της Μαριάννας Τζάννε

Λύση στο παρά ένα για περίπου 2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων στην Αττική αναζητούν στην Περιφέρεια, την ώρα που τα σκουπίδια αποδεικνύονται η αχίλλειος πτέρνα της διακυβέρνησης Δούρου, ρίχνοντας βαριά σκιά στα όσα έγιναν, αλλά κυρίως στα όσα δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Το αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας αντί να οργανώνει σύγχρονες δομές διαχείρισης, να ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις ταφής απορριμμάτων, αφού το αργότερο ως τις αρχές του 2020 οι υφιστάμενες υποδομές της Φυλής θα έχουν εξαντλήσει τη δυνατότητα να υποδέχονται τα απορρίμματα από τους 66 ΟΤΑ του Λεκανοπεδίου. Οι εργασίες για την κατασκευή της β’ φάσης του ΧΥΤΑ της Δυτικής Αθήνας που θα υποδεχτεί περίπου 3.500.000 κυβικά μέτρα απορριμμάτων θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου. Ηδη, η μισή από την επίμαχη έκταση που προοριζόταν για εργοστάσιο απορριμμάτων (σχέδιο Σγουρού που ακυρώθηκε το 2014 από την κυρία Δούρου) έχει καλυφθεί με σκουπίδια. Ομως η πρόσφατη κατολίσθηση στη χωματερή από τον όγκο απορριμμάτων που απορρίπτονται στον χώρο ξεσκέπασε για άλλη μια φορά την πληγή με τα σκουπίδια, τα οποία εξελίσσονται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Αττική χωρίς ορατές εναλλακτικές λύσεις. Σε έναν μήνα από σήμερα, η κυρία Δούρου συμπληρώνει 4 χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας. Ομως στο διάστημα αυτό, που είναι αρκετά μεγάλο, η περιφερειάρχης Αττικής, πέραν της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού, δεν έχει να επιδείξει καμία πρόοδο στη μετά Φυλή εποχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι καμία από τις προτεινόμενες χωροθετήσεις για νέες μονάδες και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) που προβλέπει ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) δεν έχει προχωρήσει. Ετσι, εν έτει 2018 ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στον οποίο προεδρεύει η κυρία Δούρου, όχι μόνο δεν κλείνει τον ΧΥΤΑ, αλλά δέχεται ισχυρές πιέσεις για να προχωρήσει στη λεγόμενη επέκταση της γ’ φάσης. Πρόκειται για τον χώρο που συνορεύει με το α’ κύτταρο της Φυλής, το οποίο γέμισε τον Σεπτέμβριο του 2017. Υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει περίπου 350 στρέμματα και εκτιμάται ότι υπό προϋποθέσεις με λειτουργία (2-3 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, μονάδες κομποστοποίησης, αύξηση της ανακύκλωσης, διαλογή στην πηγή) μπορεί να δώσει ανάσα στην Αττική έως το 2030.

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου που κυριαρχεί στη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν και η πρόσφατη απόφαση που πήρε ο ΕΔΣΝΑ να ανοίξει τμήμα της αποκατεστημένης χωματερής από την α’ φάση προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στους λόφους απορριμμάτων που στοιβάζονταν στους δρόμους του Λεκανοπεδίου λόγω του ρήγματος που προκλήθηκε στην Φυλή.

Η λύση ανάγκης για την εκμετάλλευση της παλιάς έκτασης θα έχει διάρκεια έως 8 μήνες. Θα δώσει όμως μαζί με την επέκταση της β’ φάσης τον απαιτούμενο χρόνο (έως τον Ιούνιο του 2019) για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του ο ΕΣΔΝΑ και να προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου σχεδιασμού. «Η επέκταση του κυττάρου της Φυλής είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για την Αττική αυτή την περίοδο, κατά την οποία τίποτα απ’ όσα έχει προβλέψει ο νέος ΠΕΣΔΑ δεν έχει υλοποιηθεί. Είναι ο μόνος χώρος που διαθέτει έτοιμες υποδομές και δεν θα χρειαστεί να χαθεί πρόσθετος χρόνος για την κατασκευή υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, όπως δρόμοι, περιφράξεις, ζύγιση, μονάδες στραγγισμάτων, βιοαερίου κ.ά.», αναφέρει άνθρωπος με βαθιά γνώση των έργων της χωματερής από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα. Η γ’ φάση θεωρείται ώριμο έργο καθώς έχει εξασφαλισμένη χωροθέτηση, ωστόσο απαιτεί άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών αδειοδότησης ώστε να προλάβει να αδειοδοτηθεί προτού η Αττική βρεθεί χωρίς εναλλακτική λύση.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυρία Δούρου έχει αυτοπαγιδευτεί στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για σφράγισμα της Φυλής και αυτό την εμποδίζει να προχωρήσει στη λύση της διατήρησης – και μάλιστα για μεγάλο διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμάται ότι η καυτή πατάτα της Φυλής θα μεταφερθεί στην επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας.

Η δαπάνη για τη λειτουργία της γ’ φάσης υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 30 με 35 εκατ. ευρώ.