Ελλάδα

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τα σχέδια της κυβέρνησης για την οικονομία, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς και την άμυνα

  • newsroom


«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί για όλους η εισφορά αλληλεγγύης» είπε ο πρωθυπουργός- Αναλυτικές απαντήσεις για το σχέδιο προς την “εθνική αυτοπεποίθηση” - Ποιοι και πόσο ωφελούνται από το πακέτο των 7 δισ. στην οικονομία

Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με το κυβερνητικό επιτελείο να διατηρεί την πολιτική αυτή παράδοση, τηρώντας ωστόσο αυστηρά μέτρα προστασίας και κοινωνικής απόστασης. Με τη συνέντευξη τύπου που παραχώτησε ο πρωθυπουργός στο Thessaloniki Helexpo Forum,  ολοκλήρωσε τη διήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, διάστημα κατά το οποίο παρουσίασε το σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Στον απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών ύψους 6,8 δισ. ευρώ στην οικονομία, αλλά και με την προώθηση 6 εμβληματικών δράσεων για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάσε διεξοδικά το «σχέδιο εθνικής αυτοπεποίθησης», το οποίο θα ξεδιπλωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και το πρόγραμμα 12 θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα εξελίσσονται παράλληλα στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός αφορούσε στην Οικονομία και την ύφεση.

“Αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση”. “Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Ο ίδιος εξήγησε ότι “μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση για μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα από τις προβλέψεις”. Μάλιστα, “στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Έχουμε πυρομαχικά και αν χρειαστεί θα λάβουμε και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Στηρίξαμε την ελληνική οικονομία με ένα πακέτο μέτρων εμπροσθοβαρές”, αλλά “κρατάμε πυρομαχικά ” τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πώς “ Εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα, θα το κάνουμε”.

Χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλυσε τα 12 βήματα που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, τα οποία όπως τα έχουν ως εξής:

Βήμα 1ο. Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.

Βήμα 2ο. Καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.

Βήμα 3ο. Θεσμοθετείται αμέσως καινοτόμο Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο.

Βήμα 4ο. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.

Βήμα 5ο. Ανοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ. ευρώ.

Βήμα 6ο. Μετά την παρέμβασή μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.

Βήμα 7ο. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Βήμα 8ο. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Χιλιάδες κάτοικοι, από το Καστελλόριζο μέχρι τον ‘Αη-Στράτη και από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, απαλλάσσονται, σε μόνιμη βάση -και από το 2020- από την υποχρέωση αυτού του φόρου.

Βήμα 9ο. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορωνοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Βήμα 10ο. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες.

Βήμα 11ο. Κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.

Βήμα 12ο. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους

Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά σήμερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Η χώρα έχει τα ταμειακά διαθέσιμα να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας, είπε ο πρωθυπουργός και παράλληλα τόνισε ότι κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει έως το τέλος του έτους.

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.

«Το πρόγραμμα “Γέφυρα”, “μας επιτρέπει να προλάβουμε το κακό, να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά, πριν τα δάνειά τους κοκκινίσουν» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

“Δεν θα γίνει καμία έξωση” διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με το νέο στεγαστικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο μέλλον και “έχουμε ένα ιδιαίτερο νοιάξιμο για την πρώτη κατοικία”, υπενθυμίζοντας ότι τη λήξη της προστασίας την είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας έως το τέλος του έτους.

Εργασιακά και συντάξεις

Για να καταπολεμηθεί η ανεργία, είναι “πολύ ακριβή” η φορολόγηση της εργασίας υποστήριξε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική.

“Κυνηγάμε πάρα πολύ την αντιμετώπιση της μαύρης και της υποδηλωμένης εργασίας” επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδυτικά κίνητρα, όπως αυτά που εξήγγειλε χθες για την ενίσχυση νέων επενδύσεων. “Μακάρι το ενδιαφέρον των προσλήψεων να υπερβεί τις 100.000” κατέληξε.

«Για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργήσουμε έναν νέο κουμπαρά για τις εισφορές τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την κεφαλαιοποιητική διαχείριση των επικουρικών συντάξεων.

Πρόσθεσε, επίσης, πως «δεν πρόκειται να ακουμπήσουμε καμία σύνταξη ούτε στο μεταβατικό στάδιο».

«Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί», είπε χαρακτηριστικά.

Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα, δεν είχαμε την πολυτέλεια να πετάξουμε έσοδα

Για τον άνοιγμα του τουρισμού, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: «Αν κάποιοι έκαναν την εισήγηση ότι έπρεπε να μείνουμε διαρκώς στα σπίτια μας χωρίς καμία οικονομική δραστηριότητα ας βγουν να το πουν ή ας το έλεγαν τότε».

«Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα» και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από όλες τις ανταγωνιστικές μας χώρες δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας την “άυλη υπεραξία” που πήρε το κράτος.

«Δεν είχαμε την πολυτέλεια» να πετάξουμε τα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ έπρεπε να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους του κλάδου, ανέφερε.

«Πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας», εξήγησε αναφορικά με την έξοδο από το πρώτο κύμα, μιλώντας για την ανάγκη αυτοκριτικής από όλους.

«Έχουμε πια ένα μενού επιλογών που μας επιτρέπει να κινηθούμε για το που έχουμε συμπτώματα και έχουμε μια πάρα πολύ καλή ενημέρωση. Πιστεύω στον ορθό λόγο και ο ορθός λόγος βασίζεται στη χρήση πραγματικών δεδομένων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «βεβαίως είμαι φιλελεύθερος αλλά ποιος σας είπε ότι οι φιλελεύθεροι δεν πιστεύουν σε ένα αποτελεσματικό κράτος, ιδίως σε περιόδους κρίσης;», διαχωρίζοντάς το από ένα «πλαδαρό κράτος».

«Έχουμε καινούρια όπλα» απάντησε ο Πρωθυπουργός αναφορικά με τα νέα γρήγορα τεστ, εξαίροντας για άλλη μια φορά το ρόλο του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ. «Σήμερα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι» τόνισε και προανήγγειλε την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη

Αναφερθείς στις λιγνιτικές μονάδες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις, όπως υπάρχει σε κάθε αλλαγή. Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή.

Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής, η απολιγνιτποποίηση μας δίνει πολλούς πόντους» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι είναι παράξενο ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται οικολογικό να εξακολουθεί να υποστηρίζει την καύση του λιγνίτη. «Είναι οξύμωρο, είναι αστείο», πρόσθεσε.

Για την αποχώρηση του Oruc Reis

Στέλνοντας χαιρετισμούς στους ακρίτες στο Καστελόριζο, είπε ότι “η επιστροφή του Oruc Reis στη Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω να έχει και συνέχεια υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

“Εμείς ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία . Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτήν την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και γιατί όχι σύντομα να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών.Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για να καθίσει στο τραπέζι για τη μια και μόνη διαφορά” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας έτοιμος να ξεκινήσει πρώτος το διάλογο.  Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αποτελεί επιλογή του να μην επιτίθεται φραστικά στον Ερντογάν.

«Για την κυβέρνηση αυτή η θάλασσα έχει σύνορα, τα σύνορα θα πρέπει να φυλάσσονται γιατί η φύλαξη είναι άσκηση εθνικής κυριαρχίας» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για τυχόν σύνδεση των έκτακτων δαπανών για τα εξοπλιστικά με την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά «Όχι», τονίζοντας ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισα».

Στο τραπέζι των επιλογών μας οι κυρώσεις

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις της ΕΕ, “λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή”. “Θα το κάνουμε ως Ευρώπη αν δούμε ότι η άλλη πλευρά δεν επιστρέφει στη λογική”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις σηματοδοτούν τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος. “Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά” περιέγραψε ο ίδιος και αναφερθείς στο ρόλο των ΗΠΑ, αυτός είναι εμφανέστερος τα τελευταία χρόνια υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων, εκτίμησε.

Ανοιχτό το Συμβούλιο Αρχηγών

Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει αν άσχετα κάποιοι επιμένουν να το υπονομεύουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, κάνοντας λόγο για “επιμέρους διαφοροποιήσεις”. Ο ίδιος τόνισε ότι “εξακολουθεί αν είναι μια επιλογή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αν φτάνουμε στο σημείο να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις”.

Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη” ότι έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση περιέγραψε ο Πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή αυτή είναι πάντα στο τραπέζι, υποστήριξε.

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές” για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. “Αυτό είναι το πλαίσιο” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά σε κλίμα εμπιστοσύνης.

Πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός μίλησε για “ένδειξη καλόπιστου διαλόγου” με τη γειτονική χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι ο Έλληνας διαπραγματευτής είναι εξαιρετικά έμπειρος.

