Το πρωί στις 11 η ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης όπου και θα αποφασίσουν για τα άτομα από τα οποία θα απαρτίζεται η επιτροπή που θα συσταθεί και θα έχει συνάντηση τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι από 20 άτομα γιατί θα πρέπει να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές αλλά και διαφορετικοί κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισοκόμοι κ.α). Αυτό που ζητάει η κυβέρνηση είναι η επιτροπή που θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου να απαρτίζεται από αγρότες από όλη τη χώρα.

Στην πανελλαδική συνάντηση της Σίνδου αναμένεται να λάβουν μέρος εκπρόσωποι 50 μπλόκων οι οποίοι εκτός από τα διαδικαστικά ζητήματα αναμένεται να συζητήσουν και για την ουσία της διαπραγμάτευσης η οποία όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες θα κινείται πάνω στις γραμμές που έθεσαν με την επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με αυτό το δεδομένο, αναμένεται το πρώτο σκέλος της διαπραγμάτευσης να γίνει επί τη βάση των εννέα αιτημάτων τους για τη μείωση του κόστους παραγωγής και το δεύτερο να αφορά τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία daniel. Εκεί, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, θα ζητήσουν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις: ποιο θα είναι το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν, πότε θα δοθούν αλλά και πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να γίνει είτε το απόγευμα της Δευτέρας (12/2), είτε το το πρωί της Τρίτης (13/2). Προϋπόθεση πάντως για την πραγματοποίηση του κρίσιμου ραντεβού είναι να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνει διάλογο με μπλόκα στους εθνικούς δρόμους.

Οι αγρότες έχουν αποστείλει υπόμνημα στον πρωθυπουργό με εννέα ζητήματα, κρίσιμα για την επιβίωση του κλάδου και την ανακούφισή τους από το κόστος παραγωγής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν ήδη υλοποιηθεί και αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα δοθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

«Πολλά από τα οποία περιγράφονται στο συγκεκριμένο κείμενο έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει, είτε συνολικά. Είναι μεγάλο το ζήτημα κόστους, αλλά έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Εξετάζουμε τον τρόπο που θα δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο».

Το υπόμνημα των αγροτών προς τον Πρωθυπουργό περιλαμβάνει, 9 βασικά αιτήματα μεταξύ αυτών: αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, μη εφαρμογή και επαναδιαπραγμάτευση νέας ΚΑΠ, μέτρα και έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων.

«Αυτό όμως που πρέπει να μας λύσει η κυβέρνηση είναι τα προβλήματα και τα αιτήματα που της στείλαμε. Πάνω σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί και πάνω σε αυτό ζητάμε να δώσει λύσεις» ανέφερε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρόεδρος του ΕΛΓΑ .

«Η επιτροπή που θα κατέβει στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και η οποία θα γίνει με ανοιχτούς δρόμους όπως το θέλουν αλλά τα τρακτέρ εδώ για να δούμε τι θα λύσει και ποια αιτήματα είναι αυτά που θα δώσει στους αγρότες, αν συνεχίσουμε ή όχι τον αγώνα μας. Το καλό που τους θέλω να λύσουν τα αιτήματα» σημείωσε ο Σωτήρης Γιαννάκος αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει τη Δευτέρα αυτός ο διάλογος και θα δοθούν οι απαντήσεις που περιμένει ένας αγροτικός κόσμος με τεράστια αγωνία για την ύπαρξή του και μόνο» ανέφερε ο Γιάννης Παναγής αντιπρόεδρος Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr