέμβριο του 2011, ήταν πρόεδρος του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, αποκαλούμενου φορολογικού Τμήματος. Παράλληλα, επί σειρά ετών έχει προεδρεύσει στο Μισθοδικείο και έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό αποφάσεων με τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά διαφορές αποδοχών, δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στις υποθέσεις για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου η κυρία Σαρπ είχε προεδρεύσει στην Ολομέλεια του ΣτΕ, μετά την παραίτηση του τότε πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου. Ως πρόεδρος του Β΄ Τμήματος είχε εκδώσει τις αποφάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για φοροαπαλλαγές, την 5ετή παραγραφή των φορολογικών ελέγχων, ενώ πριν από λίγες μέρες ως πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ, σε διάσκεψη, απέρριψε τις αιτήσεις της Βασιλικής Θάνου.

Αναλυτικότερα, η κυρία Σαρπ, γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων Καλαμάτας το 1972. Το ίδιο έτος εισήλθε πρώτη στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977 με άριστα.

Διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως εισηγητής το 1980. Προήχθη σε πάρεδρο το 1985, σε σύμβουλο το 1997 και σε αντιπρόεδρο το 2011. Ως αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Δ’ Τμήμα και από το 2015 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, που ασχολείται με φορολογικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας κατά το δικαστικό έτος 1995-1996 παρακολούθησε μαθήματα σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.

Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου επί τρεις θητείες, καθώς και του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης, άσκησε καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος (Μισθοδικείο) από το έτος 2013 έως σήμερα, του Πειθαρχικού Συμβουλίου μελών ΔΕΠ και του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως προς τις δικαστικές αποφάσεις, ήταν μέλος και πρόεδρος διαφόρων πειθαρχικών και υπηρεσιακών συμβουλίων και δίδαξε επί 12 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Θεσσαλονίκη).

Μεταξύ άλλων ήταν εισηγήτρια σε υποθέσεις που αφορούσαν ολυμπιακά έργα και μετείχε στη σύνθεση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου στις υποθέσεις των ταυτοτήτων και των τηλεοπτικών αδειών. Προήδρευσε στην Ολομέλεια στις υποθέσεις που αφορούσαν τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 και στο Β΄ Τμήμα σε πολλές σημαντικές υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Σάρπ κατά την ακρόαση από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής έλαβε 20 ψήφους και ακολούθησαν με 8 ψήφους οι αντιπρόεδροι Μιχάλης Πικραμένος και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, ενώ ο Δημήτριος Σκαλτσούνης έλαβε 5, η Μαρία Καραμανώφ 1 και ο Ιωάννης Γράβαρης κανένα, ενώ υπήρξαν και 3 λευκοί ψήφοι.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr