Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδεται η εκατόμβη με τους 38 νεκρούς στην περιοχή των Τεμπών που προκάλεσε η σφοδρή σύγκρουση της επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας της Hellenic Train αργά χθες το βράδυ.

Παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, η απουσία σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε όλο το μήκος του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να εγκλωβίζει τον ελληνικό σιδηρόδρομο που μόνο από θαύμα δεν είχε θρηνήσει μέχρι σήμερα τόσους νεκρούς

Αν και είναι νωρίς να φωτιστούν όλες οι πτυχές της πολύνεκρης τραγωδίας, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά πιθανώς με μεγάλη ταχύτητα. Εκτιμάται πως ο σταθμάρχης στη Λάρισα, δεν γύρισε τα κλειδιά, μέσω των οποίων ρυθμίζεται μηχανικά η διέλευση των τρένων στις διακλαδώσεις, στέλνοντας στην ίδια γραμμή τα δύο τρένα.

Μιλώντας στο newmoney, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, κ. Κώστας Γενηδούνιας, ανέφερε ότι αν λειτουργούσε η φωτοσήμανση η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί. «Συνέβη ότι φωνάζουμε τα τελευταία χρόνια καθώς τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν και όλα γίνονται χειροκίνητα στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη». Αν λειτουργούσαν τα φωτοσήματα, οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν.

Οι πληροφορίες επομένως δίνονται από σταθμάρχη σε σταθμάρχη μέσω ασυρμάτου, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και συμβατικές μεθόδους λειτουργίας, που δεν μπορούν να νικήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα παρά την μεγάλη εμπειρία των μηχανοδηγών.

Σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος, ο κ. Γενηδούνιας μιλώντας νωρίτερα και στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι στο σημείο υπάρχει διπλή γραμμή, ένα τρένο ανεβαίνει, ένα κατεβαίνει, ωστόσο τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή!

Να σημειωθεί ότι προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του δικτύου παρουσιάστηκε από χθες το απόγευμα καθώς ένα καλώδιο κόπηκε στον Παλαιοφάρσαλο, προκαλώντας καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των επιβατών και τα προβλήματα με τα εισιτήρια, εκπρόσωποι της Hellenic Train υποστηρίζουν ότι υπάρχει λίστα με τους επιβάτες αλλά στον σιδηρόδρομο δεν είναι υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση όπως στα αεροπλάνα, επομένως σε ένα όνομα μπορεί να αναλογούν 4 εισιτήρια. Κάτι όμως που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Για τη σύγκρουση των δύο τρένων στη Λάρισα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 38 άνθρωποι, μίλησε ο γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), Νίκος Κιουτσούκης.

«Ο σταθμάρχης του σταθμού βλέπει μόνο την είσοδο και την έξοδο του τρένου, δεν βλέπει την διαδρομή του. Αν το ηλεκτρονικό σύστημα είχε τοποθετηθεί ο σταθμάρχης θα είχε ειδοποιήσει τα τρένα να σταματήσουν. Δεν θα υπήρχε σύγκρουση», δηλώνει Νίκος Κιουτσούκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το σύστημα αγοράστηκε το 2010 και δεν τοποθετήθηκε λόγω των προβλημάτων που έχουν οι εργολάβοι που προσφεύγουν συνεχώς στη δικαιοσύνη.

«Η απαξίωση του σιδηροδρόμου είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που έχουμε επισημάνει ως εργαζόμενοι παρα πολλές φορές σε όλες τις κυβερνήσεις. Δυστυχώς η σύγκρουση των εργολαβικών συμφερόντων στην πατρίδα μας είναι τεράστια και φάνηκε σήμερα με το τραγικό αυτό δυστύχημα όπου τα συστήματα που έχουν αγοραστεί από το 2000, τα συστήματα ασφαλείας που θα επέτρεπαν στον εκάστοτε σταθμάρχη του σταθμού να βλέπει το που κινούνται τα τρένα δεν έχουν τοποθετηθεί 23 χρόνια μετά. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ο Άρειος Πάγος βγάζει μια απόφαση για τους πλειστηριασμούς μέσα σε δυο εβδομάδες για ποιο λόγο δεν έχει τελειώσει ακόμα αυτή η ιστορία με την τοποθέτηση συστημάτων. Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που θα έπρεπε να έχει έναν σιδηρόδρομο εφάμιλλο των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών που αξίζει στους Έλληνες πολίτες. Και φυσικά για να μην ξανά θρηνήσει αλλά τέτοια περιστατικά».

 

Διαβάστε ακόμη

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Φοιτητές οι περισσότεροι τραυματίες, λέει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας

Μαρτυρία σοκ από επιβάτες: «Υπάρχει σύγχυση στις γραμμές… Μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος;»

Η εσωτερική ίντριγκα με τον Πολάκη, ο υποψήφιος Βρυξελλών, η ζαλάδα της ΕΕ με την Coca Cola και οι πωλήσεις Θεοδωρίδη στην Intracom