O καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο σενάριο για το οποίο ξεκίνησε να συζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από το 2018, με στόχο την προετοιμασία για την απειλή πανδημίας κατά 70% πιο θανατηφόρα από αυτή του 2019.

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί», λέει ο καθηγητής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις με μήνυμα ότι «την τελευταία στιγμή δεν προλαβαίνουμε» και ότι απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός πριν ξεσπάσει η επόμενη πανδημία.

Τα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα ή μετά από πολλά χρόνια είναι ο χρόνος που μπορεί να συμβεί καθώς δεν είναι εύκολο να έχουμε μοντέλα που να προβλέπουν με ακρίβεια την επόμενη πανδημία, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε εμπειρία, εκπαίδευση και υγειονομική παιδεία. Ωστόσο, επειδή πλανήτης έχει περάσει πανδημίες, πολλές φορές τείνει να απωθείται το γεγονός και να δημιουργείται έτσι μία ψευδής αίσθηση αυτοπεποίθησης ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό, είπε ο κ Μαγιορκίνης πριν αναφερθεί στις εξελίξεις στην χώρα μας σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι στην Ελλάδα μετράμε θανάτους με και όχι από Covid, αλλά πρόσθεσε ότι οι 200 νεκροί σε ένα μήνα είναι «μεγάλο νούμερο το οποίο δείχνει ότι ο ιός έχει σημαντική διασπορά. «Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 500 άτομα με και όχι εξαιτίας της Covid στα νοσοκομεία και υπάρχουν 50 διασωληνωμένοι . Ο ιός δεν θα φύγει ποτέ, θα είναι συνέχεια ανάμεσά μας και θα δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία είναι ναι μεν διαχειρίσιμη αλλά όχι αμελητέα», είπε.

Ο ιός αφορά σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη κυρίως τους ευάλωτους, σε ηλικία άνω των 65 και ανθρώπους οι οποίοι υποβάλλονται σε βαριές θεραπείες. Αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν και επαναληπτικούς εμβολιασμούς και σίγουρα θα πρέπει με την εμφάνιση συμπτωμάτων να κάνουνε τεστ και να αναζητούν την κατάλληλη θεραπεία γιατί υπάρχει θεραπεία αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ποιοι ΑΦΜ κάνουν σήμερα (1/6) αίτηση – Τι θα πληρώσουν οι δικαιούχοι

Νεανική επιχειρηματικότητα: Πότε λήγει η προθεσμία για τις επιχορηγήσεις των 14.800 ευρώ

Ενεργοποιούνται 5+1 εργαλεία για ταχύτερες μεταβιβάσεις ακίνητων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