“Επέλεξα να μην επιτεθώ ποτέ προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός, όπως και ότι κάναμε νέες συμμαχίες στην Ευρώπη, αλλά και με κράτη του αραβικού κόσμου που ήταν έξω από τη σφαίρα της διπλωματικής μας δράσης.

Θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο τον κ. Τσίπρα” απάντησε ο κ. Μητσοτάκης για τους χαρακτηρισμούς περί πολιτικού απατεώνα, προσθέτοντας ότι έχει ένα στοιχείο γραφικότητας να χαρακτηρίζει εμένα πολιτικό απατεώνα”.“Πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή” και αυτή “με κάποιες εξαιρέσεις έχει αποτυπωθεί” σημείωσε ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι στις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς υπάρχει κλίμα συναίνεσης.

Εξηγήσεις για τα “πρακτικά”

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε τόσο στην “κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε κάνει στη Βουλή, αλλά και ενημέρωση του διπλωματικού του συμβούλου από την κ. Σουρανή”

“Δεν θυμάμαι ο κ. Τσίπρας να είχε ενημερώσει κανέναν”, κάνοντας λόγο για τα πρακτικά μιας γραπτής συμφωνίας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αποτέλεσε συμφωνία διεθνή. “Ήταν τα πρακτικά, τα οποία κρατήθηκαν από αυτή τη συνάντηση και αυτό που κρατήθηκε, παραβιάστηκε όχι με δική μας υπαιτιότητα”..

Μακριά από εμάς από οποιοδήποτε μυστική διπλωματία”, αλλά ο ίδιος περιέγραψε πως “απαιτώ και αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να έχουμε ένα ελάχιστο πνεύμα συνεννόησης, αυτό απαιτεί και από την αντιπολίτευση να φέρεται λίγο πιο υπεύθυνα”.

Ολιστική αντίληψη στην Άμυνα

Απαντώντας αναφορικά με τις εξαγγελίες για την άμυνα, τα πρώτα αεροσκάφη να φτάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και επικαλέστηκε την εισήγηση των ειδικών να ενισχυθεί ο στόλος. “Δεν είμαστε σε θέση να σας το κοστολογήσω” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, καθώς θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές.

Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για να υπογραφεί μαι τέτοια συμφωνία με τη Γαλλία” αποκάλυψε ο ίδιος και υπενθύμισε αναφορικά με τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ότι αποτελεί μέρος του άρθρου 42 της ΕΕ. “Εύχομαι ότι δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να χρειαστεί αυτή τη ρήτρα να την ενεργοποιήσει”.

Χθες εξάλλου παρουσιάσε του 6 πυλώνες για την εθνική άμυνα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόθεση της Ελλάδας ήταν και παραμένει ο διάλογος.

Αναλυτικά οι εμβληματικές αποφάσεις για την άμυνα έχουν ως εξής:

  • η ελληνική αεροπορία αποκτά 18 αεροσκάφη ραφάλ 4ης γενιάς
  • εντάσσονται 4 νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου
  • εκσυγχρονίζονται 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ και 4 αεροσκάφη Romeo
  • εμπλουτίζεται ταυτόχρονα το οπλοστάσιο των 3 κλάδων
  • πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας
  • επαναξιολογείται το πλαίσιο στρατιωτικής θητείας και εκπαίδευσης (σήμερα ανέφερε ότι εξετάζεται η υποχρεωτική θητεία στα 18 χρόνια)
  • ενεργοποίηση της αμυντική μας βιομηχανίας
  • ενισχύουν οι ένοπλες δυνάμεις  την ψηφιακή τους λειτουργία – σύγχρονα συστήματα σε κάθε επίπεδο

“Σήμερα έχουμε περισσότερους συμμάχους”

“Είναι ανάγκη η χώρα να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό για να κερδίζει συμμάχους και όχι για να τους χάνει” περιέγραψε υπό τον όρο “προβλεψιμότητα” ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα είναι κατανοητό προς όλους ποιος έχει δίκαιο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

“Αυτή είναι ελληνική αποκλειστική ζώνη, ακόμη και αν δεν είναι οριοθετημένη” μετέφερε ο κ. Μητσοτάκης ως αμερικανική θέση και χαρακτήρισε δική μας δουλειά να χτίζουμε ένα μίνιμουμ συμμαχιών. “Σήμερα έχουμε περισσότερους συμμάχους” τόνισε ο Πρωθυπουργός. “Η σταθερότητα και ο προσανατολισμός δεν πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση” κατέληξε. “Μιλάμε για μια εξωτερική πολιτική που είναι ενεργή, στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επικοινωνία με Μέρκελ χθες για τη Μόρια

“Θεωρώ ότι αυτό το οποίο είχε συμφωνηθεί, ακυρώθηκε στην πράξη” επανέλαβε ο Πρωθυπουργός για τις επαφές με την Τουρκία, αλλά στο μεσοδιάστημα ακολούθησαν πολλά αρνητικά βήματα. “Δεν συζήτησα καθόλου με την κ. Μέρκελ τα ελληνοτουρκικά” αλλά το τηλεφώνημα αφορούσε τη γερμανική συνδρομή για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Μόρια.

“Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση”, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, όπως εκείνη του Μαρτίου.

“Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα”.

Έκκληση για τις μάσκες – “Κάνουμε το σωστό”

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους” τόνισε ο Πρωθυπουργός. “Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα”. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μοιράζει δωρεάν τις μάσκες, ευχαριστώντας δημόσια τον κ. Γεραπετρίτη για την προσπάθεια.

“Θέλω να κάνω μια έκκληση προς όλους ο λόγους που επιμένουμε στη χρήση της μάσκας είναι γιατί μας το επισημαίνουν οι ειδικοί. Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και ότι δεν είναι ευχάριστο να τη φοράμε όλη την ημέρα. Όμως αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις”.

Ως προς το μέγεθος των τάξεων, “ήταν πρακτικά αδύνατον να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις, ώστε να μπορούμε να μοιράσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα”, επικαλούμενος και κοινωνικά προβλήματα για επέκταση ωραρίου των σχολείων. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρξουν κάποια κρούσματα”, αλλά υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη Λέσβο και την Πέλλα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως καθώς είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες  ανέφερε ο πρωθυπουργός, όπως και ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εδώ και 2 ημέρες έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας τα rapid test αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Λέσβο. Η χώρα θα προμηθευτεί ένα εκατομμύριο τέτοια τεστ”.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού. “Έχω μια ευθύνη ως Πρωθυπουργός της χώρας να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με κανονιστικά μέτρα και με την πειθώ”.

Για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τα έχουμε πάει καλύτερα από ότι στο πρώτο, καθώς έχουμε περισσότερους γιατρούς και τεστ και καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια.

Αστοχία η μη άρση της ασυλίας Πολάκη

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι δεν ήρθη η ασυλία του Παύλου Πολάκη, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι  στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία, ίσως ως αποτέλεσμα της καλοκαιρινής δραστηριότητας. “Δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό”, τόνισε κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός.

Τα ΑΕΙ θα ορίζουν τη βάση εισαγωγής τους

“Η Παιδεία είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά” απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παρεμβάσεις μακροχρόνιες. Ο ίδιος υπενθύμισε τον νόμο της κυβέρνησης για το άσυλο που “απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια”. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο εμβληματικό νομοσχέδιο στα ΑΕΙ, όπου η κάθε σχολή θα ορίζει τη βάση εισαγωγής σε αυτήν, όπως και νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση.

“Βλέπω που είναι το πρόβλημα, αναγνωρίζω ότι δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα σε ένα χρόνο” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας 6 μήνες ορίζοντα για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, ενώ χαρακτήρισε “στοιχείο αδιαφορίας” το να μπαίνει κανείς στο πανεπιστήμιο με λευκή κόλλα.

Νομοσχέδιο για τα εργασιακά

“Είχα παρουσιαστεί ως κάποιος που θα επιβάλλω εργασία 7 ημέρες την εβδομάδα και 365 ημέρες το χρόνο” σχολίασε ο Πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι “μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρχει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση”.

“Το 112 λειτουργεί”

“Υπάρχει το ζήτημα της πρόληψης και υπάρχει το ζήτημα της αντιμετώπισης ενός έκτακτου φαινομένου” απάντησε ο Πρωθυπουργός αναφορικά με την Πολιτική Προστασία. “Το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση” υπενθύμισε ο ίδιος και σχολίασε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται και σήμερα και αυτό που γινόταν στο παρελθόν, ανακοινώνοντας την ίδρυση 13 αντίστοιχων, περιφερειακών μονάδων Πολιτικής Προστασίας στη χώρα.

 

Απόρρητο Απόρρητο